Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα δεδομένα της φάσης Καστριού στο Σπήλαιο του Ζα στη Νάξο

Στα πλαίσια του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τους  Κώστα ...



Στα πλαίσια του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνει η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τους Κώστα Λ. Ζάχο και Αγγέλικα Ντούζουγλη με θέμα "Τα δεδομένα της φάσης Καστριού στο Σπήλαιο του Ζα στη Νάξο" την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014, στις 19:00 κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22).

Οι πλούσιες σε ευρήματα επιχώσεις του σπηλαίου του Ζα στη Νάξο, όπως έδειξαν οι ανασκαφές (1985, 1986 και 1994) και η μελέτη των ευρημάτων, καλύπτουν μια μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία, η οποία αντιστοιχεί σε ποικίλες περιόδους ανέλιξης του προϊστορικού πολιτισμού των Κυκλάδων. Η χρήση του σπηλαίου, που εμφανίζεται κατά την Νεότερη Νεολιθική περίοδο, συνεχίζεται ευκαιριακά και κατά τους ιστορικούς χρόνους, από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικά περιορισμένο αριθμό ανασκαμμένων προϊστορικών οικισμών στις Κυκλάδες με μακρά συνέχεια κατοίκησης, τα δεδομένα του Ζα καταλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία για τη σύγχρονη έρευνα. Εξάλλου ο εντοπισμός αλληλουχίας πολιτιστικών φάσεων στις επιχώσεις του σπηλαίου, αποτέλεσε την υπόθεση εργασίας όταν σχεδιάστηκαν οι ανασκαφές, εφόσον τα σπήλαια με τον περιορισμένο χώρο που διαθέτουν, λειτουργούν ως αποθέτες των καταλοίπων της ανθρώπινης χρήσης.

Μονωτό κύπελλο
Σφράγισμα από το σπήλαιο του Ζα
Σύμφωνα με τη στρωματογραφία και σε συνάφεια με την επεξεργασία και ανάλυση των ευρημάτων, διακρίνονται πέντε φάσεις χρήσης του σπηλαίου (Ζας Ι-V), οι οποίες αντιστοιχούν σε πολιτισμικές περιόδους των Κυκλάδων. Στην ανακοίνωση μας θα παρουσιαστούν τα δεδομένα της φάσης ΙV του Ζα, η οποία αντιστοιχεί στην λεγόμενη ομάδα Καστριού της Πρωτοκυκλαδικής εποχής. Πρόκειται για μια «κεραμική φάση», η οποία μεταφερόμενη στον χρονικό ορίζοντα αντιστοιχεί με σύντομη χρονικά περίοδο (250-300 χρόνια). Η μεταβατική αυτή περίοδος που χαρακτηρίζεται από καινοτομίες στην μεταλλουργία και την παρουσία οχυρωμένων οικισμών, θεωρείται περίοδος «ανασφάλειας» και ανακατατάξεων. 


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια