Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κουβέιτ: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο νησί Φαϊλάκα - Ανακαλύφθηκε ελληνιστικό κτήριο με αυλή

Υπολείμματα κεραμικών αγγείων που ανακαλύφθηκαν από τον χώρο της ελληνιστικής αυλής. [Credit: KUNA] Το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού, Τεχνών κ...

Υπολείμματα κεραμικών αγγείων που ανακαλύφθηκαν από τον χώρο της ελληνιστικής αυλής. [Credit: KUNA]
Υπολείμματα κεραμικών αγγείων που ανακαλύφθηκαν από τον χώρο της ελληνιστικής αυλής. [Credit: KUNA]

Το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού, Τεχνών και Γραμμάτων (ΕΣΠΤΓ) ανακοίνωσε ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα στο νησί Φαϊλάκα, αποκαλύπτοντας μια αυλή και ένα κτήριο που χρονολογούνται πριν από 2.300 χρόνια, στην Ελληνιστική περίοδο. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από κοινή αρχαιολογική αποστολή Κουβέιτ-Ιταλίας στην τοποθεσία Al-Qurainiya, η οποία αποτελεί επίκεντρο αρχαιολογικής έρευνας από το 2014.

Ο Mohammad bin Redha, αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Μουσείων, μοιράστηκε λεπτομέρειες της ανακάλυψης με το KUNA. Η τοποθεσία Al-Qurainiya, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού Φαϊλάκα και έχει θέα στη θάλασσα, έχει δώσει στοιχεία ανθρώπινης εγκατάστασης που καλύπτουν πολλαπλές ιστορικές περιόδους, από την προϊσλαμική εποχή έως την πρώιμη και την ύστερη ισλαμική εποχή.

Η ανασκαφική ομάδα αποκάλυψε θεμέλια από βράχο, έναν εσωτερικό τοίχο και μια είσοδο που συνδέει την εξωτερική αυλή με ένα δωμάτιο που περιείχε υπολείμματα επιχρισμένων τοίχων και πολυάριθμα κεραμικά αντικείμενα, όλα ηλικίας άνω των 2.000 ετών. Ο Bin Redha τόνισε ότι τα παλαιότερα στρώματα αυτού του χώρου ανάγονται στον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.


Υπολείμματα κεραμικών πιθαριών που ανακαλύφθηκαν από τον χώρο της ελληνιστικής αυλής. Πηγή: KUNA
Υπολείμματα κεραμικών αγγείων που ανακαλύφθηκαν από τον χώρο της ελληνιστικής αυλής. [Credit: KUNA]

Η συνεργασία μεταξύ του NCCAL και του Πανεπιστημίου της Περούτζια, στην Ιταλία, υπήρξε καθοριστική σε αυτή τη συνεχιζόμενη έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Andrea De Micheli. Αυτή την περίοδο, το Συμβούλιο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Κουβέιτ και διεθνών εργαστηρίων, για τη χρήση προηγμένων εργαστηριακών τεχνικών για την ανάλυση υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή, όπως ο γύψος και οι τύποι πηλού στην παραγωγή κεραμικής.

Ο Δρ Hassan Ashkanani, καθηγητής Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ, χαιρέτισε την ανακάλυψη ως ένα σημαντικό επίτευγμα για το νησί Φαϊλάκα. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα ευρήματα από την ελληνιστική περίοδο εντοπίστηκαν κυρίως στα νοτιοδυτικά του νησιού, ενώ οι νεοανακαλυφθείσες δομές στα βόρεια υποδηλώνουν μια ευρύτερη ελληνιστική παρουσία. Αυτό υποδηλώνει ότι η τοποθεσία Al-Qurainiya μπορεί να χρησίμευε ως στρατηγικό σημείο ελέγχου ή λιμάνι εκτός από τη στέγαση ελληνιστικών κατοικιών, κάστρων και ναών.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Dr. De Micheli ανέφερε ότι το επίκεντρο της ανασκαφικής περιόδου του 2025 θα είναι το δυτικό τμήμα του οικισμού Al-Qurainiya, το οποίο προϋπήρχε της ισλαμικής περιόδου. Οι ανασκαφές έχουν ήδη αποκαλύψει υπολείμματα μιας αυλής και ενός κτηρίου από την ελληνιστική εποχή, μαζί με στοιχεία από την πρώιμη και την ύστερη ισλαμική περίοδο, αναδεικνύοντας μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή για πάνω από 1.800 χρόνια.


Κουβέιτ: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο νησί Φαϊλάκα - Ανακαλύφθηκε ελληνιστικό κτήριο με αυλή
[Credit: KUNA]

Από το 2014 έως το 2020, οι ανασκαφές αποκάλυψαν διάφορα κτήρια, κυρίως κατοικίες από τον 8ο αιώνα μ.Χ., κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 8ου αιώνα ή στις αρχές του 9ου αιώνα, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα επανήλθε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και συνεχίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η ανακάλυψη εκτεταμένης κεραμικής και φούρνων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της θέσης Al-Qurainiya. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα εκτείνονται περίπου 500 μέτρα κατά μήκος της ακτογραμμής και 250 μέτρα στην ενδοχώρα, με πολυάριθμες κατασκευές από ασβεστόλιθο, τούβλα από λάσπη και κεραμικά από διάφορες ιστορικές περιόδους, εδραιώνοντας την ιδιότητά του ως έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στο νησί Φαϊλάκα.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια