Η εκπνοή του χρόνου επεφύλασσε για την ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου ακόμη μια δυσαναπλήρωτη απώλεια. Δυστυχώς, από την παραμ...
Η εκπνοή του χρόνου επεφύλασσε για την ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου ακόμη μια δυσαναπλήρωτη απώλεια. Δυστυχώς, από την παραμονή των Χριστουγέννων η ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Α.Π.Θ., Σεμέλη Πινγιάτογλου, κατοικεί "παρὰ δῆμον ὀνείρων".
Έφυγε από τη ζωή, παραμονή Χριστουγέννων, η ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σεμέλη Πινγιάτογλου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος γνωστοποίησε, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το θλιβερό γεγονός, την αποχαιρετά με “βαθιά θλίψη” , κάνει λόγο για έναν “ενάρετο άνθρωπο” και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά, τους συναδέλφους και τους φίλους της.
“Η Σεμέλη υπήρξε όχι μόνο εξαίρετη καθηγήτρια που τίμησε την πανεπιστημιακή έδρα, αλλά και μία γεμάτη καλοσύνη δασκάλα που παρακολουθούσε με διακριτικότητα, αφοσίωση και αγάπη τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της σε όλη την πορεία της ζωής τους” τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:
“Όσοι και όσες είχαμε την τύχη να ασκηθούμε, ως προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές, στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου, θυμόμαστε με συγκίνηση το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευσή μας. Θα τη θυμόμαστε με αγάπη στο Συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» να προσέρχεται με το χαρακτηριστικό γρήγορο βήμα της και την εύηχη φωνή να ανακοινώνει τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο Ιερό της Δήμητρος”.
Η Σεμέλη Πινγιάτογλου έλαβε μέρος στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου πρώτη φορά το 1975 και έκτοτε αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα και τη μελέτη του υλικού της ανασκαφής ιδίως κατά τη θητεία της ως υπεύθυνης της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής από το 2008 έως το 2019. Θα θυμόμαστε πάντοτε τον ακέραιο χαρακτήρα της, τη συνέπεια και την οργανωτικότητά της και κυρίως το ειλικρινές ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση των φοιτητών, όπως τη ζήσαμε κάτω από τις παχιές σκιές των δέντρων, τον καλοκαιρινό ήλιο και τα ημερολόγια στη στοά των εργαστηρίων. Τα λόγια της κατά την αποφώνηση του 33ου Αρχαιολογικού Έργου στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι ενδεικτικά του τρόπου που προσέγγιζε τη νέα γενιά: «Χάρηκα πολύ που βλέπω μέσα από την οθόνη μου νέα παιδιά - νέα παιδιά με λαμπερά μάτια!».
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στην Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30.
Πηγή: Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Δεν υπάρχουν σχόλια