Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν πυραμοειδή τάφο (μασταμπά) κοντά στις πυραμίδες στο Dahshūr. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγ...
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν πυραμοειδή τάφο (μασταμπά) κοντά στις πυραμίδες στο Dahshūr. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] |
Μια πρόσφατη ανασκαφή από κοινή αιγυπτιακή-γερμανική αρχαιολογική αποστολή στην αρχαιολογική περιοχή Dahshur οδήγησε στην ανακάλυψη ενός σημαντικού πυραμοειδή τάφου (μασταμπάς, η αραβική ονομασία του) που χρονολογείται στην περίοδο του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου. Ο τάφος, κατασκευασμένος από τούβλα λάσπης, βρέθηκε μερικώς θαμμένος στο αμμώδες έδαφος κοντά στις εμβληματικές πυραμίδες που κυριαρχούν στο τοπίο της περιοχής.
Η ανακάλυψη ρίχνει φως στην κοινωνική και πολιτική δομή της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας, παρατήρησε ο Hisham El-Leithy, εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Ο μασταμπάς, που κοσμείται με περίτεχνες ζωγραφισμένες διακοσμήσεις, παρουσιάζει σκηνές όπως αλώνισμα σιτηρών, ποταμόπλοια, πολυσύχναστες αγορές και τελετουργικές προσφορές.
Ο τάφος ανήκε σε έναν άνδρα με το όνομα Seneb-Neb-Af και τη σύζυγό του Idet, σύμφωνα με επιγραφές που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Ο Seneb-Neb-Af κατείχε διάφορους διοικητικούς ρόλους στο βασιλικό παλάτι, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ενοικιαστών, ενώ η Idet υπηρετούσε ως "Ιέρεια της Άθωρ" (ή Χάθορ) και "Κυρία του Πλατάνου". Το εξαιρετικό έργο τέχνης του τάφου τον ξεχωρίζει από άλλους στη νεκρόπολη του Dahshur, σημείωσε ο Stephan Seidlmayer, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Ο πυραμοειδής τάφος είναι διακοσμημένος με περίτεχνες ζωγραφισμένες τοιχογραφίες. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] |
Χρονολογείται περίπου στο 2300 π.Χ. ή νωρίτερα, ο τάφος αυτός προστίθεται στον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό της Dahshur, που είναι γνωστή για τα νεκροταφεία πυραμίδων της που χρονολογούνται από το Παλαιό Βασίλειο. Η περιοχή, που βρίσκεται νότια της Σακκάρα της Γκίζας, διαθέτει αρκετά αξιοσημείωτα ορόσημα, όπως η Κόκκινη Πυραμίδα και η Ρομβοειδής Πυραμίδα, που αποδίδεται στον βασιλιά Σνεφρού, πατέρα του βασιλιά Χέοπα.
Ο δρ Stefan Seidlmayer, πρώην διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε ότι οι περαιτέρω ανασκαφές και οι εργασίες τεκμηρίωσης θα συνεχιστούν για να αποκαλυφθούν περισσότερα μυστικά που κρύβει ο τάφος και ο περίγυρός του.
Μια άλλη τοιχογραφία από τον τάφο. [Credit: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου] |
Η αποστολή, η οποία δραστηριοποιείται στη Dahshur από το 1976, έχει εστιάσει πρόσφατα την προσοχή της στην εξερεύνηση των τάφων επιφανών πολιτικών ανδρών, ιερέων και διοικητικών στελεχών της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Dahshur, αποτελεί μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Μέμφιδος, με πέντε πυραμίδες που ανεγέρθηκαν μεταξύ του 2575 π.Χ. και του 1756 π.Χ..
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια