Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρας τεστ στα μνημεία για τους σεισμούς

Τμήματα τειχών του βυζαντινού κάστρου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό του 2020. [Credit: ΥΠΠΟ] Το ρυθμιστικό πλαίσ...

Τμήματα τειχών του βυζαντινού κάστρου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό του 2020. [Credit: ΥΠΠΟ]
Τμήματα τειχών του βυζαντινού κάστρου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό του 2020. [Credit: ΥΠΠΟ]

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντισεισμική θωράκιση και ενίσχυση των μνημείων στο πλαίσιο αναστηλωτικών και άλλων δομικών παρεμβάσεων επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Οι λεπτομέρειες της πρότασης του ΟΑΣΠ θα συζητηθούν στη Βουλή μέσα στο 2024.

«Οι προκλήσεις είναι φοβερές. Το κάθε μνημείο πρέπει αφενός να διατηρήσει τον χαρακτήρα που είχε και αφετέρου να αποκτήσει μια ασφάλεια», λέει στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος συμπληρώνει: «Δεν μπορούμε εδώ να ακολουθήσουμε συμβατικές μεθοδολογίες, όπως όταν ενισχύουμε ένα κτίριο με τοιχοποιία ή με οπλισμένο σκυρόδεμα. Εδώ πρέπει να πάμε με τεχνολογίες και με υλικά τα οποία υπήρχαν πριν από αρκετούς αιώνες ή που είναι συμβατά με το μνημείο και με την ιστορία του, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί περιορισμοί και εκεί συνίσταται η πρόκληση».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή σε εξέλιξη βρίσκεται, αν και σε αρχικό ακόμα στάδιο, και ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΣΠ και του ΥΠΠΟ που μελετά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι που επιφέρει η κλιματική κρίση στα ελληνικά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, βρίσκεται στη φάση της έρευνας και αναμένεται να διαρκέσει τρία έτη.

«Το κάθε μνημείο πρέπει αφενός να διατηρήσει τον χαρακτήρα που είχε και αφετέρου να αποκτήσει μια ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με τη συμμετοχή του κ. Λέκκα και άλλων αρμοδίων παραγόντων του ΥΠΠΟ, του ΟΑΣΠ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου της σεισμικής και της μη δομικής τρωτότητας των υποδομών και των κτιρίων του υπουργείου, ιδιαίτερα εκείνων που φιλοξενούν κοινό.

Στο πλαίσιο του έργου που αφορά τον αντισεισμικό έλεγχο του συνόλου των δημοσίων κτιρίων, όλα τα κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού και των πολιτιστικών φορέων του θα περάσουν επίσης από πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου. Οπως εξηγεί ο κ. Λέκκας, η διαδικασία πραγματοποιείται πλέον με τη βοήθεια μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, στην οποία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα δελτία προσεισμικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατ’ αρχήν η ορθότητά τους και στη συνέχεια να αναλυθούν τα στοιχεία τους. Μετά τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου θα κριθεί ποια κτίρια θα χρειαστούν περαιτέρω εξέταση.

Στη σύσκεψη η κ. Μενδώνη ζήτησε από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ να εκπονήσουν και ένα πρόγραμμα ελέγχου της μη δομικής τρωτότητας των δημόσιων πολιτιστικών δομών σε πάσης φύσεως καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, τεχνολογικά ατυχήματα, κατολισθήσεις κ.ά.), προκειμένου να διεξαχθούν μελέτες αποκατάστασης των κτιρίων, σε συνδυασμό με τις μελέτες και τις παρεμβάσεις για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια