Έπρεπε ή δεν έπρεπε να επιχρωματιστούν περισσότερες από πέντε επιγραφές του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ώστε να διαβάζονται πιο εύκολα από του...
Έπρεπε ή δεν έπρεπε να επιχρωματιστούν περισσότερες από πέντε επιγραφές του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ώστε να διαβάζονται πιο εύκολα από τους επισκέπτες;
Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Και κατήγγειλε δημοσίως το γεγονός και απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού. Προτείνουν δε εναλλακτικές μεθόδους - ειδικό πλάγιο φωτισμό ή μετεγγραφή του κειμένου σε πινακίδα - ώστε να είναι αναγνώσιμες στο ευρύ κοινό. Το ΥΠΠΟΤ από τη μεριά του διαβεβαιώνει πως τα χρώματα είναι υδατοδιαλυτά και χωρίς συνθετικό μέσο, που ένα απλό πλύσιμο αρκεί για να φύγουν.
Το ζουμί της υπόθεσης όμως δεν είναι αν έπρεπε ή όχι να χρωματιστούν οι επιγραφές για να γίνουν ελκυστικές στους επισκέπτες. Η πραγματική αιτία βρίσκεται στη φράση «δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης λειτουργεί πέρα και έξω από τη δεοντολογία των ελληνικών δημόσιων μουσείων, αλλά και εκτός του νομικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, με κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα και το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», στην επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΑ, αφήνοντας αιχμές για τον κίνδυνο να μας πιάσουν στο στόμα τους οι Βρετανοί.
Η κόντρα ανάμεσα στο ΝΠΔΔ Νέο Μουσείο Ακρόπολης και στα εξαρτημένα από το ΥΠΠΟΤ ως υπηρεσίες μουσεία υπέβοσκε εδώ και καιρό, αλλά τώρα που το ΝΜΑ έχασε πλέον την ασυλία του καινούργιου, έχει αρχίσει να δέχεται τις βολές εκ των έσω.
Η πλήρης επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Αθήνα, 02/08/2011
Αρ.Πρωτοκόλλου: 311
Προς δρα Λ. Μενδώνη, Γενική Γραμματέα Πολιτισμού
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα,
Πριν από λίγες εβδομάδες μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας έγιναν αποδέκτες προφορικής καταγγελίας από συνάδελφο αρχαιολόγο της αλλοδαπής ότι σε επιγραφές που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης έχει γίνει σύγχρονη επέμβαση με τη χρήση επίθετου χρώματος στην εγχάραξη των γραμμάτων. Το γεγονός επιβεβαίωσαν μέλη του ΔΣ με αυτοψία, ενώ το θέμα γνωρίζουν τόσο οι συνάδελφοι του Επιγραφικού Μουσείου, όσο και ο κος Άγγελος Ματθαίου, διακεκριμένος επιγραφικός και μέλος της Επιγραφικής Εταιρείας που έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Σύλλογό μας.
Τέτοιου τύπου επεμβάσεις σε σημαντικά μνημεία, όπως ο ενεπίγραφος κίονας του Καλλιμάχου, το ψήφισμα των Μεθωναίων κ.ά., εκπίπτει των αρμοδιοτήτων του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης. Είμαστε βέβαιοι ότι αν είχε υποβληθεί η σχετική μελέτη στα αρμόδια Συμβούλια και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, θα είχε γνωστοποιηθεί στο ΔΣ του Μουσείου ότι υπάρχουν άλλοι ενδεδειγμένοι τρόποι έκθεσης των επιγραφών, ώστε να είναι αναγνώσιμες στο ευρύ κοινό (ειδικός πλάγιος φωτισμός, μεταγραφή του κειμένου σε πινακίδα κ.λπ.) χωρίς καμιά αλλοίωση της αυθεντικής τους μορφής. Ακόμη περισσότερο θα έπρεπε να είχε προβλεφτεί στη μουσειολογική μελέτη της έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης ο ενδεδειγμένος τρόπος έκθεσης των συγκεκριμένων επιγραφών, όπως γίνεται στις επανεκθέσεις και τα νέα Μουσεία σε όλη την επικράτεια.
Η τήρηση των νόμων και των διαδικασιών που διέπουν τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όντας το αποτέλεσμα της συλλογικής πείρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποτελεί υποχρέωση όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ, όπως και κάθε πολίτη. Δεν πρόκειται απλώς για ένα τυπικό θέμα ή θέμα αρμοδιοτήτων, είναι πάνω από όλα θέμα ουσίας. Είναι αδιανόητο το πλέον προβεβλημένο μουσείο της χώρας να μην ενδιαφέρεται για την πείρα αυτή και να χρησιμοποιεί ξεπερασμένες πρακτικές που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Πολλώ δε μάλλον που τα δημόσια Μουσεία της χώρας μας, με τη συμβολή όλων των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτά (συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του Μουσείου Ακρόπολης), αναγνωρίζονται διεθνώς για τη σύλληψη και την εφαρμογή πρωτοποριακών μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών και έχουν κατακτήσει με το έργο τους το σεβασμό της επιστημονικής κοινότητας.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης λειτουργεί πέρα και έξω από τη δεοντολογία των ελληνικών δημόσιων μουσείων, αλλά και εκτός του νομικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αρχαιοτήτων, με κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα και το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, και με την ιδιότητά σας ως διδάκτορα της επιγραφικής, με ποιον τρόπο ελήφθη η απόφαση για την αλλοίωση των μνημείων, εάν το όργανο που την έλαβε είχε την αρμοδιότητα να το κάνει, εάν ρωτήθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ προκειμένου να αποκατασταθεί η τήρηση της νομιμότητας και των διεθνώς αποδεκτών επιστημονικών πρακτικών.
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δέσποινα Κουτσούμπα Γεώργιος Ρήγινος
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πηγή εικόνας: Webtopos
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πηγή εικόνας: Webtopos
Δεν υπάρχουν σχόλια