Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θρακικές παιδικές θυσίες βρέθηκαν στη Βουλγαρία

Τρεις παιδικοί σκελετοί που θυσιάστηκαν από τους αρχαίους Θράκες ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε τελετουργικό λάκκο σε προϊστορική θ...

Θρακικές παιδικές θυσίες βρέθηκαν στη Βουλγαρία

Τρεις παιδικοί σκελετοί που θυσιάστηκαν από τους αρχαίους Θράκες ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε τελετουργικό λάκκο σε προϊστορική θέση κοντά στο Mursalevo της Βουλγαρίας.

Η ανακάλυψη μιας αρχαίας Θρακικής παιδικής θυσίας, που έλαβε χώρα πριν από 2.700 χρόνια, ανακοινώθηκε στις 15 Απριλίου 2015, μετά τη διεξαγωγή σωστικών ανασκαφών από τους αρχαιολόγους κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής κατασκευής της εθνικής οδού του Στρυμόνα στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Σε αυτή βρέθηκαν δύο σπασμένα κρανία και οστά ώμου, μέσα σε έναν από τους περίπου 20 Θρακικούς τελετουργικούς λάκκους που βρίσκονται στην νεολιθική πόλη, ηλικίας 8.000 ετών, κοντά στην πόλη Mursalevo.

Τώρα που οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου και Αρχαιολογικού Μουσείου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ανάσκαψαν πλήρως το λάκκο, ανακάλυψαν τα σκελετικά κατάλοιπα δύο παιδιών, καθώς και έναν τρίτο παιδικό σκελετό.

Την περασμένη Δευτέρα, οι αρχαιολόγοι συσκεύασαν τα λείψανα ενός από τους θυσιασμένους παιδικούς σκελετούς ενώ οι άλλοι δύο σκελετοί εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο του καθαρισμού και θα συσκευαστούν επίσης, με την ολοκλήρωσή του.

Και οι τρεις Θρακικοί παιδικοί σκελετοί θα εξεταστούν από οστεοαρχαιολόγο, ειδικό στη μελέτη ανθρώπινων οστών και ζώων, από το Εδιμβούργο της Σκωτίας, που θα βοηθήσουν τους βούλγαρους συναδέλφους τους.

«Δεν έχουμε οστεοραρχαιολόγο στη Βουλγαρία, γι 'αυτό θα συνεργαστούμε με κάποιον από το εξωτερικό», δηλώνει ο Krum Bachvarov, αναπληρωτής καθηγητής και ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους των σωστικών ανασκαφών στο Mursalevo και επικεφαλής του Τμήματος Προϊστορίας του Εθνικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σόφιας.

Μέσα στο ίδιο Θρακικό τελετουργικό λάκκο όπου είχαν θυσιαστεί τα τρία παιδιά, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλούς λίθους που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά το τελετουργικό της ανθρώπινης θυσίας.

Θρακικές παιδικές θυσίες βρέθηκαν στη Βουλγαρία

Περίπου 20 τέτοιοι τελετουργικοί λάκκοι, στους οποίους οι αρχαίοι Θράκες τοποθετούσαν αντικείμενα ή τρόφιμα ως θυσία στους θεούς τους ή θυσίαζαν ζώα ή ανθρώπους, έχουν βρεθεί στην κορυφή της Πρώιμης Νεολιθικής πόλης.

Το φθινόπωρο του 2014, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι ένας από τους λάκκους περιείχε τον πλήρη σκελετό ενός θυσιασμένου μόσχου, με το κεφάλι του να κοιτά προς τα κάτω, έτσι ώστε να αιμορραγεί και μια λεπίδα μαχαιριού τοποθετημένη δίπλα του.

Πολλοί περισσότεροι σκελετοί έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στο Mursalevo, αλλά χρονολογούνται στην Ύστερη Νεολιθική περίοδο. Από το σύνολο τεσσάρων προϊστορικών ταφών που βρέθηκαν εκεί μετά την ανακάλυψη της προϊστορικής πόλης το 2014, οι τρεις είναι ταφές ενηλίκων που χρονολογούνται στο τέλος της 6ης χιλιετίας π.Χ., και η μια είναι παιδική ταφή που χρονολογείται στα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ.. Τρεις ακόμη τάφοι της Ύστερης Νεολιθική περιόδου έχουν βρεθεί και βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας.

Στις 4 Απριλίου 2015, οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν και πάλι τις σωστικές ανασκαφές στον μοναδικό Πρώιμο Νεολιθικό οικισμό κοντά στη πόλη του Mursalevo, στο δήμο Kocherinovo της Βουλγαρίας. Ο οικισμός ήρθε στο φως τον Απρίλιο-Μάιο 2015, κατά την διάρκεια διεξαγωγής σωστικών ανασκαφών κατά μήκος της διαδρομής της εθνικής οδού του Στρυμόνα.

Οι ανασκαφές του οικισμού κοντά στο Mursalevo, ο οποίος χρονολογείται περίπου στο 5.800 π.Χ., πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Vasil Nikolov από το Εθνικό Ινστιτούτο και Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι σωστικές ανασκαφές ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή της νέας εθνικής οδού του Στρυμόνα, η οποία θα συνδέει την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια με την Ελλάδα.

Ωστόσο, επειδή οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα, η βουλγαρική κυβέρνηση παρέτεινε την ανασκαφική περίοδο δύο φορές - μία φορά τον Αύγουστο και μία φορά το Νοέμβριο, όταν αποφασίστηκε ότι οι ανασκαφές θα σταματήσουν για τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Θρακικές παιδικές θυσίες βρέθηκαν στη Βουλγαρία

Σήμερα οι αρχαιολόγοι που ερευνούν το προϊστορικό οικισμό έχουν περίοδο ολοκλήρωσης των ανασκαφών μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015.

Ο Πρώιμος Νεολιθικός οικισμός κοντά στην πόλη Mursalevo στην περιφέρεια Blagoevgrad καλύπτει μια έκταση 16 στρεμμάτων, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους τους είδους που έχουν ποτέ ανασκαφεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο οικισμός, ηλικίας 8.000 ετών, αποτελείται από τρεις παράλληλους κεντρικούς δρόμους, μεταξύ των οποίων έναν μεγάλο κεντρικό δρόμο και πολλά μικρότερα δρομάκια κάθετα προς αυτούς, σχηματίζοντας τετράγωνα με 3-4 σπίτια το καθένα. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί με την τέλεια ευθυγράμμιση και  τον «αστικό» σχεδιασμό αυτών που περιγραφούν ως μια προϊστορική πόλη.

Τα σπίτια του οικισμού είναι κατασκευασμένα από στελέχη φυτών και πηλό και οι τοίχοι τους έχουν πλάτος 20 εκατοστά. Μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί είναι κεραμικά ειδώλια της Μητέρας Θεάς, εργαλεία, κουμπί και βελόνα και μια ταφή που χρονολογείται στη Ύστερη Νεολιθική περίοδο, η οποία περιείχε σκελετό σε εμβρυακή θέση.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι η θέση της προϊστορικής πόλης θεωρήθηκε ιερή από τους αρχαίους Θράκες, οι οποίοι την περίοδο μεταξύ του 6ου και του 1ου  αιώνα π.Χ., δημιούργησαν δεκάδες λάκκους όπου διεξάγονταν τελετές και θυσίες. 

Πιθανόν να δημιουργηθεί μουσείο στην περιοχή, ενδεχομένως επί τόπου, προκειμένου να εκτεθούν τα ευρήματα του νεολιθικού οικισμού. 

Έχουν υπάρξει επίσης, αρκετές εκκλήσεις για αλλαγή της διαδρομής της εθνικής οδού του Στρυμόνα καθώς προγραμματίζεται να περάσει ακριβώς στη μέση του νεολιθικού οικισμού, αλλά μέχρι στιγμής η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αν μπορεί να καταστεί δυνατό. Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που κυμαίνονται από το τραχύ και ορεινό έδαφος στο φαράγγι της Kresna μέχρι τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ, που διέπουν την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που χρηματοδοτείται από αυτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια