Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίες γλώσσες ανακατασκευάζονται με την χρήση Η/Υ

Σε αντίθεση με αυτή την αρχαία επιγραφή των Ασσυρίων, λίγες αρχαίες γλώσσες έχουν ένα καταγεγραμμένο αρχείο, με αποτέλεσμα η ανακατασκευή...

Σε αντίθεση με αυτή την
αρχαία επιγραφή των Ασσυρίων,
λίγες αρχαίες γλώσσες έχουν
ένα καταγεγραμμένο αρχείο,
με αποτέλεσμα η ανακατασκευή τους
να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ένα νέο εργαλείο αναπτύχθηκε που μπορεί να ανασυνθέσει νεκρές γλώσσες. Ερευνητές έχουν αναπτύξει λογισμικό, το οποίο μπορεί να ξαναχτίσει πρωτογενείς γλώσσες ​​αρχαίες γλώσσες από τις οποίες προήλθαν και εξελίχθηκαν οι σύγχρονες γλώσσες.

Για να ελέγξουν το σύστημα, η ομάδα πήρε 637 γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στην Ασία και στον Ειρηνικό και αναδημιούργησαν την πρώιμη γλώσσα από την οποία κατάγονται.

Η εργασία δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Επί του παρόντος οι ανακατασκευές γλωσσών διεξάγονται από γλωσσολόγους - αλλά η διαδικασία είναι αργή και απαιτεί εντατική εργασία.

Ο Dan Klein, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, δήλωσε: «Είναι πολύ χρονοβόρο για τους ανθρώπους να εξετάσουν όλα τα δεδομένα.  Υπάρχουν χιλιάδες γλώσσες στον κόσμο, με χιλιάδες λέξεις στην καθεμία, για να μην αναφέρουμε όλους τους προγόνους αυτών των γλωσσών».

«Θα χρειαστούν εκατοντάδες ζωές για να εξεταστούν αναλυτικά όλες αυτές οι γλώσσες, να διασταυρωθούν όλες οι διαφορετικές αλλαγές που συνέβησαν σε όλη την χρονική έκταση και τον γεωγραφικό χώρο ύπαρξης μιας γλώσσας. Αλλά εδώ είναι που οι υπολογιστές θριαμβεύουν».

Οι γλώσσες αλλάζουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Στην πάροδο χιλιάδων ετών, οι μικροσκοπικές διαφορές στον τρόπο που παράγουμε ήχους σημαίνει ότι οι πρώιμες γλώσσες έχουν μεταμορφωθεί σε πολλούς διαφορετικούς απογόνους.

Ο Δρ. Klein εξηγεί: «Αυτές οι αλλαγές του ήχου συμβαίνουν σχεδόν πάντα τακτικά, με παρόμοιες λέξεις να αλλάζουν με παρόμοιους τρόπους, έτσι ώστε τα πρότυπα που μας έχουν απομείνει σήμερα να μπορούν να επεξεργαστούν από έναν άνθρωπο ή υπολογιστή. Το κόλπο είναι να μπορείς να εντοπίσεις αυτά τα πρότυπα αλλαγής και στη συνέχεια να τα «αντιστρέψεις», εξελίσσοντας ουσιαστικά τις λέξεις προς τα πίσω στο χρόνο».

Οι επιστήμονες παρουσίασαν το σύστημά τους εξετάζοντας μια ομάδα Αυστρονησιακών γλωσσών που ομιλούνται σήμερα σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία, σε περιοχές της ηπειρωτικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Από μια βάση δεδομένων 142.000 λέξεων, το σύστημα ήταν σε θέση να αναδημιουργήσει την πρώιμη γλώσσα από την οποία προέρχονται οι σύγχρονες γλώσσες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γλώσσα που ανακατασκεύασαν είχε ακουστεί περίπου πριν από 7.000 χρόνια.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματα του υπολογιστή με εκείνα των γλωσσολόγων, διαπιστώνοντας ότι το 85% από τις πρώιμες λέξεις που παρουσιάστηκαν από το λογισμικό ήταν μέσα σε έναν «χαρακτήρα» - ή ήχο - από τις λέξεις που οι εμπειρογνώμονες είχαν εντοπίσει στην γλώσσα.

Όμως, ενώ η μέθοδος με το λογισμικό ήταν πολύ πιο γρήγορη, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν γλυτώνουν τους γλωσσολόγους από την δουλειά.

Το λογισμικό μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες δεδομένων γρήγορα, αλλά αυτό δεν φέρνει τον ίδιο βαθμό ακρίβειας όσο η εμπειρία ενός γλωσσολόγου.

Ο Δρ. Klein, δήλωσε: «Το σύστημά μας εξακολουθεί να έχει ελλείψεις. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να χειριστεί μορφολογικές αλλαγές ή εκ νέου επαναλήψεις - πώς μια λέξη όπως η «γάτα» γίνεται «γατούλα». Σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο, το σύστημά μας δεν εξηγεί γιατί ή πώς ορισμένες αλλαγές συνέβησαν, παρά μόνο ότι μάλλον συνέβησαν».

Αν και οι ερευνητές είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν γλώσσες που χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό για το αν θα ήταν ποτέ δυνατόν να πάμε ακόμη πιο πίσω για να αναδημιουργήσουμε την πρώτη κοινή γλώσσα, από την οποία όλες οι άλλες έχουν εξελιχθεί.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια