Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα μυστηριώδες ανθρώπινο πρόσωπο σκαλισμένο σε πέτρα ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν

[Credit: Akmola Region] Το πλούσιο αρχαιολογικό τοπίο του Καζακστάν συνεχίζει να αποκαλύπτει συναρπαστικές λεπτομέρειες για τους αρχαίους πο...

Ένα μυστηριώδες ανθρώπινο πρόσωπο σκαλισμένο σε πέτρα ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν
[Credit: Akmola Region]

Το πλούσιο αρχαιολογικό τοπίο του Καζακστάν συνεχίζει να αποκαλύπτει συναρπαστικές λεπτομέρειες για τους αρχαίους πολιτισμούς. Πρόσφατες έρευνες στο Akmola και στο Pavlodar αποκάλυψαν ένα πέτρινο γλυπτό που απεικονίζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και χώρους ταφής που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού.

Η αρχαιολογία του Καζακστάν όχι μόνο εμπλουτίζει τον επιστημονικό κόσμο με τις αξιοσημείωτες ανακαλύψεις της, αλλά αποκαλύπτει επίσης τα κύρια στάδια της αρχαίας και μεσαιωνικής ανάπτυξης της κοινωνίας του Καζακστάν.

Ένα μυστηριώδες αρχαιολογικό εύρημα αποκαλύφθηκε στην περιοχή Akmola του Καζακστάν. Οι υπάλληλοι του Περιφερειακού Τμήματος Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων έπεσαν πάνω σε ένα αρχαιολογικό εύρημα με τη μορφή ενός ανθρώπινου προσώπου σκαλισμένου σε πέτρα και κάλεσαν αρχαιολόγους για να το εξετάσουν.


Ένα μυστηριώδες ανθρώπινο πρόσωπο σκαλισμένο σε πέτρα ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν
[Credit: Margulan Institute of Archaeology]

Το μνημείο, το οποίο προέρχεται από αρχαίο γλύπτη, τέθηκε υπόψη επιστημόνων από την Αστάνα και συναδέλφων τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι προς το παρόν δύσκολο να προσδιοριστεί σε ποια εποχή ανήκει το αντικείμενο.

Το γλυπτό έχει διαστάσεις 27 επί 21 εκατοστά και είναι προσανατολισμένο δυτικά-νοτιοδυτικά. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το γλυπτό και η οροφή του βράχου αποτελούσαν μέρος ενός τελετουργικού συγκροτήματος, ο σκοπός του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Margulan της Επιτροπής Επιστημών του Υπουργείου Επιστημών αναφέρει: «Το πρόσωπο είναι ευδιάκριτο, με μεγάλα μάτια, μακριά ίσια μύτη και προεξέχοντα χείλη».


Ένα μυστηριώδες ανθρώπινο πρόσωπο σκαλισμένο σε πέτρα ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν

Οι επιστήμονες διχάζονται σχετικά με την προέλευση του τεχνουργήματος. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πέτρα βρίσκεται στη σημερινή της θέση από την Εποχή του Χαλκού ενώ άλλοι αποδίδουν την παρουσία της στην μετέπειτα οθωμανική περίοδο.

Ο Sergey Yarygin, κορυφαίος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Alkey Margulan, σημείωσε ότι παρόμοια γλυπτά έχουν βρεθεί σε οικισμούς της Εποχής του Χαλκού στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, ανέφεραν οι Astana Times.

Επισήμανε επίσης την παρουσία ανάλογων εικόνων στην πρώιμη Εποχή του Σιδήρου στη νότια Σιβηρία και στους μεσαιωνικούς τουρκικούς πολιτισμούς που εξαπλώθηκαν στις στέπες της Ευρασίας. Παρά τους παραλληλισμούς αυτούς, ο Yarygin τόνισε ότι η ακριβής χρονολογική περίοδος του ευρήματος παραμένει αβέβαιη, καθώς θα μπορούσε να ανήκει σε διάφορες ιστορικές εποχές, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων χρόνων.

Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε από τους Nursultan Ashkenov και Akhmet Zaripov, υπαλλήλους της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής Sandyktau. Το Τμήμα Εκτάκτων Καταστάσεων έχει θέσει το εύρημα υπό την προστασία του.

«Αποτελεί πηγή μεγάλης ικανοποίησης το να κάνουμε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη ενώ ασχολούμαστε με τις πρωταρχικές μας αρμοδιότητες. Επιπλέον, πιστεύω ότι αυτό το επίτευγμα θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην περιφέρειά μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Aset Zhangozhin, επικεφαλής του Τμήματος Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της περιφέρειας Sandyktau.

Το εύρημα αυτό αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερη επιστημονική προσοχή και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.



Σημαντικές ανακαλύψεις από την Εποχή του Χαλκού στην περιοχή του Pavlodar 

Στο σύμπλεγμα Koktas στην περιοχή Pavlodar, ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων και πολύτιμων αντικειμένων αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής που διεξήγαγαν ερευνητές του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Pavlodar. Η περιοχή Koktas περιλαμβάνει επίσης πάνω από 20 ταφικούς τύμβους, ορισμένοι από τους οποίους χρονολογούνται από την περίοδο Saka.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν μια χάλκινη αιχμή δόρατος από τα μέσα του 13ου έως τον 8ο αιώνα π.Χ. που λέγεται ότι προέρχεται από τον πολιτισμό Sargarin-Alexeyev.  Ο Asylbek Yelaman, δευτεροετής φοιτητής, βρήκε αυτή την αιχμή δόρατος, η οποία είναι μοναδική για την περιοχή. Εκτός από την αιχμή του δόρατος, ανακαλύφθηκαν επίσης θραύσματα από κεραμικά σκεύη κουζίνας.


Πηγή: ArkeoNews, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια