Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλεμμένη βυζαντινή επιγραφή ανακαλύφθηκε σε αχυρώνα

Επιγραφή που χρονολογείται από τον 6ο ή τον 7ο αιώνα και είχε κλαπεί από το Κάστρο Yoros της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε θαμμένη σε αχυρώ...



Επιγραφή που χρονολογείται από τον 6ο ή τον 7ο αιώνα και είχε κλαπεί από το Κάστρο Yoros της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε θαμμένη σε αχυρώνα στην συνοικία Beykoz που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Πόλης.



Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, βασιζόμενη σε πληροφορίες, έψαξε ένα σπίτι στο χωριό Tokat, στην συνοικία Beykoz. Κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε έναν αχυρώνα, ακριβώς δίπλα στο σπίτι, οι αστυνομικοί βρήκαν την επιγραφή του κάστρου και στη συνέχεια ενημέρωσαν την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης.

Ύποπτος υπό κράτηση

Η καθηγήτρια Asnu Bilban Yalçın, επικεφαλής των ανασκαφών του Κάστρου Yoros, δήλωσε ότι είχε απογοητευτεί από την κλοπή, αλλά βρίσκεται πλέον σε ευχάριστη θέση μαθαίνοντας τα νέα της ανακάλυψης της επιγραφής. «Η επιγραφή είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ιστορικού κάστρου», είπε.

Η επιγραφή, η οποία φέρει έναν χαραγμένο σταυρό, χρονολογείται από την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο.

Ο ύποπτος που φέρεται να έθαψε την επιγραφή στον αχυρώνα έχει συλληφθεί. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιγραφή είχε κλαπεί ξανά στο παρελθόν και αντικαταστάθηκε στο κάστρο.

Ρωμαϊκά έργα τέχνης παραμένουν αφύλακτα

Εν τω μεταξύ, έργα τέχνης από τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, συμπεριλαμβανομένου ενός τάφου και κομμάτια ενός κίονα, έχουν χαθεί στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην επαρχία Amasra Bartın, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Υπάρχουν πολλά αρχαία έργα τέχνης ανάμεσα στα χαλάσματα του λιμανιού, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών. Τα αρχαία αυτά έργα τέχνης, που φέρουν διακοσμητικές φιγούρες και Λατινική γραφή, εκφορτώθηκαν στην ακτή μαζί με μπάζα από κατασκευαστικές εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι.

Ρωμαϊκή μαρμάρινη στήλη με λατινικό κείμενο μεταφέρθηκε υπό την προστασία του Μουσείου Amasra, αλλά μια άλλη μαρμάρινη στήλη που απεικονίζει βόδι και μια σαρκοφάγος έμειναν στην ακτή. Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με τα ρωμαϊκά έργα τέχνης.



Πηγή:Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια