Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία γκράφιτι βρέθηκαν στο εσωτερικό του Κολοσσαίο

Αρχαία γκράφιτι στο Κολοσσαίο Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπαράγματα τοιχογραφιών με έντονα χρώματα που απεικονίζουν ηρωικές και ερ...

Αρχαία γκράφιτι στο Κολοσσαίο

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπαράγματα τοιχογραφιών με έντονα χρώματα που απεικονίζουν ηρωικές και ερωτικές σκηνές σε διάδρομο του Κολοσσαίο στη Ρώμη, μαζί με δείγματα από αρχαία γκράφιτι.

«Έχουμε βρει ίχνη διακοσμήσεων με μπλε, κόκκινο και πράσινο χρώμα», δήλωσε η Rossella Rea, διευθύντρια του αμφιθεάτρου.

Τα θραύσματα «φαίνεται να απεικονίζουν την δόξα του κόσμου των μονομάχων, με δάφνες, βέλη, στεφάνια νίκης ακόμα και ερωτικές σκηνές», προσθέτει στην εφημερίδα Repubblica.

Οι τοιχογραφίες βρέθηκαν σε διάδρομο, που είναι προς το παρόν κλειστός για το κοινό, ενώ οι αρχαιολόγοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν μια περιοχή ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο όροφο του Κολοσσαίο, η οποία έχει παρουσιάσει ρήγματα τα τελευταία χρόνια.

«Βρήκαμε επίσης γραφές που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, καθώς και υπογραφές θεατών και ξένων επισκεπτών» που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν τις φημισμένες μονομαχίες του Κολοσσαίου και τις εικονικές ναυμαχίες, αναφέρει η Rea.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να βρούμε και άλλα ίχνη σε αυτό το διάδρομο, αλλά αυτό εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η αποκατάσταση», προσθέτει.

Οι τοιχογραφίες βρίσκονται σε μια περιοχή που καλύπτει πολλά τετραγωνικά μέτρα σε ένα διάδρομο μήκους 60 μέτρων, που θα πρέπει να ανοίξει για το κοινό μέχρι το καλοκαίρι του 2014, σύμφωνα με την Rea.

Το Κολοσσαίο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Titus και αποτελεί ένα από τους πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, είναι σε άθλια κατάσταση.

Πέτρινα θραύσματα, μαυρισμένα από τη ρύπανση, έχουν πέσει τα προηγούμενα χρόνια, και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχία για τα θεμέλια που βυθίζονται, δίνοντας στο αμφιθέατρο κλίση.

Ο αριθμός των επισκεπτών στο Κολοσσαίο, διαστάσεων 188 μ.x  156 μ. και ύψους 48,5 μ., έχει αυξηθεί από ένα εκατομμύριο σε περίπου έξι εκατ. ευρώ ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία χάρη κυρίως στην γνωστή ταινία «Gladiator».


Δεν υπάρχουν σχόλια