Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «κατάρα του διαβόλου» βρέθηκε σε μεσαιωνική πλάκα

Η μεσαιωνική πλάκα που εντοπίστηκε στο Ροστόκ της Γερμανίας. [Credit: Archaeology in Mecklenburg-Western Pomerania (AIM-V] Μία κατάρα του δι...

Η μεσαιωνική πλάκα που εντοπίστηκε στο Ροστόκ της Γερμανίας.
Η μεσαιωνική πλάκα που εντοπίστηκε στο Ροστόκ της Γερμανίας.
[Credit: Archaeology in Mecklenburg-Western Pomerania (AIM-V]

Μία κατάρα του διαβόλου σε πλάκα, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Ροστόκ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου του Ροστόκ, η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών για την επέκταση του δημαρχείου. Οι ανασκαφές σε μία τουαλέτα της μεσαιωνικής περιόδου έφεραν στο φως ένα κομμάτι μολύβδου.

Τα ιστορικά αρχεία υποδεικνύουν ότι κάποτε στο σημείο βρισκόταν ένα διώροφο σπίτι το οποίο περιγράφεται ως «ένα από τα ομορφότερα του είδους του σε όλη τη Βόρεια Γερμανία».

Στην πλάκα οι αρχαιολόγοι βρήκαν χαραγμένες τις λέξεις: «sathanas taleke belzebuk hinrik berith». Φαίνεται ότι ήταν μία διαβολική κατάρα εναντίον μιας γυναίκας που ονομαζόταν Taleke και ενός άνδρα που ονομαζόταν Hinrik (Heinrich).


Το σημείο των ανασκαφών στο Ροστόκ της Γερμανίας. [Credit: Presse- und Informationsstelle]
Το σημείο των ανασκαφών στο Ροστόκ της Γερμανίας.
[Credit: Presse- und Informationsstelle]

Το κείμενο είναι γραμμένο με μαύρα γράμματα σε γοτθική γραφή ή αλλιώς Textura, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη Δυτική Ευρώπη από τον 12ο αιώνα έως τον 17ο αιώνα. Οι πλάκες με κατάρες ήταν συνηθισμένες στην αρχαιότητα κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Οι κατάρες, γνωστοί και ως κατάδεσμοι, ήταν συνήθως γραμμένες σε λεπτά φύλλα μολύβδου, τυλιγμένα σε ρολό και ζητούσαν από τους θεούς, τα πνεύματα ή κάποιον νεκρό να κάνει μία ενέργεια εναντίον ενός ατόμου ή αντικειμένου ή να ασκήσουν επιρροή πάνω του.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη στο Ρόστοκ είναι απίστευτα σπάνια ειδικά η αναφορά στον belzebuk (δηλαδή Βελζεβούλ), ένα άλλο όνομα για τον διάβολο. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι κάνουν διάφορες εικασίες για το κίνητρο της κατάρας, όπως τη διακοπή μιας σχέσης, τα αισθήματα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, την ζήλεια ή την επιθυμία κάποιου να φέρει κακοτυχία στο ζευγάρι.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης τα ερείπια κελαριών και θεμελίων που χρονολογούνται στον 16ο και 17ο αιώνα, ίχνη μιας πρώην πλωτής οδού και ένα γυαλιστερό μπλε μπολ του 15ου αιώνα που προέρχεται από τη Βαλένθια της Ισπανίας.


Πηγή: Enikos


Δεν υπάρχουν σχόλια