Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ενισχύεται η νομοθεσία για την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών

Ενισχύεται η ισχύουσα νομοθεσία για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους...



Ενισχύεται η ισχύουσα νομοθεσία για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά το Υπουργείο Πολτισμού και Αθλητισμού.

Σε ανακοίνωση του αναφέρεται ότι «η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε ομόφωνα την άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 19 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά την πρόταση Οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, για την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών».

Οι κύριες αλλαγές που προκύπτουν, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, αφορούν:

- στην διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της έννοιας του πολιτιστικού αγαθού, ώστε να καλύπτει κάθε αγαθό που χαρακτηρίζεται ως εθνικός θησαυρός καλλιτεχνικής,ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας.

- στην παράταση προθεσμιών ώστε το κάθε κράτος - μέλος να έχει στην διάθεση του έξι μήνες αντί για δύο,προκειμένου να εξακριβώσει αν το εν λόγω αγαθό αποτελεί εθνικό θησαυρό και τρία χρόνια αντί για ένα για την έναρξη διαδικασίας επιστροφής.

- το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται στον κάτοχο,σε περίπτωση που απαιτήσει αποζημείωση για την επιστροφή του πολιτιστικού αγαθού, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν γνώριζε ότι το εν λόγω αντικείμενο είχε διακινηθεί παράνομα.

- χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος ΙΜΙ για την βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια