Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τελετουργική χρήση υφασμάτων σε ελληνικά ιερά την 1η χιλιετία π.Χ.

Στο Ινστιτούτο της Δανίας θα πραγματοποιηθεί η δ ιάλεξη της υποψήφιας διδάκτορος Cecilie Brøns, με τίτλο «The Ritual Use of Textiles...



Στο Ινστιτούτο της Δανίας θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη της υποψήφιας διδάκτορος Cecilie Brøns, με τίτλο «The Ritual Use of Textiles in Greek Sanctuaries in the 1st Millennium BC»,  την Πέμπτη 08 Μαΐου και ώρα 19:00.

Τα υφάσματα αφιερώνονταν ως αναθήματα σε ορισμένα μόνο ιερά. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αν και έχουν εξαφανιστεί σήμερα λόγω της εύθραυστης φύσης τους, πιστοποιούνται από τις εικονιστικές παραστάσεις και τις επιγραφικές μαρτυρίες, ιδίως στα λεγόμενα αποθετήρια του ναού, και έχουν ανακτηθεί σε μεγάλα τμήματα της Ελλάδας. Τα αποθέματα αυτά, που ανήκουν στο δεύτερο μισό της 1ης χιλιετίας π.Χ., δείχνουν ότι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προσφέρθηκαν κατά κύριο λόγο από γυναίκες σε γυναικείες θεότητες. 

Αυτά τα υφάσματα δεν προορίζονταν αποκλειστικά ως προσφορές, αλλά χρησιμοποιούνταν επίσης σε τελετές που αφορούσαν την ένδυση των λατρευτικών αγαλμάτων - ένα έθιμο που πιστοποιείται από τις γραπτές πηγές αλλά και από την εικονογραφία. 

Η παρούσα διάλεξη παρουσιάζει μερικά από τα αποδεικτικά στοιχεία για την αφιέρωση και τη χρήση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στα αρχαία ιερά και αποσαφηνίζει τον ρόλο των γυναικών στις τελετουργικές και αφιερωματικές πρακτικές.

Είσοδος ελεύθερη.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια