Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνια χερουβείμ που έφτιαξε Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης ανακαλύφθηκαν στο κάστρο του Visegrád

Χερουβείμ κατασκευασμένο από τον Benedetto di Maiano. [Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook] Ένα ζεύγος γλυπτών χερουβείμ που αποδίδονται σ...

Χερουβείμ κατασκευασμένο από τον Benedetto di Maiano. [Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook]
Χερουβείμ κατασκευασμένο από τον Benedetto di Maiano.
[Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook]

Ένα ζεύγος γλυπτών χερουβείμ που αποδίδονται στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη Benedetto da Maiano αποκαλύφθηκε στο κάστρο Visegrád στην Ουγγαρία. Το σημαντικό αυτό εύρημα φωτίζει τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανταλλαγές μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ματθία Κορβίνου, γνωστός επίσης ως Ματθίας Α΄, τον 15ο αιώνα.

Το Visegrád, μια ιστορική πόλη στην κομητεία της Πέστης, βόρεια της Βουδαπέστης, στεγάζει τα απομεινάρια ενός παλατιού της πρώιμης αναγέννησης που παραγγέλθηκε από τον Ματθία Κορβίνο καθώς και μια μεσαιωνική ακρόπολη. Οι πρόσφατες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν κοντά σε ένα φραγκισκανικό μοναστήρι που γειτνιάζει με το βασιλικό παλάτι, αποκαλύπτοντας ένα εξαιρετικά σκαλισμένο ζευγάρι κεφαλών χερουβείμ με αγγελικά φτερά. Τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται στον 15ο αιώνα και αποτελούσαν μέρος ενός βωμού που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τον Benedetto da Maiano.

Ο Benedetto da Maiano, που γεννήθηκε το 1442 στην Τοσκάνη, ήταν ένας σημαντικός Ιταλός γλύπτης, γνωστός για τα λεπτομερή και εκφραστικά έργα του σε ξύλο και μάρμαρο. Στα αξιοσημείωτα δημιουργήματά του περιλαμβάνονται ο μαρμάρινος άμβωνας στη Santa Croce της Φλωρεντίας και το ιερό αφιερωμένο στον Άγιο Σαβίνο για τον καθεδρικό ναό της Faenza.


Χερουβείμ κατασκευασμένο από τον Benedetto di Maiano. [Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook]
Χερουβείμ κατασκευασμένο από τον Benedetto di Maiano.
[Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook]

Σύμφωνα με τον βιογράφο Giorgio Vasari, ο Benedetto έλαβε παραγγελίες από ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Ματθία της Ουγγαρίας, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Buda για να παραδώσει ένα ζευγάρι ένθετων φέρετρων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το θαλασσινό νερό κατέστρεψε τα φέρετρα, οδηγώντας τον Benedetto να μετατοπίσει την προσοχή του από το ξύλο στο μάρμαρο.

Η ανακάλυψη των χερουβείμ επιβεβαιώθηκε από τον καθηγητή Francesco Caglioti του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος εντόπισε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έργου του Benedetto. «Τα γλυπτά που βρέθηκαν στην ανασκαφή, ιδιαίτερα τα σχεδόν άθικτα κεφάλια των χερουβικών, εμφανίζουν πολλές ομοιότητες με τα φτερά, τα μαλλιά, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη δραματικότητα στην απόδοση των αποσπασματικών αγαλμάτων των αγγέλων, με τα ακριβή αντίγραφα εκείνων που βρέθηκαν στα ώριμα έργα του Benedetto da Maiano», σημείωσε ο καθηγητής Caglioti.

Η ιστορική σημασία αυτών των χερουβείμ έγκειται στην επιβεβαίωση της φιλοδοξίας του βασιλιά Ματθία να καταστήσει την Ουγγαρία κέντρο της αναγεννησιακής τέχνης και του πολιτισμού. Ο Ματθίας, ο οποίος κυβέρνησε την Ουγγαρία από το 1458 έως το 1490, ανέθεσε πολλά έργα σε κορυφαίους Ιταλούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Benedetto. Το 1476, ο Benedetto φιλοτέχνησε ταιριαστά μαρμάρινα ανάγλυφα πορτρέτα του Ματθία και της δεύτερης συζύγου του, Βεατρίκης της Αραγωνίας, σηματοδοτώντας τη στροφή στη μαρμάρινη αγαλματοποιία. Τα πορτρέτα αυτά αναγνωρίζονται σήμερα ως βασικά μεταβατικά έργα της αναγεννησιακής τέχνης.


Απομεινάρια της εκκλησίας της Παναγίας του κάστρουVisegrád. [Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook]
Απομεινάρια της εκκλησίας της Παναγίας του κάστρουVisegrád.
[Credit: Visegrád Reneszánsza/Facebook]

Εκτός από τα χερουβείμ, οι ανασκαφές αποκάλυψαν τα λείψανα τριών ατόμων, πιθανότατα μοναχών, που έπεσαν θύματα της πολιορκίας του 1540 από τις δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου. Η πολιορκία, μέρος μιας ευρύτερης σύγκρουσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οδήγησε στην εγκατάλειψη του μοναστηριού και στην απόκρυψη αυτών των λειψάνων από την κατάρρευση του θόλου του ιερού.

Το έργο «Πρόγραμμα ανάπτυξης της Αναγέννησης του Visegrád», που ξεκίνησε το 2021, στοχεύει στην αποκατάσταση του κάστρου και του παλατιού στην αίγλη της εποχής του Ματθία. Το έργο περιλαμβάνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές για την αποκάλυψη ανεξερεύνητων τμημάτων του μεσαιωνικού χώρου.


Το μαρμάρινο ανάγλυφο του βασιλιά Ματθία από το "διπλό πορτρέτο" του Benedetto da Maiano.
Το μαρμάρινο ανάγλυφο του βασιλιά Ματθία από το "διπλό πορτρέτο" του Benedetto da Maiano.

Ο Gergely Fodor, ο κυβερνητικός επίτροπος που είναι υπεύθυνος για την ανακαίνιση της συνοικίας του παλατιού Budavár και του συγκροτήματος μνημείων στο Visegrád, ανακοίνωσε ότι το κοινό θα μπορεί σύντομα να δει τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν μόλις ολοκληρωθούν οι ανασκαφές.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια