Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Tuesday, May 13

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Τατόι: Με το βλέμμα στην πυροπροστασία η διαμόρφωση των κήπων

Το κτήριο του ανακτόρου στο Τατόι πριν από την πυρκαγιά

Ζώνες πυροπροστασίας με ειδική φύτευση, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, δέντρα και άλλα φυτά, που επιλέγονται και με βάση την αντοχή τους στην φωτιά ή και την δυνατότητά τους στην επιβράδυνσή της, μονοπάτια φτιαγμένα από υδατοπερατά υλικά, που εξαλείφουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας βελτιώνοντας τις κλιματικές συνθήκες.

Είναι μερικά από τα στοιχεία της διαμόρφωσης των κήπων γύρω από το ανάκτορο του Τατοΐου, καθώς και από την αγροκτηνοτροφική ενότητα του κτήματος, όπως περιλαμβάνονται στην Τεχνική Έκθεση του περιβάλλοντος χώρου, που κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε, μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο τμήμα του κήπου του ανακτόρου αλλά και σε μεγάλο βαθμό τόσο τις διαμορφώσεις των δαπεδοστρώσεων όσο και τα δέντρα, τους θάμνους και όποιο άλλο φυτικό υλικό, έτσι ώστε σήμερα να απαιτείται η αποκατάστασή τους, λαμβάνοντας υπ΄όψιν μάλιστα τους νέους κανόνες πυροπροστασίας.


Ζώνες και μονοπάτια

Σύμφωνα με την στρατηγική της φύτευσης έτσι, έχουν καθορισθεί τρεις ζώνες με διαφορετική αντιμετώπιση η κάθε μία. Στην πρώτη ζώνη που εφάπτεται στο κτήριο και έχει πλάτος 2 μέτρων χρησιμοποιούνται πολυετή ποώδη φυτά, καθώς και χαμηλοί θάμνοι, ύψους έως ενός μέτρου με την αυστηρή προϋπόθεση να βρίσκονται μακριά από τα κουφώματα και τα ανοίγματα εξαερισμού. Στην δεύτερη που ακολουθεί (πλάτους 3 μέτρων) διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα υπό την προϋπόθεση πάντα, της απόστασής τους από κουφώματα ενώ τα κλωνάρια τους θα απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα από τους τοίχους και τις στέγες. Μεταξύ τους εξάλλου, προβλέπονται χαμηλοί θάμνοι και ποώδη φυτά. Τέλος στην τρίτη ζώνη, πλάτους 5 μέτρων θα φυτευθούν νέα δέντρα σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το κτήριο ενώ ανάμεσά τους θα υπάρξουν και εδώ πόες και θάμνοι.

Όσον αφορά τα μονοπάτια η διαμόρφωσή τους θα γίνει από συμπιεσμένο μίγμα θραυστής πέτρας, άμμου και χώματος για ένα υδατοπερατό αποτέλεσμα διασφαλίζοντας φυσικές συνθήκες στο περιβάλλον. Γενικότερα εξάλλου, η μελέτη αφορά σε έκταση 5.127 τ.μ. πέριξ του ανακτόρου και σε ένα τμήμα της Παραγωγικής ενότητας, έκτασης 19.764 τ.μ.


Η πυρκαγιά έφθασε ως το κτήριο του ανακτόρου καταστρέφοντας τους κήπους.
Η πυρκαγιά έφθασε ως το κτήριο του ανακτόρου καταστρέφοντας τους κήπους.

Η ποικιλία των φυτών

Σύμφωνα με την σύγχρονη μελέτη στην Ανακτορική ενότητα προβλέπεται η ενίσχυση της υπάρχουσας αλέας με αριές, δημιουργούνται παρτέρια με τριανταφυλλιές και σάλβιες ενώ θα φυτευθούν, μεταξύ άλλων, πλατάνια και τιλιές. Αντίστοιχα διαμορφώνεται και η εικόνα της Παραγωγικής ενότητας, δηλαδή του παλιού Βουστασίου και του Ιπποστασίου με πλατάνια, αμυγδαλιές, τιλιές, φτελιές, θάμνους, αγριολούλουδα και αγροστώδη. Εδώ όμως, προβλέπεται και η τοποθέτηση καθιστικών πάγκων από κορμούς δέντρων.

Γενικότερα άλλωστε, το υλικό που επιλέγεται θα είναι συμβατό με τις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας, έτσι θα είναι είναι ενδημικό και προσαρμοσμένο στο μικροκλίμα της περιοχής, χωρίς ιδιαίτερα απαιτητική συντήρηση αλλά με κριτήριο την ενίσχυση και την δημιουργία ανθεκτικού οικοσυστήματος.

Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή, το ανάγλυφο του Τατοΐου διαμορφώνεται από μία σειρά λοφίσκων και τα ενδιάμεσά τους μικρά λεκανοπέδια. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκμεταλλεύθηκε και η επιλογή της θέσης του ανακτόρου, που επιτρέπει την θέαση του λεκανοπεδίου αλλά ακόμη και του Σαρωνικού. Η διαμόρφωση των κήπων είχε γίνει κατά βάση από τον δανό δασολόγο και φιλέλληνα Λουδοβίκο Μύντερ ύστερα από πρόσκληση του Γεωργίου Α΄ ενώ το έργο συνέχισε ο επίσης δασολόγος ΄Οτο Βάισμαν.

Σημειώνεται ότι σήμερα το έργο αποκατάστασης του κήπου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 2.955.746 ευρώ.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια