Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Γαλατική ελίτ ευημερούσε κατά την Ρωμαιοκρατία

Η συλλογή που ήταν διάσπαρτη λόγω έντονης  γεωργικής δραστηριότητας περιείχε μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα  ασημένιων νομισμάτων. Το...

Η συλλογή που ήταν διάσπαρτη λόγω έντονης
 γεωργικής δραστηριότητας περιείχε
μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα 

ασημένιων νομισμάτων.


Το 2010 Γάλλοι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές σε μια περιοχή έκτασης 3,5 εκταρίων στο Bassing, του Moselle της Γαλλίας. Για μια περίοδο χιλίων ετών – από το 200 π.Χ. έως το 800 μ.Χ. – αυτή η περιοχή αποτελούσε την βάση ενός γαλατικού αριστοκρατικού οικισμού, μιας γαλλο-ρωμαϊκής έπαυλης και στην συνέχεια, πολλών μεσαιωνικών κτιρίων.


Η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού όπλων και 1.165 γαλατικών νομισμάτων μαρτυρούν ότι αυτός ο τόπος ανήκε στην κοινωνική ελίτ Bassing, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από τους Γαλατικούς πολέμους (58 – 50 π.Χ.).

Ελίτ αγρότες και πολεμιστές


Πολύ λίγα αντίτυπα αυτού του νομίσματος
που απεικονίζουν ένα Ρωμαίο κρανοφόρο είναι
 γνωστά στη Γαλλία: τέσσερα βρέθηκαν στον χώρο του Bassing.
Μεταξύ του 150 και 120 π.Χ., ένας μεγάλος αγροτικός οικισμός χτίστηκε στο Bassing. Ένα χαντάκι πλάτους 3 μέτρων με κεκλιμένες πλευρές και πασσάλους περικύκλωναν τον χώρο κατοίκησης (συνολικής έκτασης 1 εκταρίου). Μέσα σε αυτό τον χώρο χτίστηκαν ξύλινα κτίρια και μια αγροικία. Αυτή η οικιστική ομάδα διήρκεσε μέχρι το 14 μ.Χ..

Το μέγεθος της αγροικίας και των τάφρων της καθώς και ο πλούτος των ευρισκόμενων υλικών της ανασκαφής αποκάλυψε το προνομιακό καθεστώς των ενοίκων της. Τα κοσμήματα, στα οποία περιλαμβάνονται βραχιόλια με το χαρακτηριστικό μπλε γυαλί κοβαλτίου μαζί με κομμάτι από κεχριμπάρι της Βαλτικής και πόρπες, είχαν παραχθεί επί τόπου. Στην πραγματικότητα, η περιοχή προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για δραστηριότητες χύτευσης, κλώσης, ύφανσης και υποδηματοποιίας. Είναι επίσης φανερό από την ανακάλυψη πολλών αμφορέων και ιταλικών φιαλιδίων πόσης κρασιού, ότι το κρασί που εισαγόταν από τη Μεσόγειο, καταναλωνόταν σε μεγάλες ποσότητες.
Αυτός ο Bassing αριστοκράτης δεν ήταν μόνο ένας επιτυχημένος αγρότης, αλλά και πολεμιστής. Τόσο Γαλατικά όσο και Ρωμαϊκά στοιχεία αποκαλύφθηκαν από την ανασκαφή, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών μερών άρματος, τσεκούρι μάχης, το χαρακτηριστικό στιλέτο των Ρωμαίων λεγεωνάριων (pugio), αιχμές βελών, διακοσμητικά στολής, καρφιά για τα σανδάλια καθώς και Ρωμαϊκά  πέταλα για το άλογο.

Η κατάκτηση της Γαλατίας φαίνεται να μην επηρέασε δυσμενώς τους κατοίκους της. Κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου ο οικισμός φαίνεται να παραμένει σταθερός και να ευημερεί, ενώ έχει πυκνό και σταθερό πληθυσμό. Το 27 π.Χ., η πέτρα αντικατέστησε το ξύλο στον αγροτικό οικισμό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του γαλατικού προστατευτικού περιβλήματος.

1.165 Γαλατικά νομίσματα

Αυτός ο χώρος περιείχε μια εξαίρετη νομισματική κατάθεση 1.165 Γαλατικών νομισμάτων, διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή μέχρι την περίοδο του Μεσαίωνα λόγω των έντονων γεωργικών δραστηριοτήτων. Οι αρχαιολόγοι συνέλλεξαν σταδιακά τα νομίσματα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2010, συγκεντρώνοντας συνολικά 1.111 ασημένια, 3 χρυσά και 51 χάλκινα νομίσματα, τα οποία θάφτηκαν μεταξύ του 40 και 20 π.Χ.. Όλα αυτά τα νομίσματα κόπηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ., η πλειοψηφία τους αμέσως μετά τους Γαλατικούς πολέμους.


Στρατιωτική περόνη της εποχής του Αυγούστου.
Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του θησαυρού είναι ότι αποτελείται κυρίως από ασημένια νομίσματα. Πράγματι, σε αυτή την περίοδο, χάλκινα νομίσματα και νομίσματα από  κράμα χαλκού, κασσίτερου και μόλυβδου, καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην καθημερινή ανταλλαγή. Αυτά που είναι πολύ σπάνια είναι τα τρία χρυσά νομίσματα, τα οποία είναι τοπικά. Τα δύο κιλά ασημιού περιλαμβάνουν διάφορα είδη νομισμάτων που εκδόθηκαν σε διάφορες περιοχές της Γαλατίας:
74% είναι από την Ανατολή-Κεντρική Γαλατία και ανήκουν στην Sequani της Besançon, στο Lingones de Langres, στη Aedui de Bibracte και στο Autun,
14% προέρχεται από κατοίκους της Val de Loire, το 7% από Remes της Reims (Βελγική Γαλατία),  3% από το Arverni στο Clermont-Ferrand.

Μερικά σπάνια αντίγραφα ανήκουν στην Rhône, κατοίκων που βρίσκονταν κοντά στη σημερινή Lyon.

Αυτά τα νομίσματα αποτελούν την γαλατική απομίμηση του quinaires, του ρωμαϊκού ασημένιου νομίσματος, με διάμετρο μικρότερη από 1,5 εκατοστό. Η Βορειοανατολική Γαλατία, που φέρει το παρατσούκλι «η τελευταία Γαλατική περιοχή» από τους νομισματολόγους, διακρίθηκε μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση από την απομίμηση των ρωμαϊκών νομισμάτων. Το τελευταίο Γαλατικό νόμισμα είναι ισοδύναμο με ένα quinaire της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Αυτό το νομισματικό πρότυπο διευκόλυνε το εμπόριο μεταξύ Ρώμης και Γαλατίας.

Εκρωμαΐσμός των Γαλάτων

Το ένα τρίτο των νομισμάτων του Bassing περιέχει απομιμήσεις που φέρουν εντυπωσιακά λάθη. Τα νομίσματα που απεικονίζουν Ελληνορωμαϊκούς, Ρωμαίους ή Γαλάτες πολεμιστές με ή χωρίς κράνος είναι αρκετά κακότεχνα. Αυτές οι απομιμήσεις συνήθως έλαβαν χώρα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ των ετών 40-30 π.Χ., η έλλειψη αναγκαίων ποσοτήτων ρωμαϊκών δηναρίων, σήμαινε ότι τα εν λόγω αντίγραφα κόπηκαν για τα στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών γαλατικών στρατευμάτων που προσλήφθηκαν στον ρωμαϊκό στρατό.

Από τις αρχαιολογικές αποδείξεις φαίνεται ότι η αριστοκρατία του Bassing απολάμβανε μεγάλο πλούτο τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κατάκτηση της Γαλατίας. Κατά τη διάρκεια της κατάκτησης, ο Καίσαρας στηρίχθηκε από τμήμα της Γαλατικής ελίτ με αποτέλεσμα αυτοί οι ευγενείς να προσχωρήσουν βαθμιαία στη νέα ρωμαϊκή εξουσία. Οι τοπικοί αριστοκράτες και τα στρατιωτικά τους σώματα, συνέβαλαν στις ρωμαϊκές κατακτήσεις. Ο θησαυρός του Bassing στην αρχή της αυτοκρατορίας είναι ισοδύναμος, με τον μισθό ενός Ρωμαίου λεγεωνάριου για περίοδο ενάμιση έτους. Είναι πιθανό ότι αυτό το μεγάλο ποσό χρημάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια Mediomatrique (λαός της Βελγικής Γαλατίας, συμπεριλαμβανομένου μέρος της γαλλικής περιοχής Moselle), ο αρχηγός της οποίας κατείχε τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να πληρώσει τα στρατεύματά του.


Πηγή: pasthorizonspr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια