Τα σχέδια για την περιοχή των Φούρνων Κορσεών, την πλουσιότερη σε ναυάγια στο Αιγαίο. Eνα θαλάσσιο πάρκο φυσικού κάλλους σε λειτουργία από τ...
Τα σχέδια για την περιοχή των Φούρνων Κορσεών, την πλουσιότερη σε ναυάγια στο Αιγαίο.
Eνα θαλάσσιο πάρκο φυσικού κάλλους σε λειτουργία από το φετινό καλοκαίρι, δύο αρχαιολογικά καταδυτικά πάρκα που προγραμματίζεται να ανοίξουν το 2026 και ένα αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στα σκαριά, θα αποκτήσει η περιοχή των Φούρνων Κορσεών, ως αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας σε μια μέχρι και πριν από μία δεκαετία άγνωστη περιοχή, η οποία τελικά αποδείχθηκε η πλουσιότερη σε ναυάγια στο Αιγαίο. «Οπου κι αν βουτούσαμε, εντοπίζαμε αρχαία ναυάγια, απορρίψεις αγγείων και άγκυρες. Ποτέ ξανά δεν είχαμε δει συγκεντρωμένο τόσο μεγάλο πλούτο», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής των ερευνών στην περιοχή Γιώργος Κουτσουφλάκης κατά την παρουσίαση των ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών στο αρχιπέλαγος των Φούρνων Κορσεών.
Συνολικά 58 ναυάγια εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 60%-70% της ακτογραμμής των Φούρνων. Τα ναυάγια καλύπτουν ένα χρονολογικό εύρος 2.400 ετών – από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τον 20ό αιώνα.
«Η περιοχή αποτελεί σχεδόν υποχρεωτικό θαλάσσιο πέρασμα για τα πλοία που κινούνται στον άξονα Βορρά – Νότου. Η Ικαρία είναι αλίμενη – δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση ανάγκης – και έτσι τα πλοία αναγκάζονται να κινηθούν προς το αρχιπέλαγος των Φούρνων, το οποίο είναι διάσπαρτο από νησίδες και κόλπους, ενώ παρουσιάζει ρεύματα και ανέμους που μπορούν να ρίξουν ένα πλοίο στα βράχια», εξήγησε ο καθηγητής. Τα περισσότερα ναυάγια – 25 από τα 58 – χρονολογούνται την περίοδο μεταξύ 3ου και 7ου αι. μ.Χ., στοιχείο που αντιβαίνει τα γενικά στατιστικά των ναυαγίων στο υπόλοιπο Αιγαίο. Το φαινόμενο αποδίδεται στην ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και στην εντατικοποίηση του παράκτιου εμπορικού δικτύου της Ανατολικής Μεσογείου. Η σπανιότητα του φορτίου ενός από τα ναυάγια – του 15ου, στον Ασπρο Κάβο – ήταν και ο λόγος που οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανασκαφή του πριν από τέσσερα χρόνια. «Το φορτίο προέρχεται από τρεις διαφορετικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και περιλαμβάνει προϊόντα από το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα δείχνει στενούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Μαύρης Θάλασσας, Αιγαίου και – πιθανώς – Ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο κατευθυνόταν ίσως προς την Παλαιστίνη ή την Κύπρο», λέει ο Γιώργος Κουτσουφλάκης.
Δύο πάρκα, ένα μουσείο
Θέμα χρόνου θεωρείται η έναρξη λειτουργίας του υποθαλάσσιου πάρκου φυσικού κάλλους στη Λεμονόπετρα. «Πρόκειται για μια περιοχή που επιλέχθηκε λόγω της προστατευμένης και εύκολα προσβάσιμης τοποθεσίας, αλλά και λόγω της φυσιολογίας του βυθού», εξηγεί ο Βασίλης Μεντόγιαννης του Καθιδρύματος Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών ΚΟΡΣΕΑΙ. «Σχεδιάζονται δύο αρχαιολογικά καταδυτικά πάρκα, ένα ανατολικά και ένα δυτικά των Φούρνων, με επίκεντρο τον Ασπρο Κάβο. Η πλήρης λειτουργία τους προβλέπεται για το καλοκαίρι του 2026», προσθέτει.
Στα σχέδια περιλαμβάνεται επίσης και η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου, με εκθεσιακούς χώρους 87 τ.μ., στον παλιό δημοτικό ξενώνα, στο λιμάνι των Φούρνων.
Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια