Οι εργασίες της Γ΄ Παγκρήτιας Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, απ...
Οι εργασίες της Γ΄ Παγκρήτιας Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παράλληλα, στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου (πάροδος Αγ. Φραγκίσκου, Πλατεία Μικρασιατών, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου) θα λειτουργεί έκθεση με επιτοίχιες ανακοινώσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν στα έργα που υλοποιούνται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. (Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 5/12/2013, 17:30 - 21:30, Παρασκευή 6/12/2013 - Κυριακή 8/12/2013, 9:00 - 21:00).
Ο θεσμός του Επιστημονικού Συνεδρίου εγκαινιάστηκε το 2008, με οργανωτές τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Παγκρήτια αυτή συνάντηση, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των μελετητών του κρητικού πολιτισμού, έχει σκοπό να γνωστοποιεί στην επιστημονική κοινότητα, τους φοιτητές και το ευρύ κοινό, τα αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Οι δύο πρώτες συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο το 2008 και το 2010, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, ενώ τα πρακτικά τους έχουν ήδη εκδοθεί.
Σκοπός της διοργάνωσης, που αφορά στην παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου της τελευταίας τριετίας (2011-2013), και στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 250 σύνεδροι, είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα πρόσφατα αρχαιολογικά αποτελέσματα, η διεπιστημονική συζήτηση μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων και η παρουσίαση τόσο στους ειδικούς επιστήμονες, όσο και στο ευρύτερο κοινό:
α. του πρωτογενούς υλικού, όπως αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες ανασκαφές και έρευνες πεδίου.
β. των πορισμάτων από νέες έρευνες σε μνημεία.
γ. των αναστηλωτικών και σωστικών επεμβάσεων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και των εργασιών συντήρησης αρχαιοτήτων.
Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Οργανωτική Επιτροπή:
Αναστασία Τζιγκουνάκη, Διευθύντρια ΚΕ' ΕΠΚΑ και Αναπληρώτρια Διευθύντρια 28ης ΕΒΑ Παυλίνα Καραναστάση, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χριστίνα Τσιγωνάκη, Λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πηγή: Νέα Κρήτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πηγή: Νέα Κρήτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δεν υπάρχουν σχόλια