Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγώνες στεφανίτες και όχι χρηματίτες

Τα κυριότερα αγωνίσματα: ΄ δίαυλος, στάδιο, δόλιχος, πένταθλο, παγκράτιο, πάλη, αρματοδρομίες, συνωρίς. Για τους Λυκαιονίκες. Χάρις στ...

Τα κυριότερα αγωνίσματα: ΄
δίαυλος, στάδιο, δόλιχος, πένταθλο,
παγκράτιο, πάλη, αρματοδρομίες, συνωρίς.
Για τους Λυκαιονίκες.
Χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά και κατάθεση ψυχής των μελών του συλλόγου «Ο Λύκαιος Δίας», των κατοίκων του χωριού Άνω Καρυές Μεγαλόπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς και πλειάδας εθελοντών, από το έτος 1973, κάθε τέσσερα έτη αναβιώνουν τα σύγχρονα Λύκαια.

Εφέτος οι συντελεστές τους προγραμματίζουν την 11η κατά σειρά αναβίωση των αγώνων την Κυριακή, στο αρχαίο στάδιο του Λυκαίου όρους, σε υψόμετρο 1.300, δηλαδή στον ίδιο ακριβώς χώρο που ετελούντο και οι αρχαίοι αγώνες. Την εβδομάδα αυτή έως και την Κυριακή έχουν προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων (περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη μετάβαση στην ιστοσελίδα www.lykaia.gr). Μιλάμε με τον Κυριάκο Καραγιάννη, πρόεδρο του συλλόγου «Ο Λύκαιος Δίας».

- Τι ήταν τα αρχαία Λύκαια;

«Ήταν πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες, μουσικοί και πνευματικοί αγώνες αφιερωμένοι στον Λύκαιο Δία και τον Πάνα και καθιερώθηκαν από το μυθικό Λυκάονα, που βασίλεψε μετά τον Πελασγό. Ο Παυσανίας χαρακτηρίζει τα Λύκαια τη σημαντικότερη και παλαιότερη γιορτή των Ελλήνων μετά τα Ελευσίνια, ακόμη παλαιότερη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρκαδικά νομίσματα του 6ου π.Χ. αιώνα σχετίζονται με τα Λύκαια. Τα αρχαία Λύκαια μέχρι και το 2ο μ.Χ. αιώνα ετελούντο στο Λύκαιο όρος, στα εκεί ιερά των θεών Δία και Πάνα. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόπολη».

- Πότε ετελούντο;

«Πιθανή εποχή τέλεσης των αγώνων ήταν οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος και η περιοδικότητά τους κάθε τέσσερα χρόνια. Στην αρχή γινόταν θυσία στο βωμό του Λυκαίου Διός στην κορυφή του Λυκαίου όρους και κατόπιν ελάμβαναν χώρα πλήθος από αθλητικά και ιππευτικά αγωνίσματα ανδρών και παίδων (δίαυλος, στάδιο, δόλιχος, πένταθλο, παγκράτιο, πάλη, αρματοδρομίες κ.ά.) καθώς και μουσικοί αγώνες».

- Αγώνες στεφανίτες;

«Οι αρχαίοι Έλληνες χώριζαν τους αγώνες σε "στεφανίτες" ή "ιερούς", στους οποίους οι νικητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι, συνήθως ελιάς, δάφνης, και σε αγώνες "θεματικούς" ή "χρηματίτες", στους οποίους τα έπαθλα ήταν υλικά. Τα αρχαία Λύκαια ήταν αγώνες στεφανίτες».

- Οι στόχοι σας;

«Στόχος μας είναι η αναβίωση των Λυκαίων αγώνων να συμβάλει στην καλλιέργεια της αρετής και της ευγενικής άμιλλας μεταξύ των αθλητών και συγχρόνως να αποτελέσει και τρόπον τινά ανάχωμα στον κίνδυνο της παγκοσμιοποίησης να εξαλειφθούν οι τοπικές πολιτιστικές διαφορές και να επιβληθεί η πλανητική ομοιομορφία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας».

- Ζωντανεύουν τα χωριά;

«Τα σύγχρονα Λύκαια έχουν συμβάλει και φιλοδοξούμε να συμβάλουν περαιτέρω στη διατήρηση και ανάπτυξη των υπαρχόντων οικισμών, στην αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (αρχαία Λυκόσουρα, ναός Επικουρίου Απόλλωνος κ.ά.), στη γνωριμία ευρύτερου κύκλου ανθρώπων με τις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ομορφιές της περιοχής, με σκοπό την αναζωογόνησή της».

- Ο «Λύκαιος Δίας»;

«Ιδρύθηκε το 1930 στην Αθήνα ως κοινωνικός φορέας ενίσχυσης του τόπου καταγωγής των μελών του και τη διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής των Ανω Καρυών και της Αρκαδίας γενικότερα. Στα 83 χρόνια λειτουργίας του έχει συμμετοχή σε σημαντικά έργα του χωριού των Άνω Καρυών (βρύσες, δρόμους κ.λπ.), καθιέρωσε από το έτος 1973 την αναβίωση των αγώνων. Σε ιδιόκτητο κτήριο, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Λυκαίου όρους, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης, σχεδιάζει την ίδρυση "Λυκαίας Ακαδημίας" και "Μουσείου Λυκαίων Αγώνων"».


Πηγή: Γ. Κιούσης, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια