Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ασημένιο βραχιόλι Βίκινγκ 1.100 ετών ανακαλύφθηκε σε νορβηγικό αγρόκτημα

Ο ασημένιος θησαυρός ανακαλύφθηκε ακριβώς εκεί όπου τον είχαν θάψει οι Βίκινγκς πριν από αιώνες. [Credit: Volker Demuth, Αρχαιολογικό Μουσεί...

Ο ασημένιος θησαυρός ανακαλύφθηκε ακριβώς εκεί όπου τον είχαν θάψει οι Βίκινγκς πριν από αιώνες. [Credit: Volker Demuth, Αρχαιολογικό Μουσείο, Πανεπιστήμιο του Stavanger]
Ο ασημένιος θησαυρός ανακαλύφθηκε ακριβώς εκεί όπου τον είχαν θάψει οι Βίκινγκς πριν από αιώνες. [Credit: Volker Demuth, Αρχαιολογικό Μουσείο, Πανεπιστήμιο του Stavanger]

Αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Σταβάνγκερ ανακάλυψαν έναν αξιοσημείωτο θησαυρό των Βίκινγκς στο δήμο Hjelmeland της Νορβηγίας.

Η ανακάλυψη, που έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών ενόψει της κατασκευής ενός νέου αγροτικού δρόμου, περιλαμβάνει τέσσερα ασημένια βραχιόλια, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας άνω των 1.100 ετών, θαμμένα κάτω από το δάπεδο μιας κατοικίας σκλάβων σε ένα αγρόκτημα των Βίκινγκς.

Η ανασκαφή ξεκίνησε όταν ο τοπικός αγρότης Tårn Sigve Schmidt επικοινώνησε με το μουσείο, ζητώντας από τους αρχαιολόγους να ερευνήσουν τη διαδρομή του σχεδιαζόμενου δρόμου. Οι Mari Krogstad Samuelsen και Ola Tengesdal Lygre, αρχαιολόγοι στην περιοχή, αρχικά μπέρδεψαν τον θησαυρό με συνεστραμμένα καλώδια χαλκού, συνηθισμένα σε γεωργικές εκτάσεις. Ωστόσο, μετά από προσεκτικότερη εξέταση, συνειδητοποίησαν ότι είχαν αποκαλύψει ένα σύνολο από περίτεχνα σχεδιασμένα ασημένια βραχιόλια. «Όταν είδα ότι ήταν αρκετά και ότι δεν ήταν χάλκινα, αλλά ασημένια, κατάλαβα ότι είχαμε πέσει πάνω σε κάτι σημαντικό», δήλωσε ο Lygre.

Τα βραχιόλια βρέθηκαν μόλις 20 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια, ακόμα στην ακριβή θέση όπου είχαν θαφτεί κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και υπεύθυνο του έργου Volker Demuth, αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. «Συνήθως, πολύτιμα αντικείμενα όπως αυτά βρίσκονται σε οργωμένα χωράφια, όπου μετατοπίζονται από το αρχικό τους πλαίσιο. Δεδομένου ότι αυτός ο ασημένιος θησαυρός δεν έχει μετακινηθεί, μας προσφέρει νέες πληροφορίες για τη ζωή και την κοινωνία κατά την εποχή των Βίκινγκς», εξήγησε ο Demuth.


Ακτινογραφία του θησαυρού στο μπλοκ εδάφους.  [Credit: Αρχαιολογικό Μουσείο, Πανεπιστήμιο του Stavanger]
Ακτινογραφία του θησαυρού στο μπλοκ εδάφους.
 [Credit: Αρχαιολογικό Μουσείο, Πανεπιστήμιο του Stavanger]

Το αγρόκτημα των Βίκινγκς όπου ανακαλύφθηκε ο θησαυρός περιλάμβανε αρκετές κατασκευές, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τα ζώα τους. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως δοχεία από σαπουνόπετρα, λεπίδες μαχαιριών, πριτσίνια και ακονιστήρι, που χρησιμοποιούνταν για το ακόνισμα των εργαλείων. Αυτή η τοποθεσία, σκαρφαλωμένη σε μια βουνοπλαγιά, πιθανώς επέτρεπε στους Βίκινγκς να ελέγχουν την πρόσβαση στο κοντινό φιόρδ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα βραχιόλια θάφτηκαν βιαστικά καθώς το αγρόκτημα εγκαταλείπονταν, πιθανώς κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Στοιχεία από καύση υποδηλώνουν ότι η φάρμα καταστράφηκε από φωτιά περίπου την ίδια εποχή, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχών στη Νορβηγία. «Αν οι κάτοικοι αυτής της φάρμας έπρεπε να διαφύγουν από μια επίθεση, θα ήταν λογικό να κρύψουν τα τιμαλφή τους πριν διαφύγουν στα βουνά», δήλωσε ο Demuth.

Ο ασημένιος θησαυρός πιστεύεται ότι προήλθε από το εξωτερικό, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά ορυχεία αργύρου στη Νορβηγία εκείνη την εποχή. Οι Βίκινγκς αποκτούσαν συχνά ασήμι μέσω του εμπορίου, ως δώρα ή λάφυρα επιδρομών. Τα βραχιόλια αυτά έχουν εκπληκτική ομοιότητα με ασημένια περιδέραια που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή το 1769, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ των δύο ευρημάτων, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.


Τα ασημένια βραχιόλια μελετώνται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Stavanger. [Credit: Anniken Celine Berger / Πανεπιστήμιο του Stavanger]
Τα ασημένια βραχιόλια μελετώνται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Stavanger.
[Credit: Anniken Celine Berger / Πανεπιστήμιο του Stavanger]

Ενώ ο ακριβής λόγος της ταφής παραμένει ασαφής, ορισμένοι εικάζουν ότι μπορεί να συνδέεται με τα έθιμα των Βίκινγκς, όπου πολύτιμα αντικείμενα θάβονταν μερικές φορές για να σηματοδοτήσουν την περιοχή ή με την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ανακτηθούν στη μετά θάνατον ζωή, όπως περιγράφεται στο έπος Heimskringa. Η σάγκα καταγράφει ότι, σύμφωνα με τον νόμο του Όντιν, οι άνδρες μπορούσαν να πάρουν μαζί τους στη Βαλχάλα οτιδήποτε είχαν θάψει προσωπικά.

Τα ασημένια βραχιόλια μελετώνται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Stavanger, όπου οι συντηρητές εξετάζουν προσεκτικά το χώμα για ίχνη οργανικού υλικού, όπως ύφασμα ή δέρμα, που μπορεί να τύλιξαν τον θησαυρό όταν θάφτηκε. Ο θησαυρός θα εκτεθεί στο μουσείο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάλυσης και συντήρησης.

Ο διευθυντής του μουσείου Ole Madsen δήλωσε: «Πρόκειται για ένα απολύτως φανταστικό εύρημα, το οποίο μας δίνει εντελώς μοναδικές γνώσεις για μια από τις πιο κεντρικές εποχές της Νορβηγίας, δηλαδή την εποχή των Βίκινγκς».


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια