Χιλιάδες Αθηναίοι κατέκλυσαν τα μουσεία της πρωτεύουσας, χθες, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Το Βυζαντινό Μουσείο επισκέφθηκαν περισσότερα α...
Χιλιάδες Αθηναίοι κατέκλυσαν τα μουσεία της πρωτεύουσας, χθες, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Το Βυζαντινό Μουσείο επισκέφθηκαν περισσότερα από 2.500 άτομα. |
Οι καλλίπυγες Καρυάτιδες της Ακροπόλεως και το διάσημο κυκλαδικό εδώλιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έκλειναν χθες περιπαικτικά το μάτι στους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Και όχι άδικα, καθώς προσείλκυσαν μαζικά το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2014.
Δύο το μεσημέρι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η εικόνα «μιλάει» από μόνη της. Χιλιάδες Αθηναίοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, όχι για να... ψηφίσουν, αλλά για να εισέλθουν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αξιοποιώντας την ελεύθερη είσοδο αλλά και την καλοκαιρία, πάνω από 10.000 άτομα έσπευσαν να επισκεφθούν το δημοφιλές μουσείο, το οποίο λόγω της διεθνούς γιορτής είχε διοργανώσει δύο επιπλέον events για παιδιά. «Μου τηλεφώνησε πριν από λίγες μέρες ένας φίλος μου, πολύ απογοητευμένος, καθώς τον κάλεσαν για εφορευτική επιτροπή, ενώ είχε κανονίσει να κάνει “τουρ” στα μουσεία, έτσι ήρθα εγώ αντ’ αυτού», εξηγεί νεαρός επισκέπτης, καθώς ρίχνει ένα κέρμα στο πηγάδι των ευχών. Λίγο παραπέρα, μαθητές Δημοτικού του Γέρακα ξαποσταίνουν λίγο πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. «Δεν μας πειράζει που συμπίπτει η εκδήλωση με τις εκλογές, έχουμε χρόνο να ψηφίσουμε αργότερα», απαντάει ένας γονιός. Η ειδοποιός διαφορά από άλλες μέρες, όπου στο Μουσείο επικρατεί πάλι κοσμοσυρροή, είναι ότι αυτή τη φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων είναι Έλληνες. Νεαροί γονείς που σέρνουν το καροτσάκι, ζευγάρια που περπατούν χέρι χέρι και παρέες νεολαίων που γελούν δυνατά κάτω από τον ήλιο. Μετά το Μουσείο, θα συνεχίσουν τον κυριακάτικο περίπατό τους στα πέριξ της Ακροπόλεως.
Όμως και λιγότερο «δημοφιλή» μουσεία είχαν χθες την «τιμητική» τους. Πεντακόσιοι και πλέον συμπολίτες μας βρέθηκαν και στο Πολεμικό Μουσείο. Άλλοι εξ αυτών παρακολούθησαν ξεναγήσεις από το προσωπικό και άλλοι κινήθηκαν αυτόνομα εξιστορώντας στα παιδιά τους, με αφορμή τα εκθέματα, γεγονότα-σταθμούς της ελληνικής ιστορίας. «Το 98% αυτών είναι Έλληνες, ενώ συνήθως υπερτερούν οι αλλοδαποί τουρίστες», παρατηρούν οι αρμόδιοι. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η προσέλευση στο γειτονικό Βυζαντινό Μουσείο, όπου οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 2.500, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που τίμησαν το εστιατόριο ή λιάστηκαν στον προαύλιο χώρο συζητώντας για τέχνη και ολίγη... πολιτική. «Ψήφισε γρήγορα και έλα!», έλεγε συνωμοτικά μια μεσήλικη γυναίκα στο κινητό «εδώ είναι μια όαση». Σε μιαν άλλη όαση, αυτήν του Μουσείου Γουλανδρή και του κήπου του, βρέθηκαν το Σάββατο άλλα 1.500 άτομα, που ανηφόρισαν στην Κηφισιά. Εκεί γνώρισαν τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή, τα παιδιά συμμετείχαν δωρεάν σε εργαστήρια και όλοι μαζί απόλαυσαν μουσική από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.
Εξίσου σημαντική ήταν η ροή και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πάνω από 200 άνθρωποι, εκ των οποίων ορισμένοι τακτικοί θαμώνες και περίοικοι, πέρασαν την Κυριακή τους ανάμεσα στα κυκλαδικά αγαλματίδια, το εστιατόριο και το πωλητήριο του Μουσείου. «Να ψηφίσω; Ούτε καν», απαντάει αφοπλιστικά ένας νεαρός άνδρας καθώς κατηφορίζει τα σκαλοπάτια, «πάω στο επόμενο Μουσείο». Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εφοδιασμένοι με καπέλο, ένα μπουκαλάκι νερό και καλή διάθεση συνδύασαν δύο ή περισσότερα μουσεία, που βρίσκονται πολύ κοντά χωροταξικά. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η φετινή γιορτή τιτλοφορήθηκε «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν».
Οι φόβοι και η επιτυχία
Οι αρχικοί φόβοι των αρμοδίων ότι φέτος, εξαιτίας των εκλογών και των τροποποιήσεων στο πρόγραμμα, η γιορτή των Μουσείων, ένας θεσμός που έχει αρχίσει να αποκτά γερές ρίζες και στη χώρα μας, θα ναυαγούσε διαψεύστηκαν πανηγυρικά. «Υπολογίστε ότι πέρυσι ήμασταν όλη τη νύχτα ανοικτοί, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο ασταμάτητα και είχαμε οργανώσει επιπλέον εκδηλώσεις», εξηγεί υπεύθυνος από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, «είχαν έρθει χίλια άτομα». Τηρουμένων, επομένως, των αναλογιών, «οι διακόσιοι και πλέον που ήρθαν τις λίγες ώρες που είμαστε ανοικτά φέτος ήταν εν τέλει επιτυχία».
Η «ψήφος» των Αθηναίων και στα μουσεία ενέχει ένα ισχυρό μήνυμα. Οι Έλληνες επικρίνονταν συχνά στο παρελθόν για αδιαφορία απέναντι στον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Όμως ο ζήλος και η ευλάβεια με την οποία χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν χθες τα μουσεία αναδεικνύουν μια έντονη διάθεση αναψηλάφησης της Ιστορίας μας, εκπολιτισμού και αυτοβελτίωσης.
Πηγή: Ι. Φωτιάδη, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια