Πήλινο Σύμπλεγμα Έρωτα και Ψυχής Ρωμαϊκής περιόδου, Κυπριακό Μουσείο Η Ψυχή ήταν μια πανέμορφη βασιλοπούλα, που ζούσε με τους γονείς της κα...
Πήλινο Σύμπλεγμα Έρωτα και Ψυχής Ρωμαϊκής περιόδου, Κυπριακό Μουσείο |
Η Ψυχή ήταν μια πανέμορφη βασιλοπούλα, που ζούσε με τους γονείς της και τις δύο αδερφές της σε μία πλούσια πολιτεία. Ήταν τόσο όμορφη που μόνο με τη θέα Αφροδίτη μπορούσε να συγκριθεί.
Όλοι την λάτρευαν και τα ιερά της Αφροδίτης στην Πάφο, στα Κύθηρα, στην Κνίδο ερημώθηκαν... Η Αφροδίτη, μη μπορώντας να αντέξει την προσβολή, αποφάσισε να την εκδικηθεί. Πρόσταξε, λοιπόν, τον γιο της, τον Έρωτα, να την κάνει να αγαπήσει παράφορα τον πιο ασήμαντο και περιφρονημένο άνθρωπο. Ο Έρωτας, όμως, ερωτεύθηκε την Ψυχή!
Οι αδερφές της την φθονούσαν για την ευτυχία της, ενώ η Αφροδίτη την μίσησε θανάσιμα, επειδή εκείνη, μία θνητή, κατάφερε να ξελογιάσει τον γιο της. Το ζευγάρι χώρισε. Η Αφροδίτη από τη μία κρατούσε κλειδωμένο τον Έρωτα και από την άλλη υπέβαλε την Ψυχή, που τον αναζητούσε, σε σκληρές δοκιμασίες.
Η δυσκολότερη δοκιμασία ήταν όταν την έστειλε στον Κάτω Κόσμο να δανειστεί από την Περσεφόνη την αλοιφή της ομορφιάς, μιας και η δική της είχε τελειώσει. Και αυτή τη φορά, η Ψυχή, παίρνοντας κουράγιο από τη δύναμη του πάθους της, τα κατάφερε. Μόλις όμως πήρε το βάζο με τη θεϊκή αλοιφή, θέλησε να δοκιμάσει και η ίδια το θαυματουργό φάρμακο. Τη στιγμή που άνοιξε το βάζο, ένας αποπνικτικός καπνός, ο Ύπνος, την τύλιξε και έχασε τις αισθήσεις της.
Ο Έρωτας που δεν την είχε ξεχάσει, αφού ξεγλίστρησε από το δωμάτιο όπου τον είχε κλειδωμένο η Αφροδίτη, βρήκε την Ψυχή, ξαναέκλεισε τον Ύπνο μέσα στο βάζο και την ξύπνησε. Με τη βοήθεια του Δία, καταπράυνε τον θυμό της μητέρας του και παντρεύτηκε στον Όλυμπο την Ψυχή, που απέκτησε την αθανασία.
Από την ένωσή τους γεννήθηκε η Ηδονή.
❤️❤️❤️
__________________
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον Μιχάλη Ιακωβίδη επνευσμένο από τη διήγηση για τον Έρωτα και την Ψυχή, που έγραψε ο Λούκιος Απουλήιος το β΄μισό του 2ου αι. μ.Χ. (161 μ.Χ.). Περιλαμβάνεται στο έργο του Μεταμορφώσεις (ή Ο χρυσός όνος), Βιβλία IV, 28-33, V, 1-31, και VI, 1-24.
Πηγή: Μ. Ιακωβίδης, Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων - Association of Cypriot Archaeologists
Δεν υπάρχουν σχόλια