Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαρμάρινο ηλιακό ρολόι βρέθηκε στους αρχαίους Αιζανούς

Στην αρχαιότητα, τα ηλιακά ρολόγια τοποθετούνταν σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρωνόταν το κοινό. Ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι βρέθηκε κατά τ...

Στην αρχαιότητα, τα ηλιακά ρολόγια τοποθετούνταν σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρωνόταν το κοινό.
Στην αρχαιότητα, τα ηλιακά ρολόγια τοποθετούνταν σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρωνόταν το κοινό.

Ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι βρέθηκε κατά τις ανασκαφές που διενεργούνται στον ποταμό Πενκαλάς, ο οποίος διέρχεται από την αρχαία πόλη των Αιζανών στην Κιουτάχεια.

Η αρχαία πόλη των Αιζανών έχει συμπεριληφθεί στον Υποψήφιο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το έτος 2012.

Η φετινή ανασκαφική περίοδος στην αρχαία πόλη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Kütahya Dumlupınar και επικεντρώθηκε στους χώρους της αγοράς και του θεάτρου.

Οι ανασκαφές που συνεχίζονται φέτος πραγματοποιούνται κυρίως στον ποταμό Πενκαλάς (Koca Çay) στο πλαίσιο του έργου Penkalas. Η αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε πολλά αρχιτεκτονικά μέλη που κατέρρευσαν από την αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα του Πενκαλάς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ογκόλιθους σχημάτιζαν το λίθινο στηθαίο της γέφυρας. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν πέντε γέφυρες σε όλη την κοίτη του ποταμιού. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι μία από αυτές ήταν ξύλινη.

Η ανασκαφική ομάδα αποκάλυψε επίσης μερικά συναρπαστικά ευρήματα στα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιοχής όπου βρίσκεται η γέφυρα. Μαρμάρινα θραύσματα μαρμάρου που ανήκουν σε διάφορα μεγέθη αγαλμάτων έχουν ανακαλυφθεί κατά μήκος της κοίτης του ποταμού τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά ήταν το κεφάλι αγάλματος της θεάς Αφροδίτης, ύψους περίπου 50 εκατοστών. Το άλλο ήταν το κεφάλι του αγάλματος του Διονύσου, ύψους 45 εκατοστών.


Το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι που βρέθηκε στους αρχαίους Αιζανούς.
Το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι που βρέθηκε στους αρχαίους Αιζανούς.

Φέτος, στο ίδιο σημείο, βρέθηκε για πρώτη φορά ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι της αρχαίας πόλης των Αιζανών.

Ο καθηγητής Gökhan Coşkun, επικεφαλής της ανασκαφής, δηλώνει ότι το ηλιακό ρολόι που βρέθηκε είναι το πρώτο που έχει βρεθεί στην αρχαία πόλη και έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας.

«Αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που κάναμε στην κοίτη του ποταμού φέτος ήταν το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι. Αυτό το ηλιακό ρολόι χρονολογείται στην ρωμαϊκή περίοδο και είναι το πρώτο ηλιακό ρολόι που έχει βρεθεί ποτέ στους Αιζανούς. Λείπουν μερικά μικρά τμήματά του που θα το καθιστούσε σχεδόν πλήρες. Εκτός από αυτό, είναι πολύ καλά διατηρημένο με τις γραφές και τις μορφές του. Το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι έχει ύψος 45 εκατοστά και πλάτος 43 εκατοστά».

Όπως οι πύργοι με τα ρολόγια βρίσκονται σήμερα στα κέντρα των πόλεων και στις πλατείες, τα ηλιακά ρολόγια τοποθετούνταν σε περιοχές όπου συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα. Αυτές οι περιοχές ήταν συνήθως δημόσιοι χώροι όπως η αγορά, το κέντρο της πόλης ή οι ναοί.

Οι ανασκαφικές έρευνες στον χώρο και οι εργασίες αποκατάστασης του ηλιακού ρολογιού συνεχίζονται.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια