Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Πληγώθηκε» το γεφύρι της Άρτας

«Πληγώθηκε» το γεφύρι της Άρτας από τις μεγάλες πλημμύρες στον Άραχθο τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Πληγώθηκε» το γεφύρι της Άρτας

«Πληγώθηκε» το γεφύρι της Άρτας από τις μεγάλες πλημμύρες στον Άραχθο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παρά τα... τραύματά του όμως άντεξε στην πρωτοφανή κακοκαιρία της 1ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας έπεφταν με ορμή πάνω του 1.750 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο(!), ποσότητα-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν τότε που κατέρρευσε στο ίδιο ποτάμι το γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, που χτίστηκε το 1860-1863 και βρισκόταν στα όρια με τον νομό Ιωαννίνων.

Και τώρα που ο μεγάλος όγκος του νερού έχει υποχωρήσει, σιγά σιγά οι αρμόδιοι ψάχνουν τρόπο να επουλώσουν τις... πληγές του γεφυριού της Άρτας.

Δύτες, από την Εθελοντική Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, βούτηξαν στο ποτάμι για να εξετάσουν τη στατική του επάρκεια και να καταγράψουν τυχόν ζημιές που είναι ορατές. Τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες και το υλικό παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρόντες στην αυτοψία που έγινε και στα εμφανή σημεία, πάνω από την επιφάνεια του νερού, ήταν τεχνικοί από την περιφερειακή ενότητα Άρτας, ο αρχαιολόγος Σωτήρης Ραπτόπουλος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/τμήμα Ηπείρου, Χρήστος Παπαβρανούσης.

«Πληγώθηκε» το γεφύρι της Άρτας

Μαζί τους ήταν και μηχανικοί που είχαν αναλάβει το μεγάλο έργο της αναστήλωσης-στερέωσης του ιστορικού γεφυριού το 1983. «Το γεφύρι μάς εξέπληξε. Άντεξε στον μεγάλο όγκο του νερού που δέχτηκε, στην πίεση που του ασκήθηκε, στην ορμή που το τράνταζε. Από μια πρώτη έρευνα που κάναμε στο υλικό, διαπιστώθηκε ότι αποκαλύφθηκε τμήμα της ενίσχυσης που είχε γίνει σε ένα από τα βάθρα το 1983».

Ανάγκη αποκατάστασης

«Η ζημιά είναι σε βάθος 4 μέτρων από την επιφάνεια του νερού. Δεν είναι μεγάλη, δεν είναι δηλαδή κάτι που το καθιστά επικίνδυνο, αλλά πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, πιθανόν με συρματοκιβώτια», είπε στο «Έθνος» ο κ. Παπαβρανούσης.

Το οπτικό και φωτογραφικό υλικό θα εκτιμηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Άρτα, ενώ στο... τραπέζι θα βρίσκονται και οι παλιές μελέτες αναστήλωσης για να δουν οι ειδικοί πώς θα προχωρήσουν.

«Πληγώθηκε» το γεφύρι της Άρτας

Σημειώνεται πως την εκτίμηση ότι το γεφύρι της Άρτας δεν υπέστη σοβαρές βλάβες από τις πλημμύρες είχε κάνει και κλιμάκιο πέντε καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μετά την αυτοψία στα μέσα Φεβρουαρίου που έγινε παρουσία της γενικής διευθύντριας Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευγενίας Γατοπούλου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άρτας, Χρήστο Τσιρογιάννη, κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων το γεφύρι της Άρτας παρουσίαζε ταλαντώσεις, που το καταπόνησαν και μείωσαν την αντοχή του, αφού για αρκετές μέρες και ειδικά την 1η Φεβρουαρίου για πολλές ώρες δεχόταν ορμητικά νερά που «έδερναν» με μανία τα βάθρα του.

Σημείο αναφοράς της λαϊκής παράδοσης

Η λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Άραχθου αποτελεί σημείο αναφοράς της Άρτας, αλλά και της λαϊκής παράδοσης, μέσα από το ομότιτλο δημοτικό τραγούδι του 17ου αιώνα. Φέρεται να χτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, ίσως είναι έργο του βασιλιά Πύρρου Α΄, τον 3ο π.Χ. αιώνα, ωστόσο πήρε τη σημερινή του μορφή, πολύ αργότερα κατά το 1612 μ.Χ., σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες.

145 μέτρα

Το μήκος του είναι 145 μέτρα, το πλάτος του 3,75 μέτρα και έχει τέσσερις ημικυκλικές καμάρες σύμμετρες μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους και θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάλων. Ανάμεσα στις τέσσερις μεγάλες καμάρες παρεμβάλλονται οκτώ μικρά, τοξωτά ανοίγματα, για να διοχετεύονται τα νερά, σε περίπτωση πλημμύρας.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια