Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάδεσμος σε αρχαία ελληνικά βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ

Έναν πάπυρο ηλικίας περίπου 1.700 ετών με μια αρχαία ελληνική κατάρα βρήκαν αρχαιολόγοι σε μία παλιά Ρωμαϊκή κατοικία κατά τη διάρκεια...




Έναν πάπυρο ηλικίας περίπου 1.700 ετών με μια αρχαία ελληνική κατάρα βρήκαν αρχαιολόγοι σε μία παλιά Ρωμαϊκή κατοικία κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργούνται από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων σε πάρκινγκ στην περιοχή Givati, γνωστή και ως «Πόλη του Δαυίδ», μια περιοχή με αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία 6.000 ετών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία ρωμαϊκή έπαυλη. Η έπαυλη καλύπτει χώρο τουλάχιστον 2.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου μισό στρέμμα) και περιέχει δύο μεγάλες ανοικτές αυλές, η μία δίπλα στην άλλη. Ήταν σε χρήση από τα τέλη του 3ου αιώνα μέχρι το 363 μ.Χ., όταν καταστράφηκε από μια σειρά σεισμών στις 18 και 19 Μαΐου.

Μεταξύ των ευρημάτων βρέθηκε και ένα κομμάτι πάπυρου που περιλαμβάνει μία αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά. Στον πάπυρο, μία γυναίκα που υπογράφει ως Kyrilla, επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Iennys, πιθανότατα για μία δικαστική υπόθεση.

«Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Iennys», αναγράφεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του κειμένου. Η Kyrilla ζητά από τους θεούς να εξασφαλίσουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αντιταχθεί, έτσι ώστε να πει ή να εκτελέσει δυσμενείς ενέργειες κατά της Kyrilla ... αλλά ο Iennys, να υπόκειται σε αυτήν...». 

«Για να επιτύχει τον στόχο της η Kyrilla συνδυάζει στοιχεία της από τέσσερις θρησκείες», εξηγεί ο Robert Walter Daniel από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Από τις έξι θεότητες που επικαλείται, οι τέσσερις είναι Έλληνες (Ερμής, Περσεφόνη, Πλούτωνας και Εκάτη ), ο ένας Βαβυλώνιος (Ερέσιγκαλ) και άλλη μία, η Αμπρασάχ, είναι θεότητα των Γνωστικών, μιας θρησκείας που συνδέεται με τον πρώιμο Χριστιανισμό. Επιπλέον , το κείμενο περιέχει μαγικές λέξεις όπως "Iaoth" που έχουν εβραϊκή-Ιουδαϊκή προέλευση».

Ο επαγγελματίας μάγος που δημιούργησε πιθανότατα την κατάρα για την Kyrilla, μπορεί να χρησιμοποίησε σφυρί και καρφιά για να εκτελέσει μια μαγική ιεροτελεστία που ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της κατάρας, αναφέρει ο Daniel: «Η σφυρηλάτηση και το κάρφωμα είναι μια μορφή απόκτησης ελέγχου πάνω στο άτομα που αναφέρονται στα κείμενα της κατάρας».

Η Kyrilla και ο αποδέκτης της κατάρας ήταν πιθανότητα Ρωμαίοι της μεσαίας ή της ανώτερης αστικής τάξης, οι οποίοι βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος με την κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο και είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις.

Εξερευνώντας την έπαυλη

Στα ευρήματα, που υποδεικνύουν τον πλούτο των ιδιοκτητών της ρωμαϊκής έπαυλης, συμπεριλαμβάνονται το κεφάλι μιας μικρογραφίας ενός πολεμιστή που χρησιμοποιούταν ως κλίμακα βάρους και αρκετοί πολύτιμοι λίθοι, συμπεριλαμβανομένων και ενός χαραγμένου με την εικόνα του Έρωτα να κρατά έναν πυρσό.



Ο πάπυρος ανακαλύφθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της έπαυλης. Ο δεύτερος όροφος, όπου ο πάπυρος είχε αρχικά τοποθετηθεί, έχει καταρρεύσει ενώ τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά του παρέχουν υποδείξεις σχετικά με την όψη του δωματίου όταν ήταν σε χρήση.

Βιβλικές θεωρίες, εικασίες και άλλες αιρέσεις

Οι αρχαιολόγοι Doron Ben Ami και Yana Tchekhanovets, της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, δήλωσαν στο LiveScience ότι ανακάλυψαν επίσης τα υπολείμματα ψηφιδωτών καθώς και τοιχογραφίες που περιέχουν γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα κοντά στο σημείο εύρεσης  του παπύρου. Βρήκαν επίσης σκαλισμένα θραύσματα οστών από ένα κουτί που απεικονίζουν τον «Θρίαμβο του Διονύσου» μαζί με  θαλάσσιες εικόνες όπως ιππόκαμπους.

Η ομάδα ανακάλυψε, επίσης, κεραμίδια στην έπαυλη με χαραγμένη τη σφραγίδα της 10ης Ρωμαϊκής  λεγεώνας, μια στρατιωτικής μονάδας που, για ένα διάστημα, είχε στρατοπεδεύσει στην Ιερουσαλήμ. «Η πρακτική αυτή είναι κοινή για όλες τις επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε ειρηνικές συνθήκες οι στρατιώτες ήταν υπεύθυνοι για την δόμηση της πόλης: έφτιαχναν δρόμους και υδραγωγεία, κατασκεύαζαν κεραμίδια και τούβλα κλπ. Η 10η λεγεώνα κατασκεύασε τόσα πολλά κεραμίδια, που ήταν αρκετά για αρκετά χρόνια κατασκευαστικής δραστηριότητας στην πόλη ακόμα κι όταν η λεγεώνα έφυγε από την Ιερουσαλήμ»,  δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, γυναικεία ειδώλια, που πιθανότατα απεικονίζουν μια θεά. Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούνταν για σκοπούς «ιδιωτικής λατρείας» των κατοίκων της έπαυλης. Αυτά τα ειδώλια βρέθηκαν κάτω ή στο επίπεδο του δαπέδου και μπορεί να μην βρίσκονταν στον δεύτερο όροφο. 

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το σκοπό ύπαρξης του δευτέρου ορόφου. Ωστόσο, ο Iennys φαίνεται να συνδέεται με αυτό, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο κατάδεσμος να είχε τοποθετηθεί εκεί σκόπιμα. «Δεδομένου ότι η κατάρα στρέφεται κατά του Iennys θα μπορούσε να είχε κρυφτεί κοντά στο μέρος που σύχναζε», δήλωσε ο Daniel . Ίσως ο Iennys να ζούσε ή να εργαζόταν στην έπαυλη ή σε μια δικαστική αίθουσα που ίσως βρισκόταν κοντά στον δεύτερο όροφο. 

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε πρόσφατα λεπτομερώς στο επιστημονικό περιοδικό Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.


Πηγή: O. Jarus, Discovery

Δεν υπάρχουν σχόλια