Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Πυραμίδα της Ρώμης αποκαταστάθηκε στο αρχικό της λευκό χρώμα

Η φημισμένη πυραμίδα της Ρώμης, ηλικίας 2.000 ετών, αποκαταστάθηκε στο αρχικό λευκό της χρώμα μετά από έργο συντήρησης, συνολικού πρ...


Η Πυραμίδα της Ρώμης αποκαταστάθηκε στο αρχικό της λευκό χρώμα

Η φημισμένη πυραμίδα της Ρώμης, ηλικίας 2.000 ετών, αποκαταστάθηκε στο αρχικό λευκό της χρώμα μετά από έργο συντήρησης, συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τάφος του Gaius Cestius που ακολουθεί το αιγυπτιακό στυλ σε σχήμα πυραμίδας και χρονολογείται στην εποχή του Αυγούστου, ανοίγει πλέον για το κοινό αυτή την εβδομάδα μετά από ένα εκτενές έργο αποκατάστασης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013. Ο Ιάπωνας μεγιστάνας της μόδας Yuzo Yagi που χρηματοδότησε το έργο αποκατάστασης δήλωσε: «Είναι εξαιρετικό που επέστρεψε το λευκό χρώμα στην πυραμίδα, όπως ήταν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Ήταν μια πολύ καλή δουλειά με μια απίστευτη ομάδα όπου επικεφαλής ήταν δύο γυναίκες», αναφερόμενος στην Rita Paris και Maria Grazia Filetici, αρχαιολόγους και διευθυντές της Αρχαιολογικής Εφορίας της Ιταλίας που επέβλεπε το έργο.

Η πυραμίδα, ύψους 37 μέτρων περίπου, κατασκευάστηκε σύμφωνα με την Paris, σε χρονικό διάστημα 330 ημερών με λευκό μάρμαρο από την περιοχή της Carrara. Η αποκατάσταση του τάφου τον 21ο αιώνα διήρκησε συνολικά 327 ημέρες, δηλαδή 75 ημέρες λιγότερο από ό, τι προβλεπόταν.

Ο Yagi δώρισε ποσό 2.000.000€ για την καινοτόμο εσωτερική και εξωτερική αποκατάσταση που απαιτούσε ένα μείγμα παραδοσιακών και μη-παραδοσιακών τεχνικών συντήρησης σε τομείς όπως η αφαίρεση της βλάστησης, η προστασία της μαρμάρινης πρόσοψης, η σταθεροποίηση των μαρμάρινων πλακών και η πρόληψη ζημιών, καθώς και η τοποθέτηση εισόδου με ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η αποκατάσταση ήταν αναγκαία μετά από τόσους αιώνες φθοράς, χρονικό διάστημα στο οποίο σύμφωνα με την Paris, ο τάφος ενσωματώθηκε μέσα στα τείχη του 3ου αιώνα μ.Χ., λεηλατήθηκε κατά τον Μεσαίωνα, αποκαταστάθηκε ξανά στα μέσα του 17ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως σημείο συνάντησης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Παρόντες στα εγκαίνια του μνημείου ήταν ο Umberto Vattani, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιταλίας-Ιαπωνίας, οι ιταλοί υφυπουργοί εξωτερικών Francesca Barracciu και Benedetto Della Vedova, η Έφορος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρώμης Francesco Prosperetti και ο δήμαρχος της Ρώμης, Ignazio Marino.

O Barracciu δήλωσε ότι η αποκατάσταση ήταν «μια λαμπρή βέλτιστη πρακτική που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η δημόσια και ιδιωτική συνεργασία είναι ένας τρόπος ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα τον ακολουθήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Και μετά το Art Bonus του περασμένου Ιουλίου (σ.σ. νομοσχέδιο που πριμοδοτεί με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεις που χορηγούν ποσά για την συντήρηση πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ιταλία), είμαστε πλέον πολύ σίγουροι».

Όταν ο Yagi ρωτήθηκε αν θα χρηματοδοτήσει και άλλα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς στο μέλλον στην Ιταλία, ο μεγιστάνας της μόδας είπε ότι «έχουμε έναν μακρύ κατάλογο χρηματοδοτήσεων στην Ιαπωνία, για τις περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι. Αλλά θα ήμουν ευτυχής να επιστρέψουμε στην Ιταλία τα επόμενα χρόνια».



Δεν υπάρχουν σχόλια