Μέρος της Χρυσής Οικίας του Νέρωνα στη Ρώμη, που άνοιξε και πάλι για ξεναγήσεις την Κυριακή. Η Χρυσή Οικία ή Domus Aurea, η πολυτε...
Μέρος της Χρυσής Οικίας του Νέρωνα στη Ρώμη, που άνοιξε και πάλι για ξεναγήσεις την Κυριακή. |
Η Χρυσή Οικία ή Domus Aurea, η πολυτελής έπαυλη που ο αυτοκράτορας Νέρων έχτισε για τον εαυτό του στο κέντρο της Ρώμης, άνοιξε εκ νέου για το κοινό, μόνο για προγραμματισμένες επισκέψεις, την Κυριακή μετά από έξι χρόνια που ήταν κλειστή λόγω καταρρεύσεων και κενών ασφαλείας για τους επισκέπτες.
Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε οι αρχαιολόγοι και συντηρητές να συνεχίσουν να εργάζονται στα πλαίσια του τετραετούς έργου συντήρησης, το οποίο θα ανοίξει και νέες περιοχές του μνημείου. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην περιοχή εργασίας και να μαθαίνουν για τις τεχνικές συντήρησης και αποκατάστασης, ακόμα και online. Αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσαν την Παρασκευή την έναρξη εκστρατείας για την συγκέντρωση ποσού 31.000.000 € που απαιτούνται για το συνολικό έργο αποκατάστασης της Χρυσής Οικίας.
Μόνο ένα μικρό μέρος της έπαυλης παραμένει ορατό: στην αρχική της μορφή κάλυπτε μια περιοχή τόσο μεγάλη όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. «Αυτή ήταν μια επίμονη και σιωπηλή αποκατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο ιταλός Υπουργός Πολιτισμού, Dario Franceschini. «Καθώς οι άνθρωποι περπατούσαν στους κήπους, κάτω από αυτούς, δεκάδες άνθρωποι συνέχισαν τις εργασίες αποκατάστασης».
Η έπαυλη άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το 1999, αλλά αρκετές φορές παρέμεινε κλειστή μετά από φαινόμενα καταρρεύσεων. Στη συνέχεια, έκλεισε συνεχόμενα μέχρι και το 2005, αλλά οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονταν, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα εμπόδια που προέρχονταν από τις διεισδύσεις νερού και ριζών από τον κήπο που κάλυπτε την οικία. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αποκατάστασης, ο κήπος θα επανασχεδιαστεί ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της έπαυλης.
«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα της Domus Aurea», δήλωσε ο Fedora Filippi, ο επιστημονικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου. «Αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες τι κάνουμε, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια