Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Thursday, May 29

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Η ιστορία του Βρετανικού ζωντανεύει -Το ναυάγιο στην Κέα και η ανέλκυση αντικειμένων

Το γιγαντιαίο υπερωκεάνιο Βρετανικός που χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό νοσοκομείο και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κέας. Σε βάθος 120 μέτρων, γερμέν...

Το γιγαντιαίο υπερωκεάνιο Βρετανικός που χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό νοσοκομείο και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κέας.

Σε βάθος 120 μέτρων, γερμένο από την μία πλευρά του στον λασπώδη βυθό ανοιχτά της Κέας βρίσκεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα το ναυάγιο του Βρετανικού, που είχε τραγική τύχη σε ελληνικά νερά, πέφτοντας σε νάρκη κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αν οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες – περί τα 1065 άτομα – διασώθηκαν, τα υπάρχοντά τους, όπως και το σκαρί του πλοίου φυσικά, ο εξοπλισμός του, ακόμη και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης παραμένουν στην θέση τους. Ένα μέρος από αυτά ακριβώς στοχεύει να ανελκύσει η επιχείρηση, που έχει οργανωθεί από τον βρετανό ερασιτέχνη ιστορικό Σάιμον Μιλς, πρόεδρο του Ιδρύματος Τhe Βritannic Foundation, ο οποίος έχει αγοράσει τα δικαιώματα του ναυαγίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η καμπάνα του πλοίου, η συσκευή και η κεραία του ασυρμάτου αλλά και πιάτα, φιάλες και άλλα αντικείμενα περιλαμβάνονται στο σύνολο όσων πρόκειται να ανελκυσθούν τώρα, καθώς μάλιστα πρόκειται να εμπλουτίσουν την έκθεση του νέου Εθνικού Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Πειραιά, όπου το ναυάγιο του Βρετανικού αποτελεί σημείο αναφοράς.

Δεδομένου ότι ο Βρετανικός ωστόσο, θεωρείται ως ακίνητο μνημείο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, την συγκεκριμένη άδεια για το όλο εγχείρημα δίνει το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της γνωμοδότησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα από τον κ. Μιλς.


Φωτογραφία του Βρετανικού ενώ φθάνει στο λιμάνι της Νάπολης.
Φωτογραφία του Βρετανικού ενώ φθάνει στο λιμάνι της Νάπολης.

Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι ο ίδιος έχει οργανώσει αρκετές καταδυτικές αποστολές και έχει γράψει τρία βιβλία για τον Βρετανικό και την ιστορία του. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, στο όλο εγχείρημα, που όπως αναφέρεται θα διεξαχθεί ως τις 12 Μαΐου, προβλέπεται η συμμετοχή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία θα συμμετέχει με σκάφος και κλιμάκιο επιστημόνων, αφού για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο θα γίνει ανέλκυση αντικειμένων από δύτες από τέτοιο βάθος.


Το αδελφό πλοίο του Τιτανικού

Κατασκευασμένο στο ναυπηγείο Harland and Wolff του Μπέλφαστ στην Βόρεια Ιρλανδία και αδελφό πλοίο του Τιτανικού και του Ολυμπιακού, το υπερωκεάνιο HMHS Britannic ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του 20ου αιώνα με μήκος 269,11 μ., πλάτος 28,7 μ., εκτόπισμα 53.200 τόνους ενώ η μέγιστη ταχύτητά του ήταν 23 κόμβοι. Καθελκύστηκε το 1914 για λογαριασμό της White Star Line και προορισμός του ήταν τα δρομολόγια των γραμμών του Βορείου Ατλαντικού, συγκεκριμένα της γραμμής Σαουθάμπτον – Νέας Υόρκης. Παρ΄ότι ήταν όμοιο ωστόσο με τον Τιτανικό -αν και λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και χωρητικότητα- είχε πολλές βελτιώσεις στην κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του, που αναβάθμιζαν την ασφάλειά του σε περίπτωση ατυχήματος.

Πριν προλάβει καν να ξεκινήσει όμως τα δρομολόγια ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και έτσι το πλοίο επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο για να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο. Και πράγματι επιτέλεσε την αποστολή του στο έπακρο, καθώς σε πέντε επιτυχημένα ταξίδια του το γιγαντιαίο πλοίο είχε μεταφέρει 15.000 τραυματίες από τα μέτωπα της ανατολικής Μεσογείου.

Ως τις 21 Νοεμβρίου του 1916 όμως, όταν πλέοντας στα ανοικτά της Κέας με προορισμό το αρχηγείο της Βρετανικής Ναυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης στην Λήμνο προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη. Ήταν 8,12 το πρωί, όταν η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε ρήγμα στο σκαρί του με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα περισσότερα στεγανά διαμερίσματά του.


Η σπασμένη πλώρη του πλοίου όπως βρίσκεται στον βυθό.
Η σπασμένη πλώρη του πλοίου όπως βρίσκεται στον βυθό.


Η βύθιση σε ελληνικά νερά

Μετά την πρόσκρουση, η πλώρη του Βρετανικού βυθίστηκε πρώτη ενώ μετά από μία ώρα ακολούθησε και το υπόλοιπο τμήμα του. Στο μεταξύ όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους με την βοήθεια των νοσηλευτών. Μόνον 30 μέλη του πληρώματος κυρίως, που επέβαιναν σε δύο λέμβους σκοτώθηκαν, καθώς παρασύρθηκαν από την δύνη και έπεσαν στις προπέλες του, που ακόμη λειτουργούσαν. Μεταξύ των διασωθέντων ωστόσο ήταν και η νοσοκόμα Βάιολετ Τζέσοπ, η οποία είχε επιζήσει και από το ναυάγιο του Τιτανικού. Η ίδια ήταν παρούσα και στην ανακάλυψη του ναυαγίου από τον Ζακ -Υβ Κουστώ, το 1975 στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κέας σε απόσταση περίπου 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Κορησσίας.

Το ναυαγισμένο πλοίο έχει παραμορφωμένη την πλώρη του ενώ στην πρύμνη διακρίνεται η μεγάλη, κεντρική έλικα πρόωσης από ορείχαλκο, καθώς και η μία από τις δύο άλλες, που υπήρχαν εκατέρωθεν. Στο κατάστρωμα διασώζονται τα καπόνια από τις σωστικές λέμβους και δύο γερανοί φόρτωσης ενώ τα φουγάρα βρίσκονται διασκορπισμένα στο χώρο του ναυαγίου.


Το ναυάγιο σε βάθος 120 μέτρων
Το ναυάγιο σε βάθος 120 μέτρων

Κάποια παράθυρα εξάλλου, έχουν ακόμη τα τζάμια τους ενώ στο εσωτερικό διακρίνονται στοιβαγμένα μεγάλα χρωματιστά πιάτα με διάκοσμο. Με την νέα έρευνα προβλέπεται η ανέλκυση μικρού αριθμού χρηστικών σκευών, συγκεκριμένα 15-20 πιάτων πορσελάνης (σε σύνολο 100 περίπου που έχουν εντοπισθεί), καθώς και 10-15 φιαλών. Αριθμός που ενδέχεται να αλλάξει, αναλόγως των δεδομένων.


Διασωθέντες του ναυαγίου του Βρετανικού
Διασωθέντες του ναυαγίου του Βρετανικού

Όπως γίνεται γνωστό τέλος, εφέτος και εν όψει των 100 χρόνων από την βύθιση του πλοίου ο δήμος Κέας προγραμματίζει εκδηλώσεις μνήμης στο νησί.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews


Δεν υπάρχουν σχόλια