Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καραμπινιέροι κατάσχεσαν 3.500 αρχαιότητες

Ενα «αδίστακτο κύκλωμα» αρχαιοκαπήλων και διακινητών ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων εξάρθρωσε η ιταλική αστυνομία στη Ρώμη, σύμφωνα με τ...

Καραμπινιέροι κατάσχεσαν 3.500 αρχαιότητες

Ενα «αδίστακτο κύκλωμα» αρχαιοκαπήλων και διακινητών ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων εξάρθρωσε η ιταλική αστυνομία στη Ρώμη, σύμφωνα με το Reuters.

Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 16 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 3.500 αντικείμενα. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκατοντάδες χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, καθώς και κοσμήματα, κεραμικά και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα προέρχονται από παράνομες ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Απουλία, στην Καμπανία και την Μπαζιλικάτα της νότιας Ιταλίας.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία και το τμήμα της για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα ευρήματα, που είναι «ανεκτίμητης ιστορικής, καλλιτεχνικής, αλλά και εμπορικής αξίας», επρόκειτο να διακινηθούν παράνομα σε χώρες του εξωτερικού. Εκτός από τις αρχαιότητες, κατασχέθηκαν επίσης ανασκαφικά εργαλεία, ανιχνευτές μετάλλων, καθώς και έγγραφα που τεκμηριώνουν παράνομες συναλλαγές εντός και εκτός των ιταλικών συνόρων.

Η επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και περιλάμβανε μέχρι και αιφνιδιαστικές επιδρομές στα σημεία που πραγματοποιούνταν οι παράνομες ανασκαφές. Εκτός από τους 16 συλληφθέντες, πέντε ακόμη άτομα αναζητούνται από τις ιταλικές αρχές, ενώ δεκάδες άλλα έχουν τεθεί πλέον στο μικροσκόπιο των ερευνών.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια