Η Δημητσάνα είναι μια περιοχή με σημαντικό πολιτιστικό ενδιαφέρον, που κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να το εμπλουτίζει συνέχεια. Στο π...
Η Δημητσάνα είναι μια περιοχή με σημαντικό πολιτιστικό ενδιαφέρον, που κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να το εμπλουτίζει συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία του Λαογραφικού της Μουσείου στο αρχοντικό Αντωνόπουλων.
Ένα επιβλητικό ιστορικό κτίριο που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Μέσα σε αυτό το 1821 πραγματοποιήθηκε ο λεγόμενος «Μυστικός Δείπνος», κατά τη διάρκεια του οποίου ο Παπαφλέσσας, ο Δεληγιάννης και άλλοι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να κηρύξουν την έναρξη της επανάστασης. Σε αυτό το χώρο επίσης έγινε η μύηση του Δεληγιάννη στη Φιλική Εταιρεία.
Εκτός από την Ελληνική Επανάσταση το αρχοντικό είναι συνυφασμένο και με σύγχρονους Αγίους όπως τον Άγιο Ανανία Λαμπάρδη, όποιος διετέλεσε Επίσκοπος Λακεδαιμονίας και πρόεδρος των προεστών του Μοριά αλλά και με τον Εθνομάρτυρα Ιωσήφ Αντωνόπουλο, που ήταν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Το 1780 το αρχοντικό περνά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αντωνόπουλων, επιφανούς οικογένειας της Δημητσάνας αλλά και ολόκληρης της Γορτυνίας, καθώς πολλά μέλη της υπήρξαν βουλευτές και δήμαρχοι.
Από τη δεκαετία του ‘70 έγινε απαλλοτρίωση του κτιρίου από το ελληνικό κράτος, με σκοπό την δημιουργία του μουσείου. Μετά από 50 σχεδόν χρόνια προσπαθειών αρχίζουν τα ουσιαστικά βήματα για την υλοποίηση αυτού του ονείρου για τους κατοίκους της Δημητσάνας.
Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καταλληλότερος χώρος για να φιλοξενήσει το μουσείο, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο αρχοντικό, φρουριακού τύπου, πρότυπο για την εποχή του αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Ασημακόπουλος, κάτοικος της Δημητσάνας το νέο μουσείο θα έχει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν των «κλασικών» λαογραφικών μουσείων που συναντάμε σε διάφορα χωριά. Πάντα με σεβασμό στο παραδοσιακό κτίσμα που το φιλοξενεί ενώ οι σύγχρονες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι σε αρμονία με αυτό.
Συνήθως όταν κάποιος επισκέπτεται λαογραφικά μουσεία αντικρίζει αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Στην περίπτωση της Δημητσάνας θα γίνει προσπάθεια το μουσείο αυτό να αποτελέσει πρότυπο και τα αντικείμενα που θα εκτίθενται να αφηγούνται μια ιστορία, πατώντας πάνω σε μια σύγχρονη μουσειολογική μελέτη. Είτε της καθημερινής ζωής των ανθρώπων είτε των κοινωνικών προτύπων και στερεοτύπων εκείνης της εποχής.
Στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό και αρχείο προφορικών μαρτυριών. Σχετικά με το πρώτο, το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό κέντρο Δημητσάνας έχει ως σκοπό να παραχωρήσει την πλούσια συλλογή φωτογραφιών του στο μουσείο.
Όσο για το δεύτερο, πρόκειται για προφορικές αφηγήσεις που αφορούν την ιστορία της Δημητσάνας καθαρά μέσα από τα μάτια των κατοίκων της. Η συλλογή προφορικών ιστοριών είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται ακόμα και γίνεται από μια ομάδα καταγραφής τόσο στη Δημητσάνα όσο και στην Αθήνα. Η ομάδα αυτή προσεγγίζει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μέσα από συνεντεύξεις αντλεί το σχετικό υλικό. Δίνεται ιδιαίτερη βάση στην αξιοποίηση των προφορικών αφηγήσεων στον χώρο του μουσείου. Για παράδειγμα, σε ένα τμήμα της έκθεσης θα μπορούσε ο επισκέπτης να ακούει μέρος από αυτές, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος.
Η έρευνα θα είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του μουσείου. Επιστήμονες και λαογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια το παρελθόν της Δημητσάνας μέσω του πλούσιο εκθεσιακού υλικού.
Το μουσείο εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού για τη στελέχωσή του. Να σημειωθεί επίσης ότι έχει εγκριθεί η κατασκευή ράμπας 8 μέτρων, ώστε το μουσείο να είναι προσβάσιμο και για άτομα ΑμεΑ.
Τέλος, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, το μουσείο θα αποτελέσει μια «κιβωτό μνήμης» για τη Δημητσάνα, γιατί θα περικλείσει μέσα στον χώρο του το παρελθόν της και θα το διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενεές. Θα δίνεται δηλαδή η δυνατότητα τόσο στους κατοίκους της Δημητσάνας να αναζητήσουν την ταυτότητά τους και το τι σημαίνει ο τόπος καταγωγής τους για αυτούς όσο και για τους επισκέπτες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή.
Πηγή: Αγγ. Γεωργοπούλου, Arcadia Portal
Δεν υπάρχουν σχόλια