Η νεαρή γυναίκα, με ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο ζωσμένο χιαστί στο στήθος, όπως οι μορφές σε δράση, αποδίδεται σε βαθύ κάθισμα. Η πεπονοειδής ...
Η νεαρή γυναίκα, με ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο ζωσμένο χιαστί στο στήθος, όπως οι μορφές σε δράση, αποδίδεται σε βαθύ κάθισμα. Η πεπονοειδής κόμμωσή της καταλήγει σε κότσο (κρωβύλο) δεμένο με ταινία στην κορυφή της κεφαλής. Επίθετα χρώματα σώζονται στο χιτώνα της (λευκό και ιώδες), στα χείλη της (ρόδινο), στην ταινία γύρω από τον κρωβύλο (κεραμιδί) και στην κόμη (καστανέρυθρο). Επειδή κρατεί σακουλάκι (φορμίσκο) στο αριστερό της χέρι και αφήνει μετέωρο, με ανοικτά δάκτυλα, επάνω από το έδαφος το δεξί, εικάζεται ότι έπαιζε με αστραγάλους (αστραγαλίζουσα) και ετοιμαζόταν να τους μαζέψει.
Διάφορες φάσεις του παιχνιδιού με αστραγάλους, ονομαζόμενο κάποιες φορές από τις αρχαίες πηγές πεντάλιθα ή πεντέλιθα, παριστάνουν τύποι γυναικείων ειδωλίων. Τα περισσότερα φαίνεται ότι είναι έργα βοιωτικών εργαστηρίων ή εγγράφονται στην παράδοσή τους. Το πρότυπό τους ανάγεται συνήθως στον χαμένο -αλλά μνημονευόμενο από τον Παυσανία- πίνακα του Πολυγνώτου με θέμα την επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη (Νέκυια), η οποία κοσμούσε τη Λέσχη των Κνιδίων στους Δελφούς. Ο πίνακας εικόνιζε, μεταξύ άλλων, τις κόρες του Μιλησίου βασιλέα Πανδάρεω, Καμιρώ και Κλυτίη, στεφανωμένες με άνθη να παίζουν αστραγάλους. Το θέμα απεικονίζεται σε αγγεία, μετάλλια λύχνων, γλυπτούς λίθους, κάτοπτρα.

Υλικό: Πηλός
Προέλευση: Ερέτρια, πιθανώς από τάφο.
Χρονολόγηση: Τέλη 4ου αι. π.Χ.
Διαστάσεις: Ύψος 15 εκ.
Πηγή: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεν υπάρχουν σχόλια