Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι κάτοικοι της Πομπηίας ανέβαιναν στον επάνω όροφο όταν τους καλούσε η φύση

Αγωγός που πιθανότατα τροφοδοτούσε με νερό τουαλέτα σε όροφο σπιτιού της Πομπηίας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι κάτοικοι της αρχαίας ...

Αγωγός που πιθανότατα
τροφοδοτούσε με νερό
τουαλέτα σε όροφο
σπιτιού της Πομπηίας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης της Πομπηίας δεν περιορίζονταν σε υδραυλικές εγκαταστάσεις στο επίπεδο του δρόμου. Στην πραγματικότητα, πολλοί κάτοικοι της πόλης μπορεί να πήγαιναν στον επάνω όροφο, όταν τους καλούσε η φύση.

Οι περισσότεροι όροφοι στα σπίτια της ρωμαϊκής πόλης δεν υπάρχουν πια λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου που κατέστρεψε την Πομπηία το 79 μ.Χ.. Αλλά οι κάθετοι σωλήνες που οδηγούν στους χαμένους ορόφους υποδεικνύουν ότι κάποτε υπήρχαν τουαλέτες εκεί, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από την Α. Kate Trusler, υποψήφια διδάκτωρ ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Missouri.

«Έχουμε 23 τουαλέτες που συνδέονται με αυτές τις υδρορροές», είπε η Trusler στο LiveScience την Παρασκευή (04/01) στην ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, στο Seattle, όπου παρουσίασε την έρευνά της.

Ίχνη από τουαλέτες

Η Trusler άρχισε να ενδιαφέρεται για τα αποχωρητήρια της Πομπηίας πριν από έξι χρόνια, όταν πραγματοποιούσε επιτόπια έρευνα στην πόλη. Προηγούμενοι ερευνητές και μελέτες για την Πομπηία δήλωναν συχνά ότι υπήρχε μια τουαλέτα σχεδόν σε κάθε σπίτι. Αλλά η Trusler διαπίστωσε ότι τα συμπεράσματα αυτά ήταν αντικρουόμενα. Σύμφωνα με την ίδια, περπατώντας γύρω στην πόλη ήταν σαφές ότι ορισμένα σημεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα από σπίτια με ιδιωτικά αποχωρητήρια, ενώ άλλες περιοχές φαίνεται να μην ήταν εξοπλισμένες με εγκαταστάσεις υγιεινής.

«Και», προσθέτει η Trusler, «υπάρχουν όλα αυτές οι υδρορροές που αποτελούν μέρος αυτής της εικόνας και κανείς μέχρι στιγμής δεν την έχει λάβει πραγματικά υπόψη».

Έτσι η Trusler αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα των ειδών υγιεινής της πόλης, χαρτογραφώντας αποχωρητήρια και θέσεις υδρορροών στην Πομπηία. Μια κατοικημένη περιοχή, που είναι γνωστή στους αρχαιολόγους ως «Περιφέρεια 6», έχει πράγματι τουαλέτες σύμφωνα με την ιστορία του εδάφους σχεδόν σε κάθε σπίτι, αναφέρει η ίδια. Υπάρχουν όμως και άλλα συγκροτήματα που έχουν λίγες τουαλέτες. Συνολικά, η Trusler βρήκε ότι το 43% των σπιτιών στην πόλη είχαν τις τουαλέτες τους στο ισόγειο.

Οι υδρορροές παρέχουν το άλλο μισό της εν λόγω εικόνας. Αυτοί οι κάθετοι σωλήνες από τερακότα υπάρχουν συνήθως σε μεγάλη συχνότητα στο παλαιότερο τμήμα της πόλης, όπου υπήρχαν πολλά εργαστήρια και μικρές επιχειρήσεις στριμωγμένα σε στενά χωροταξικά τέταρτα. Ένα σύνολο από 286 σωλήνες υπάρχει κάτω από τα τείχη αυτών των κτιρίων, οι περισσότεροι από τους οποίους οδηγούν στο δεύτερο όροφο. Σε 23 περιπτώσεις, ωστόσο, οι ίδιοι τύποι των σωλήνων οδηγούν σε αποχωρητήρια.

Λίγα αποχωρητήρια έχουν αποκατασταθεί στην Πομπηία
Επιπλέον, σύμφωνε με την Trusler, η αδημοσίευτη έρευνα σχετικά με την απόξεση υλικού από το εσωτερικό των σωλήνων απεκάλυψε ίχνη κοπράνων και εντερικών παρασίτων, δηλαδή θετικά σημάδια χρήσης μιας τουαλέτας.
  
Τα υδραυλικά της Πομπηίας

«Τα υδραυλικά των ορόφων μας προσφέρουν ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή της Πομπηίας», δηλώνει η Trusler.

«Τα χαρακτηριστικά της υγιεινής μπορούν να μας πουν πολλά για το τι έκαναν οι άνθρωποι στους επάνω ορόφους και πάνω από αυτά τα μικρά καταστήματα», είπε.

«Αυτό που υποδεικνύουν είναι ότι οι άνθρωποι ζούσαν εκεί. Οι περισσότερες από τις υδρορροές πιθανότατα να εγκαταστάθηκαν μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 1ου αιώνα μ.Χ. την ίδια στιγμή που η πόλη ανέπτυξε σύστημα άντλησης νερού. Οι κάτοικοι των διαμερισμάτων που βρίσκονταν πάνω από τα καταστήματα θα ήταν σε θέση να πάρουν νερό από τις δημόσιες κρήνες που υπήρχαν στους δρόμους. Έχουμε μια πραγματική εικόνα της αστικής ανάπτυξης που λάμβανε χώρα στην Πομπηία», δήλωσε η Trusler.



Πηγή: S. Pappas, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια