Νέα έρευνα DNA έδειξε ότι άνθρωποι με σκανδιναβική καταγωγή ζούσαν στην περιοχή πριν από τις περιόδους των Αγγλοσαξόνων και των Βίκινγκ. Δι...
Νέα έρευνα DNA έδειξε ότι άνθρωποι με σκανδιναβική καταγωγή ζούσαν στην περιοχή πριν από τις περιόδους των Αγγλοσαξόνων και των Βίκινγκ.
Διασταύρωσαν σκανδιναβοί μονομάχοι τα ξίφη τους στη Βρετανία πριν από 1.800 χρόνια; Μια νέα έρευνα που βασίζεται σε ανάλυση DNA υποδεικνύει ότι άνθρωποι σκανδιναβικής καταγωγής ζούσαν στη Βρετανία αιώνες πριν από την πρώτη άφιξη των Βίκινγκ και πριν ακόμα από την άφιξη των Αγγλοσαξόνων.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Frances Crick στο Λονδίνο χρησιμοποίησαν ανάλυση DNA υψηλής τεχνολογίας για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τριών ξεχωριστών μεταναστευτικών κυμάτων στην Ευρώπη πριν από περίπου δύο χιλιετίες.
Το πρώτο κύμα είδε τους ανθρώπους να μεταναστεύουν από τμήματα της Βόρειας Γερμανίας και της Σκανδιναβίας προς νότο στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 500 χρόνια μ.Χ.
Ωστόσο, η Βρετανία δεν ήταν η μόνη περιοχή με σημαντικό σκανδιναβικό DNA που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβακία να προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα.
Τα ευρήματα προέκυψαν μετά την ανασκαφή σε ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Γιορκ, όπου εντοπίστηκαν 56 σκελετοί, εκ των οποίων οι 30 ανήκαν σε αποκεφαλισμένους άνδρες. Αναλύσεις DNA σε έναν από τους σκελετούς αυτούς έδειξαν ότι έζησε στην περιοχή μεταξύ του 2ου και του 4ου αιώνα μ.Χ., και ότι είχε καταγωγή από τη Σκανδιναβία της Εποχής του Σιδήρου, αφού το 25% του DNA του προερχόταν από τη Βόρεια Ευρώπη. Εκτιμάται δε πως ήταν ή μονομάχος ή στρατιώτης. «Αυτό τεκμηριώνει ότι άτομα με σκανδιναβικής προέλευσης καταγωγή υπήρχαν ήδη στη Βρετανία πριν από τον 5ο αιώνα, μετά τον οποίο υπήρξε μια σημαντική εισροή που σχετίζεται με τις αγγλοσαξονικές μεταναστεύσεις» αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».
Η νέα αποκαλυπτική ανάλυση DNA υπέδειξε επίσης, σε συνδυασμό με γλωσσολογική ανάλυση, ότι είναι αυτή ακριβώς η σκανδιναβική επιρροή που ουσιαστικά προλείανε την εξέλιξη της σύγχρονης αγγλικής και γερμανικής γλώσσας.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, σημειώθηκε και αντίστροφη μετανάστευση, με ορισμένους Ευρωπαίους να μετακινούνται βόρεια προς τη Σκανδιναβία. Αυτό είναι γνωστό λόγω της ανάλυσης θραυσμάτων δοντιών που βρέθηκαν στη Σουηδία.
Η έρευνα δείχνει ότι άτομα με σκανδιναβικό αίμα ζούσαν στη Βρετανία πριν από τις περιόδους των Αγγλοσαξόνων και των Βίκινγκ. Οι Αγγλοσάξονες έφτασαν για πρώτη φορά το 449 μ.Χ., σύμφωνα με τις καταγραφές του Βέδα, ενός άγγλου μοναχού και λογίου του πρώιμου Μεσαίωνα. Περισσότερο από τρεις αιώνες αργότερα, το 787 μ.Χ., σε ένα χρονικό αναφέρεται η άφιξη «τριών πλοίων των ανδρών από τον Βορρά» στις ακτές του Ουέσεξ, που ήταν ο προάγγελος της πρώτης μεγάλης επιδρομής των Βίκινγκ: μια επίθεση στο ιερό νησί Λίντισφαρν στα ανοιχτά των ακτών της Νορθουμβρίας το 793 μ.Χ., η οποία συγκλόνισε τους χριστιανούς σε όλη την Ευρώπη.
Γενετικές μεταλλάξεις
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο γενετικής ανάλυσης Twigstats, η οποία μπορεί να αναδημιουργήσει την καταγωγή εξετάζοντας τον αριθμό των γενετικών μεταλλάξεων ενός πληθυσμού.
«Μας επιτρέπει να δούμε αυτό που δεν μπορούσαμε προηγουμένως, σε αυτή την περίπτωση, τις μεταναστεύσεις σε όλη την Ευρώπη με αφετηρία τον Βορρά κατά την Εποχή του Σιδήρου και πάλι πίσω στη Σκανδιναβία πριν από την Εποχή των Βίκινγκ» δήλωσε ο Leo Speidel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους πληθυσμούς παγκοσμίως και ελπίζουμε να αποκαλύψει περισσότερα χαμένα κομμάτια του παζλ».
Ο Peter Heather, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε: «Οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι η μετανάστευση διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στην τεράστια αναδιάρθρωση του ανθρώπινου τοπίου της Δυτικής Ευρασίας κατά το δεύτερο μισό της πρώτης χιλιετίας μ.Χ., η οποία δημιούργησε πρώτα τις πολιτικές και πολιτιστικές γραμμές μιας αναγνωρίσιμης Ευρώπης. Η φύση, όμως, η κλίμακα και ακόμα και οι διαδρομές των μετακινήσεων έχουν πάντα αποτελέσει θέμα έντονης διαφωνίας. Τα Twigstats προσφέρουν τη συναρπαστική δυνατότητα να απαντήσουμε τελικά σε αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις».
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Speidel, L., Silva, M., Booth, T. et al. High-resolution genomic history of early medieval Europe. Nature 637, 118–126 (2025). https://doi.org/10.1038/s41586-024-08275-2
Πηγή: iefimerida, Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια