Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν δεκάδες συμπολίτες από την επίσκεψή τους στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, είναι το θεματικό...
Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν δεκάδες συμπολίτες από την επίσκεψή τους στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, είναι το θεματικό επίκεντρο της πρωτότυπης έκθεσης, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μουσείων.
Η καινοτόμα διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα, όπως έργα ζωγραφικής, που εμπνεύστηκαν συμπολίτες κάθε ηλικίας από την επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, έργα που δημιούργησαν παιδιά στην διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φωτογραφίες που απαθανατίζουν σκέψεις και εντυπώσεις των επισκεπτών του Μουσείου και άλλα.
Ενθουσιώδης είναι, κατά συνέπεια, η ανταπόκριση αρκετών συμπολιτών στο κάλεσμα που απηύθυναν οι ιθύνοντες της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην τοπική κοινωνία, με επίκεντρο το Μουσείο. Με αφορμή, συγκεκριμένα, την Διεθνή Μέρα Μουσείων, προγραμματίζονται διάφορες δράσεις για ενήλικες και παιδιά. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 με γενικό τίτλο «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Μιλήστε μας για το Μουσείο», όπου μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι θα εκφράσουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις του Μουσείου ή από την επίσκεψή τους σε αυτό, μέσα από λέξεις ή εικαστικές δημιουργίες.
Στο μεταξύ, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, προκειμένου να προωθηθεί ευρύτερα η εικόνα του Μουσείου προς τουριστικούς προορισμούς, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αρκετοί αλλοδαποί τουρίστες, καθώς επίσης και εκπρόσωποι ΜΜΕ του εξωτερικού επισκέπτονται το Μουσείο και συγκεντρώνουν με έκδηλο, πάντα, ενδιαφέρον, διάφορα στοιχεία που το αφορούν, καθιστώντας το μακροπρόθεσμα, ευρύτερα γνωστό σε διεθνές επίπεδο.
Εμφανής είναι, παράλληλα, η αυξητική τάση του συνολικού αριθμού των παιδιών που επισκέπτονται το Μουσείο, δεδομένου ότι προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο την μάθηση, σε σχέση με την διδακτέα ύλη του σχολείου, η οποία λειτουργεί ως παράλληλο εργαλείο, μαζί με την διδασκαλία του σχολείου.
Τα σχολεία που επισκέπτονται το Μουσείο προέρχονται από διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού από σχολεία της Αθήνας, της Εύβοιας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Έδεσσας και της Λαμίας, πέραν του Βόλου, βεβαίως. Άξιο αναφοράς είναι παράλληλα το γεγονός ότι έχουν επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου νηπιαγωγείο από τα Φάρσαλα, καθώς επίσης Λύκειο από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Πηγή: Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια