Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα ανακαλύφθηκε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου της Κωνσταντινούπολης

[Credit: DHA Photo] Ένα άγαλμα που πιστεύεται ότι χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιή...

Άγαλμα ανακαλύφθηκε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου της Κωνσταντινούπολης
[Credit: DHA Photo]

Ένα άγαλμα που πιστεύεται ότι χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane, όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πολυεύκτου.

Ο ναός που χτίστηκε το 524 μ.Χ. στην περιοχή Saraçhane της Κωνσταντινούπολης, καταστράφηκε αφού χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς. Ιστορικά αντικείμενα τoυ ναού ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο κατασκευής υπόγειας διάβασης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν και πάλι οι ανασκαφικές εργασίες στην εκκλησία.

Μετά από έξι χρόνια παύσης, ξαναξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες από τις ομάδες του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Στα πλαίσια αυτών βρέθηκε άγαλμα σε βάθος 1 μέτρο περίπου στη βόρεια πλευρά της κύριας κατασκευής. Το κεφάλι και τα πόδια ήταν σπασμένα όπως και το δεξί χέρι του μαρμάρινου αγάλματος στο ύψος του ώμου. Η μορφή, ντυμένη με ιμάτιο που αφήνει ακάλυπτο το πάνω δεξιό μέρος του σώματός της, θεωρείται ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο. Η ακριβής ηλικία και χρονολογική περίοδος του αγάλματος θα καθοριστεί μετά από περαιτέρω εξέταση.


Ο αρχαιολογικός χώρος στο αρχαιολογικό πάρκο Saraçhane όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου, Κωνσταντινούπολη. [Credit: DHA Photo]
Ο αρχαιολογικός χώρος στο αρχαιολογικό πάρκο Saraçhane όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου, Κωνσταντινούπολη. [Credit: DHA Photo]

Μοναδική τοποθεσία

Στο χώρο της ανασκαφής, ο Mahir Polat, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της IBB, δήλωσε: «Τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου σύντομα θα είναι 1.500 ετών. Ωστόσο, υπήρχαν κτήρια στη ρωμαϊκή περίοδο πριν χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου σε αυτήν την τοποθεσία. Μετά την καταστροφή του, κατασκευάστηκαν επίσης διαφορετικά κτίρια κατά την οθωμανική περίοδο. Αυτό είναι ένα πραγματικά μοναδικό σημείο για την αρχαιολογία της Κωνσταντινούπολης».

«Βρισκόμαστε σε μια συλλογή κτιρίων που είναι σχεδόν μια περίληψη της Κωνσταντινούπολης, η οποία ήταν η πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών. Από τον Ιούνιο του 2022, ξεκινήσαμε εντατικές εργασίες ανασκαφής και επανασχεδιασμό του χώρου. Αυτό το κτιριακό συγκρότημα αντιπροσωπεύει μια μοναδική δυναμική στην Βυζαντινή ιστορία και στις μετέπειτα ιστορικές περιόδους της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ιστορίας. Χτίστηκε λίγο πριν από την Αγία Σοφία και αποτελούσε θαυμάσιο δείγμα του αρχιτεκτονικού ρυθμού της «βασιλικής με τρούλο», είπε χαρακτηριστικά.


Εναέρια άποψη του αρχαιολογικού χώρου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου, Κωνσταντινούπολη. [Credit: DHA Photo]
Εναέρια άποψη του αρχαιολογικού χώρου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου, Κωνσταντινούπολη. [Credit: DHA Photo]


Αφιερωμένο στο Ασκληπιό

Προσθέτοντας ότι το εύρημα μπορεί να ήταν αφιερωμένο στον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα, συμπλήρωσε: «Μαζί με την βυζαντινή περίοδο που συναντά η αρχαιολογική ανασκαφή στο πεδίο, υπάρχουν στην πραγματικότητα δεδομένα από την ρωμαϊκή περίοδο. Ένα μέρος του χώρου είχε ανασκαφεί για πολλά χρόνια, αλλά εμείς ως ΙΒΒ συμπεριλάβαμε το βόρειο τμήμα που δεν είχε ανασκαφεί τότε».

Ο Polat δήλωσε επίσης ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή θα εκτεθούν σύντομα. «Αυτή η περιοχή θα είναι ανοιχτή στους επισκέπτες εντός ενός μήνα. Θα αρχίσουμε να προβάλλουμε τα ευρήματα στο κοινό», πρόσθεσε.

Για το άγαλμα, ο Polat τόνισε: «Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα μέρος όπου η ιστορία πηγάζει πραγματικά από το χώμα της. Σκεφτείτε το, ένα σημαντικό ρωμαϊκό άγαλμα μπορεί να βρεθεί 1 μέτρο κάτω από το επίπεδο του εδάφους μετά από χιλιάδες χρόνια. Από αυτή την άποψη, με τις μέχρι τώρα έρευνές μας, αυτό το εύρημα, ένα άγαλμα ρωμαϊκής περιόδου, χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Ελπίζουμε ότι η συνέχεια των ανασκαφών να μας αποδώσει το χαμένο κεφάλι ή άλλα μέρη του σώματος. Η Κωνσταντινούπολη θα συνεχίσει να αποκτά νέα ευρήματα μέσω της αρχαιολογίας και θα δημιουργήσει ακόμη πιο διάσημα αρχαιολογικά πάρκα ή τοποθεσίες».


Τρισδιάστατη αναπαράσταση του Ναού του Αγίου Πολυεύκτου
Τρισδιάστατη αναπαράσταση του Ναού του Αγίου Πολυεύκτου

Ναός του Αγίου Πολυεύκτου

Ο Ναός του Αγίου Πολυεύκτου ήταν βυζαντινός χριστιανικός ναός της πρώτης περιόδου στην Κωνσταντινούπολη, που ανεγέρθηκε από την Ιουλιανή Ανικία και αφιερώθηκε στον Άγιο Πολύευκτο. Υπήρξε ο μεγαλύτερος ναός στην Πόλη μέχρι την ανέγερση της Αγίας Σοφίας και ήταν πλούσια διακοσμημένος. Με αυτόν εισήχθη η μεγάλης κλίμακας χρήση διακοσμητικών στοιχείων από την Περσία των Σασσανιδών και πιθανώς εγκαινιάσθηκε ο νέος αρχιτεκτονικός τύπος της βασιλικής μετά τρούλου, που τελειοποιήθηκε στον ναό της Αγίας Σοφίας.

Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία του ναού μετά την ανέγερσή του. Τα ερείπιά του ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές της δεκαετίας του 1960. Σήμερα βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Τα λίγα γλυπτά που βρέθηκαν φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.


Πηγή: Daily Sabah, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια