Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καστρίτσα – Μια ακμάζουσα ακρόπολη

Διάλεξη για τον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΙΒ...

Καστρίτσα – Μια ακμάζουσα ακρόπολη

Διάλεξη για τον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια). 

Oι προσκεκλημένοι Αρχαιολόγοι Παρασκευή Γιούνη, Υπατία Φάκλαρη και Δημήτριος Κοντογιώργος θα μιλήσουν με θέμα «O αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Καστρίτσας Ιωαννίνων: Νέα δεδομένα για την οικιστική οργάνωση και την οχύρωση της ακρόπολης στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του χώρου (ΕΣΠΑ 2007-2015)».

Ο λόφος της Καστρίτσας βρίσκεται στις νότιες παρυφές της λίμνης Παμβώτιδας και δεσπόζει στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Στην περιοχή εντοπίζονται ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας, από την  παλαιολιθική έως την ύστερη Οθωμανική περίοδο. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ιδρύθηκε η μονή του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, ενώ ο λόφος, λόγω της στρατηγικής του θέσης, επελέγη ως τμήμα της γραμμής άμυνας της πόλης των Ιωαννίνων, κατά την Οθωμανική περίοδο. 

Στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2015» υλοποιήθηκαν δράσεις με σκοπό την ανάδειξή του λόφου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Τα εκτενή κατάλοιπα των κτιρίων και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για την πολεοδομική – χωροταξική οργάνωση της πόλης, από την ελληνιστική ως την περίοδο της ρωμαιοκρατίας. 

Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά έχει αποκαλύψει  δύο μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα σε διαφορετικά επίπεδα του οχυρωμένου λόφου, καθώς και νέα στοιχεία για την οχύρωση της ακρόπολης. Τα πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα ενισχύουν την εικόνα μιας σημαντικής και ακμάζουσας πόλης, στο δίκτυο των ηπειρωτικών ακροπόλεων της ελληνιστικής αλλά και ρωμαϊκής περιόδου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Πηγή: Βήμα News

Δεν υπάρχουν σχόλια