Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χριστίνα Κοντολέοντος: Τιμή στην Ελληνίδα της διασποράς και κορυφαία αρχαιολόγο

Η Χριστίνα Κοντολέοντος στους χώρους του ιστορικού κτιρίου του Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη Ο λόγος για την δεύτερης γενιάς Ελληνίδα ...

Η Χριστίνα Κοντολέοντος στους χώρους του ιστορικού κτιρίου του Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη
Η Χριστίνα Κοντολέοντος στους χώρους του ιστορικού κτιρίου του Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη

Ο λόγος για την δεύτερης γενιάς Ελληνίδα που με αριστοτεχνική επιμέλεια ανανέωσε ριζικά δώδεκα ελληνικές αίθουσες στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης.

Είναι δεύτερη γενιά Ελληνοαμερικανίδα. Οι γονείς της μητέρας της ήταν από τη Μικρά Ασία. Ο παππούς της ήταν ράφτης και, όπως η ίδια έχει πει, είχε πελάτη τον Χένρι Φόντα και τους Ροκφέλερ. Η γιαγιά και ο παππούς από την πλευρά του πατέρα της είχαν καταγωγή από τη Χώρα Κυθήρων και γνωρίστηκαν στην Νέα Υόρκη. Η γιαγιά της ήρθε ως νύφη στην εφηβεία της για να παντρευτεί τον παππού της από φωτογραφία.

H Χριστίνα Κοντολέοντος (γιατί περί αυτής ο λόγος) αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα σημαντικής Ελληνίδας της διασποράς που έχει καταξιωθεί στον χώρο της αρχαιολογίας.

Και είναι η επιμελήτρια της ελληνικής και ρωμαϊκής πτέρυγας Μπεχράκη στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ερευνητικό, αρχαιολογικό, ακαδημαϊκό της έργο που ορκίστηκε Ελληνίδα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη όπως μαθαίνουμε από ανάρτηση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη παρουσία του δραστήριου Γενικού Πρόξενου, Στράτου Ευθυμίου, και πλήθος συνεργατών.

Η ίδια έχει συμβάλει με κομβικό τρόπο στην διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς με αριστοτεχνική επιμέλεια ανανέωσε ριζικά δώδεκα ελληνικές αίθουσες στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Εργάστηκε επί τρία χρόνια για την μεταμόρφωση της συλλογής του Μουσείου με εκθέματα από κλασική και βυζαντινή αρχαιότητα που ιχνηλατούν την τέχνη από τα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και μετά την Αλωση. Σε αυτή τη μεταμόρφωση της παρουσίασης της συλλογής η βαρύτητα έπεσε στην ανάδειξη του Βυζαντίου, από την εποχή της ίδρυσης της Κωνσταντινούπολης μέχρι και την πτώση της στους Οθωμανούς. Τα εγκαίνια αιθουσών που βρίσκονται στην πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου και που προσφέρουν ένα νέο ολοκληρωμένο αφήγημα της ελληνικής ιστορίας έγιναν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.


Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης
Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης

Το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες κι η θαυμαστή πτέρυγα Μπεχράκη

Οι ανακαινίσεις έγιναν εφικτές από μια ευρεία συμμαχία 24 δωρητών με επικεφαλής τους Τζορτζ και Μάργκο Μπεχράκη, το οικογενειακό Ιδρυμα Κρουπ, τον Ρίτσαρντ και την Νάνσι Λούμπιν κι έναν ανώνυμο δωρητή.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης είναι το μόνο μουσείο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας που έχει τέτοια δυνατότητα. Οπως αναφέρει το greekreporter, όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν ο Ελληνοαμερικανός φιλάνθρωπος Τζορτζ Μπεχράκης και η σύζυγός του Μάργκο έκαναν δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μουσείο Καλών Τεχνών, το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν πέντε γκαλερί στην καρδιά της πτέρυγας Μπεχράκη όπου παρουσιάζονται σχεδόν 500 αντικείμενα που χρονολογούνται από τις απαρχές της ελληνικής τέχνης (περίπου 1100 π.Χ.) έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης τον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα.

Με χώρους που περιλαμβάνουν φυσικό φως, καινοτόμες οθόνες, διαδραστικές εμπειρίες και καθηλωτικές παραστάσεις ενός αρχαίου ελληνικού ναού και μιας βυζαντινής εκκλησίας, οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να μάθουν για την κληρονομιά αυτών των αρχαίων πολιτισμών και να κατανοήσουν τη σημασία τους.


Από την τελετή προς τιμή της Χριστίνας Κοντολέοντος. Εκ δεξιών της, ο Γενικός Πρόξενος, Στράτος Ευθυμίου
Από την τελετή προς τιμή της Χριστίνας Κοντολέοντος. Εκ δεξιών της, ο Γενικός Πρόξενος, Στράτος Ευθυμίου

Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία είναι ότι υπάρχει και μια «συνομιλία» ανάμεσα στα αρχαία τεχνουργήματα και τη σύγχρονη τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα, με καλλιτέχνες όπως ο Σάι Τουόμπλι που εμπνεύστηκαν από το παρελθόν.


Ευχαριστίες του Προξενείου

Οπως αναφέρει το Προξενείο, θερμές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση της τελετής προς τιμήν της Χριστίνας Κοντολέοντος αξίζουν στις υπηρεσίες ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα για τη συνεργασία τους με το Γενικό Προξενείο Βοστόνης στην αίσια έκβαση μίας ακόμα πολύ δύσκολης υπόθεσης πολιτογράφησης που παραλίγο να σκαλώσει στην αδυναμία να διαβαστούν από το FBI τα δακτυλικά αποτυπώματα της ομογενούς. Ευχαριστίες αξίζουν και στην ερευνήτρια και φιλόλογο Ελένη Χάρου από τα Κύθηρα, η οποία ερεύνησε και εντόπισε το γενεαλογικό δένδρο της τιμώμενης ως το 17ο αιώνα.

Περισσότερα για την Χριστίνα Κοντολέοντος εδώ .


Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια