Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Στα ίχνη του Γυμνασίου της αρχαίας Θουρίας

Βοτσαλωτό δάπεδο, περιμετρικά του ναού. Στα ίχνη του Γυμνασίου της αρχαίας Θουρίας είναι η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, που από το 20...


Βοτσαλωτό δάπεδο, περιμετρικά του ναού.
Στα ίχνη του Γυμνασίου της αρχαίας Θουρίας είναι η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, που από το 2009 έχει φέρει στο φως πλήθος ευρημάτων της αρχαίας πόλης σε μια επιμήκη ράχη κοντά στη σημερινή κωμόπολη της Θουρίας (σε απόσταση 10 χλμ. από την Καλαμάτα, στον δρόμο προς Τσακώνα).




Η θέση της αρχαίας αυτής πόλης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεσσηνία μέχρι την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης (369 π.Χ.), ήταν στρατηγικής σημασίας. Είχε ανεμπόδιστη θέα προς το όρος Ιθώμη αλλά και προς τη θάλασσα.
Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν πως είχε μεγάλη έκταση, με δημόσια κτίρια, ναούς, ακρόπολη, νεκροταφείο, ακόμη και λατομείο από όπου αντλούσαν το υλικό για τα μνημειακά τους οικοδομήματα.

Έρευνες

Η συστηματική έρευνα γίνεται υπό τη σκέπη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η θέση ήταν ταυτισμένη από επιγραφικά ευρήματα που αναφέρουν το όνομα της αρχαίας πόλης, ενώ κατά τον Παυσανία εκεί βρισκόταν η ομηρική Ανθεια.
Η κ. Αραπογιάννη έχει αποκαλύψει πλήρως έναν ναό (9,50 x 6,10) με τέσσερις κίονες στις στενές πλευρές και έξι κίονες στις μακριές πλευρές.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ο «Θησαυρός» που βρέθηκε στη θέση του. Είναι ένας μαρμάρινος κύβος (0,81 x 0,81 μ., ύψους 0,25 μ.) ενσωματωμένος στο βοτσαλωτό δάπεδο του σηκού - ουσιαστικά το παγκάρι του ναού που δεχόταν τον οβολό των πιστών.
Ο εντοπισμός του Γυμνασίου αλλά και του θεάτρου της Θουρίας για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες σύγχρονων περιηγητών αποτελούν τον επόμενο στόχο της ανασκαφέα, όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία της στην Καλαμάτα.


Πηγή: Αγγελική Κώττη, "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια