Διάλεξη με τίτλο "Αρματοδρομίες, έπαθλα και ευγενείς παρθένες στην Αχαΐα του 8ου προχριστιανικού αιώνα. Αφηγήσεις από το Ιερό του Ποσει...
Διάλεξη με τίτλο "Αρματοδρομίες, έπαθλα και ευγενείς παρθένες στην Αχαΐα του 8ου προχριστιανικού αιώνα. Αφηγήσεις από το Ιερό του Ποσειδώνα της Ελίκης" πραγματοποίησε Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού Αναστασία Γκαδόλου.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιολογία και Έρευνα" που οργανώνεται από την ΕΦΑ Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.
Η κ. Γκαδόλου ταξίδεψε το κοινό στην Αχαΐα του 8ου προχριστιανικού αιώνα και παρουσίασε πληροφορίες που άντλησαν οι αρχαιολόγοι για την κοινωνία εκείνης της εποχής, από ένα αντικείμενο που βρέθηκε στο ιερό του Ποσειδώνα στην Ελίκη της Αχαΐας (αφηγείται ιστορίες για αγώνες και έπαθλα, μεγάλες θυσίες, ηρωικούς πολεμιστές και σαγηνευτικές παρθένες).
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι στην Ελίκη της Αχαΐας εκείνη την εποχή υπήρχαν ισχυρά γένη, είχαν ιδρύσει έναν βωμό για την λατρεία του Ποσειδώνα, οργάνωναν αρματοδρομίες, είχαν την οικονομική δυνατότητα να παραγγέλνουν ως βραβεία γι αυτούς τους αγώνες χάλκινους τρίποδες, τους αφιέρωναν μετά στον θεό τους και τέλος οι οίκοι τους βασίζονταν στην ευημερία γιατί είχαν τις κορασίδες οι οποίες μέσα από γάμους τους έδιναν τους άρρενες διαδόχους. Μετά την κατασκευή του ναού, πάνω στον βωμό, παύουν να υπάρχουν ισχυρά γένη και υπάρχει μια πιο συλλογική κοινωνία.
Δείτε την παρουσίαση:
Πηγή: Πληροφοριοδότης
Δεν υπάρχουν σχόλια