Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επιστροφή της Αγριπίννας

Το κεφάλι ενός αρχαίου ρωμαϊκού αγάλματος, που πιθανότατα απεικονίζει την μητέρα του αυτοκράτορα Νέρωνα, βρέθηκε μετά από δεκαετίες, σύμ...


Το κεφάλι ενός αρχαίου ρωμαϊκού αγάλματος, που πιθανότατα απεικονίζει την μητέρα του αυτοκράτορα Νέρωνα, βρέθηκε μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με δήλωση της ιταλικής αστυνομίας.



Η κεφαλή του αγάλματος είχε κλαπεί πριν από 25 με 30 χρόνια από την Πομπηία, την γνωστή ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και αποτελεί πλέον έναν από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας.

«Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η αξία του σε χρηματικούς όρους, αλλά αποτελεί αξιοσημείωτο δείγμα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος», δηλώνει ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Papaleo Rocco, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Το άγαλμα χρονολογείται από το 100 π.Χ. μέχρι και το 50 μ.Χ., όταν η Ρώμη ήταν η στο απόγειο της δύναμής της ως η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, και βρέθηκε μετά από έρευνα στη αγορά έργων τέχνης από τη στρατιωτική αστυνομία της Piacenza στη βόρεια Ιταλία.

Το τμήμα Πολιτισμού και Αρχαιολογίας στην Πάρμα έκρινε ως «τεράστιου ενδιαφέροντος» το άγαλμα, το οποίο πιθανόν να απεικονίζει την Agrippina την νεώτερη.
Η Ρωμαία αυτοκράτειρα ήταν μία από τις εξέχουσες γυναίκες της εποχής της και μητέρα του Νέρωνα, του αυτοκράτορα γνωστού στην ιστορία για την βιαιότητα του. Μερικά ιστορικά κείμενα αναφέρουν ότι ο Νέρων σκότωσε την ισχυρή μητέρα του.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το κεφάλι του αγάλματος παρέμενε κρυμμένο για χρόνια από έναν οδοντίατρο στην Πάρμα, ο οποίος είχε προσπαθήσει να το πουλήσει, αλλά δεν μπορούσε γιατί ήταν εμφανές ότι πρόκειται για κλεμμένο αρχαιολογικό έργο.
Το κεφάλι βρέθηκε μετά από την προσπάθεια του 62χρόνου να το πουλήσει μέσω ενός εμπόρου αντικών από την Piacenza, ηλικίας 36 ετών, ο οποίος ειδοποίησε τυχαία την αστυνομία προσπαθώντας να βρει αγοραστή. Και οι δύο αντιμετωπίζουν την κατηγορία παραλαβής και κατοχής αρχαιολογικών αγαθών.

Η Ιταλία αγωνίζεται να προστατεύσει τον πλούτο των αρχαιολογικών χώρων της από τους ευκαιριακούς κλέφτες και τους ερασιτέχνες τυμβωρύχους, γνωστούς και ως «tombaroli», που τροφοδοτούν μια μεγάλη διεθνή αγορά αρχαιολογικών αντικειμένων, η οποία σύμφωνα με το FBI εκτιμάται ότι προκαλεί 6 δισ. Δολάρια ζημιά ετησίως.



Πηγή: Αrchaeology Νews Νetwork

Δεν υπάρχουν σχόλια