Το κεφάλι ενός αγάλματος της θεάς Τύχης της Φιλιππούπολης αποκαλύφθηκε στη Επισκοπική Βασιλική στη Φιλιππούπολη. [Credit: BTA] Η κεφαλή ενός...
Το κεφάλι ενός αγάλματος της θεάς Τύχης της Φιλιππούπολης αποκαλύφθηκε στη Επισκοπική Βασιλική στη Φιλιππούπολη. [Credit: BTA] |
Η κεφαλή ενός αγάλματος της θεάς Τύχης της Φιλιππούπολης αποκαλύφθηκε στην Επισκοπική Βασιλική στη Φιλιππούπολη, τη σημερινή πόλη που βρίσκεται εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η αρχαία Φιλιππούπολη, δήλωσε την Πέμπτη ο αρχαιολόγος Lyubomir Merdzhanov.
Ο Merdzhanov, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών, το χαρακτήρισε ως «ένα πρωτοφανές εύρημα» και «ένα εξαιρετικά σπάνιο τεχνούργημα», το οποίο οι επιστήμονες ήλπιζαν να συναντήσουν εδώ και πολύ καιρό. Η θεά Τύχη εμφανίζεται σε νομίσματα που είχαν βρεθεί νωρίτερα στη Φιλιππούπολη, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του 1ου αιώνα μ.Χ. και των μέσων του 3ου αιώνα μ.Χ.
Στην κορυφή της κεφαλής υπάρχει ένα corona muralis, ένα στέμμα που αναπαριστά το τείχος της πόλης. Το κεφάλι (και πιθανότατα ολόκληρο το άγαλμα) ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με την ελληνιστική παράδοση, από μάρμαρο υψηλής ποιότητας, με τις ίριδες σε σχήμα καρδιάς. «Το στέμμα είναι μια στυλιζαρισμένη αναπαράσταση μιας πύλης της πόλης με έναν πύργο σε κάθε πλευρά, σαν η θεά να κουβαλούσε την πόλη της Φιλιππούπολης στο κεφάλι της», δήλωσε ο Merdzhanov.
Το τεχνούργημα σχετίζεται με ένα παλαιότερο, σχεδόν ανεξερεύνητο ιερό κάτω από τη Βασιλική του Επισκόπου. Η εικασία του Merdzhanov είναι ότι το υπόλοιπο άγαλμα βρίσκεται κάπου εκεί γύρω. Το μέγεθος του κεφαλιού υποδηλώνει ότι ολόκληρο το άγαλμα είχε ύψος περίπου 2,5 μέτρα. Η κεφαλή πρόκειται να αναλυθεί, να καθαριστεί και να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλιππούπολης.
Ο αρχαιολόγος παρομοίασε την ανακάλυψη με την κεφαλή ενός αγάλματος της Κυβέλης που ανακαλύφθηκε στην πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, αλλά σημείωσε ότι το νέο εύρημα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Η μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Τύχης βρέθηκε την Τετάρτη από μια ομάδα στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Ventsislav Dinchev του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Σόφιας και η Zheni Tankova, μακροχρόνια ερευνήτρια της Επισκοπικής Βασιλικής της Φιλιππούπολης. Η κεφαλή βρισκόταν κοντά στον άμβωνα της βασιλικής και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό για την κατασκευή. Είναι επίσης πιθανό η θέση του να είχε συμβολική σημασία, δήλωσε ο Merdzhanov.
Η μαρμάρινη κεφαλή αποκαλύφθηκε παρουσία εκπροσώπων του Εθνικού Ινστιτούτου Ακίνητης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NIICH) και της αστυνομίας της Σόφιας.
Ο Merdzhanov ελπίζει ότι θα βρεθεί ένας αποδεκτός τρόπος για την ασφαλή αφαίρεση των ψηφιδωτών στη Επισκοπική Βασιλική, ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να εισχωρήσουν βαθιά στο παλαιότερο ιερό από κάτω και να αναζητήσουν το υπόλοιπο άγαλμα.
Ωστόσο, στις 16 Απριλίου, το NIICH ενημερώθηκε για την ανακάλυψη μιας μαρμάρινης κεφαλής στη Επισκοπική Βασιλική της Φιλιππούπολης και οι ειδικοί εξέτασαν το χώρο και διαπίστωσαν ότι τα ψηφιδωτά είχαν αλλοιωθεί. Ζήτησαν από τον Merdzhanov να αποκαλύψει τι βρισκόταν εκεί, και έτσι αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη κεφαλή της Τύχης. Αποδείχθηκε ότι ο χώρος που βρέθηκε η κεφαλή είχε ανασκαφεί και στο παρελθόν και στη συνέχεια το χώμα τοποθετήθηκε ξανά από πάνω της. Κατόπιν σύστασης εποπτικής επιτροπής, η κεφαλή θάφτηκε ξανά και εκδόθηκε πρωτόκολλο που απαγόρευε κάθε δραστηριότητα στη βασιλική. Παρόμοια απαγόρευση είχε επιβάλει και ο δήμαρχος της Φιλιππούπολης Kostadin Dimitrov, αλλά με νέα εντολή ο τόπος ερευνήθηκε εκ νέου.
Πηγή: Bulgarian News Agency
Δεν υπάρχουν σχόλια