Γλυπτό ορειχάλκινο σύμπλεγμα με ταύρο και αίγες, 15ος-14ος αι. π.Χ. Από το Λτσασέν. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 ...
Γλυπτό ορειχάλκινο σύμπλεγμα με ταύρο και αίγες, 15ος-14ος αι. π.Χ. Από το Λτσασέν. |
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Το Βυζαντινό Μουσείο φιλοξενεί για πρώτη φορά στις αίθουσές του μια διαχρονική έκθεση με αρχαιολογικά ευρήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς από την Αρμενία. Εκατόν τέσσερα αντικείμενα από το Ιστορικό Μουσείο στο Ερεβάν καθίστανται μάρτυρες της ιστορικής πορείας των Αρμενίων και αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη στενή σχέση με τον ελληνιστικό και βυζαντινό πολιτισμό.
Στην έκθεση προβάλλονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα. Αγαλμάτια της εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.-10ος αι. π.Χ.), ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα από τον πολιτισμό Ουραρτού και το βασίλειο του Βαν (9ος- 6ος αι. π.Χ.), νομίσματα των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων (4ος αι. π.Χ- 12ος αι. μ.Χ) σκιαγραφούν τον Αρχαίο και Μεσαιωνικό Αρμενικό κόσμο.
Ομοίωμα ναού από ανδεσίτη λίθο, 11ος-13ος αι. μ.Χ. Από το Σγιουνίκ. |
Ορειχάλκινο θυμιατό με ανάγλυφο διάκοσμο, 10ος-11ος αι. μ.Χ. Από το Άνιον. |
Αργυρή δραχμή (αρχαίο ελληνικό νόμισμα) του βασιλέως της Αρμενίας Τιγράνη Β’ του Μεγάλου (95-55 π.Χ.) με ελληνική επιγραφή. Από το Ταβούς. |
Χρυσοκέντητο μεταξωτό λειτουργικό ένδυμα (κάλυμμα λαιμού), 1661. Από την Καισάρεια. |
Παράλληλα, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά έντυπα βιβλία καταδεικνύουν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεώτερων χρόνων. Την έκθεση συμπληρώνει οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια