Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συγκρότημα καρχηδονιακών τάφων 2.300 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην Μάλτα

Κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο στάθμευσης κοντά στο νοσοκομείο Mater Dei στην Msida της Μάλτας ανακαλύφθηκε ένας τάφος 2.300 ετών. Η αρχα...

Συγκρότημα καρχηδονιακών τάφων 2.300 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην Μάλτα

Κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο στάθμευσης κοντά στο νοσοκομείο Mater Dei στην Msida της Μάλτας ανακαλύφθηκε ένας τάφος 2.300 ετών.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής τάφρου κοντά στο νοσοκομείο Mater Dei, ενώ προετοιμάζονταν ο χώρος για την εγκατάσταση νέας γραμμής πόσιμου νερού.

Η Εφορεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SCH) επιβλέπει την περιοχή από την έναρξη του έργου, διασφαλίζοντας την προστασία και τη μελέτη τυχόν ανακαλύψεων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

Η ανασκαφή αποκάλυψε έναν θάλαμο λαξευμένο σε συμπαγή φυσικό βράχο. Μετά από πρόσθετη εξέταση από τους επιτόπιους αρχαιολογικούς παρατηρητές του SCH, διαπιστώθηκε ότι ο θάλαμος αποτελούσε συστατικό ενός μεγαλύτερου ταφικού συγκροτήματος.


Συγκρότημα καρχηδονιακών τάφων 2.300 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην Μάλτα
[Credit: Foundation for Medical Services and SCH]

Η ανακάλυψη αποτελείται από τρεις ταφικούς θαλάμους, ο καθένας από τους οποίους έχει πρόσβαση μέσω ενός κεντρικού φρεατίου, χαρακτηριστικό των Καρχηδονιακών και Ρωμαϊκών τάφων. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πολλαπλούς ενταφιασμούς κατά την περίοδο της Καρχηδονιακής και της Ρωμαϊκής περιόδου. Είναι αξιοσημείωτο ότι η είσοδος σε κάθε θάλαμο σφραγίστηκε με πρωτότυπες πλάκες και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του περιλάμβανε ανθρώπινα λείψανα και κτερίσματα.

Οι ταφικοί θάλαμοι ανασκάφηκαν σχολαστικά επί δύο εβδομάδες από ομάδα αρχαιολόγων και οστεολόγων της SCH. Τα ανθρώπινα λείψανα ήταν κατά κύριο λόγο ταφές, με κάποια αποτεφρωμένα λείψανα που φυλάσσονταν σε τεφροδόχους. Το γεγονός ότι πολλά από τα οστά ήταν διατεταγμένα με μεθοδικό τρόπο εγείρει την πιθανότητα ότι τα παλαιότερα λείψανα μετακινήθηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για μεταγενέστερες ταφές. Υπήρχαν αρκετοί ενταφιασμοί σε κάθε θάλαμο, με τουλάχιστον έξι στους θαλάμους 2 και 3 και τουλάχιστον δύο στον θάλαμο 1. Ανακαλύφθηκε επίσης μια μικρή συλλογή από κτερίσματα και τεφροδόχους, προσφέροντας σημαντικές νέες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της εποχής.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάζεται στο χώρο για την ανασκαφή, την τεκμηρίωση και την ερμηνεία των λειψάνων, ορισμένα από τα οποία έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο της επίβλεψης για περαιτέρω ανάλυση.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τα λείψανα για στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο και την υγεία των ατόμων και θα πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA.


Συγκρότημα καρχηδονιακών τάφων 2.300 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην Μάλτα
[Credit: Foundation for Medical Services and SCH]

«Τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν σκελετικά λείψανα, τεφροδόχους και άλλα ταφικά αντικείμενα, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαία κοινότητα που κάποτε κατοικούσε στην περιοχή. Η προκαταρκτική ανάλυση υποδεικνύει ένα χρονικό πλαίσιο της Καρχηδονιακής περιόδου, αν και ορισμένα αντικείμενα υποδηλώνουν μια εκτεταμένη περίοδο χρήσης μέχρι την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή», δήλωσε το Ίδρυμα Ιατρικών Υπηρεσιών και SCH.

Καταβάλλονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι ο τάφος θα διατηρηθεί στο σύνολό του, με σχέδια για μόνιμη ελεγχόμενη πρόσβαση που θα επιτρέψει τη συνεχή μελέτη και διατήρηση αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια