Είκοσι πέντε ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας, στις 11 Ιουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού έβαλε την υπο...
Είκοσι πέντε ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας, στις 11 Ιουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού έβαλε την υπογραφή του σε μία απόφαση για την αποδυνάμωση του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.
Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δέχτηκε να ανανεωθεί ο μακροχρόνιος δανεισμός 89 έργων που παρουσιάζονται στην έκθεσή του, αλλά- δυστυχώς- να απομακρυνθούν άλλα 24, και να επιστραφούν στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και στα Μουσεία προέλευσής τους, στο τέλος του Οκτωβρίου.
Για να μην είναι πικρό το ποτήρι, προστίθεται ότι εγκρίνεται η άμεση διερεύνηση «από τη Διεύθυνση Μουσείων, της δυνατότητας δανεισμού άλλων έργων συναφούς χαρακτήρα από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της επικράτειας, προκειμένου να ανανεωθεί η ιδιαίτερης σημασίας έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.» Είναι όμως βέβαιο ότι η διερεύνηση θα φέρει αποτέλεσμα; Ή θα γίνει εντελώς τυπικά και η κατάληξη θα είναι το πρώτο «ξήλωμα» της έκθεσης, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα στο μέλλον; Αντί να ανανεώνεται η έκθεση σημειώνονται αβαρίες;
Ο υπουργός πολιτισμού ίσως και να μη γνωρίζει την προϊστορία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, θα έπρεπε όμως να φροντίσει να ενημερωθεί γι’ αυτήν. Το συγκεκριμένο μουσείο φτιάχτηκε το 2003, ενόψει των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2004. Το σκεπτικό της δημιουργίας του περιελάμβανε την ανανέωση της έκθεσής του ανά πενταετία. Αυτό θα γινόταν με αλλαγές εκθεμάτων και τοποθέτηση νέων τόσο από τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας όσο και από άλλα ελληνικά μουσεία και εφορείες.
Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή. Οι φετινοί ολυμπιακοί του Ρίο, θα αποτελούσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Μια νέα έκθεση, πάνω στην κεντρική λογική της υφισταμένης, σαφέστατα θα τραβούσε επισκέπτες και θα τους έδινε την ευκαιρία όχι απλώς να πληροφορηθούν, αλλά και να μυηθούν στον κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Αν βεβαίως είχε εγκαινιαστεί καιρό πριν, ας πούμε από τον Μάρτιο, με τις τελετές αφής της Ολυμπιακής φλόγας ή και νωρίτερα.
Δυστυχώς, το υπουργείο πάλι δεν έκανε το καθήκον του. Και μάλιστα, έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα. Αν και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της Ολυμπιάδας, το συγκεκριμένο μουσείο παραμένει ανοιχτό τις Δευτέρες 10πμ- 5μμ και τις υπόλοιπες μέρες 8πμ- 4μμ. Και αυτό παρότι έχει ενιαίο εισιτήριο με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που λειτουργούν 8πμ- 8μμ.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα επιστραφούν στις εφορείες και στα μουσεία (για να μπουν άραγε στις εκθέσεις, ή για να ξαναγυρίσουν στις αποθήκες; Θα είχε μεγάλη σημασία να το ξέρουμε) είναι: Οινοχόη με ανάγλυφη διακόσμηση άθλου Ηρακλή με Στυμφαλίδες Όρνιθες, 3ος αι. π.Χ., Αττική ερυθρόμορφη κύλικα με σκηνή Γυμνασίου, περίπου 450 π.Χ., Ψευδοπαναθηναϊκός αμφορέας με παράσταση τεθρίππου, τέλη 5 ου αι. π.Χ., και Αττική ερυθρόμορφη κύλικα με παράσταση πυγμαχίας, περίπου 500 π.Χ., όλα από το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς. Επίσης, μαρμάρινη κεφαλή αθλητή, αρχές 3 ου αι. π.Χ., και ερυθρόμορφη λήκυθος με παράσταση Νίκης, περίπου 470 π.Χ., από τη Ρόδο.
Αρκετά είναι όσα ζήτησε και πήρε πίσω το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανάμεσά τους, χάλκινο αγαλμάτιο πύκτη από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, 2ος αι. π.Χ., Χ 18958 17. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Χάλκινο αγαλμάτιο εφήβου από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, 4ος-3ος αι. π.Χ., χάλκινο σύμπλεγμα δύο παλαιστών από την Αίγυπτο, ρωμαϊκή περίοδος, 2547 μαρμάρινη ερμαϊκή στήλη Ηρακλή, Τήνος, 2 ος αι. μ.Χ., μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τον Πειραιά (;) με παράσταση αποξυομένου αθλητή, 330-320 π.Χ., μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από την Κάρυστο με παράσταση αθλητή με στλεγγίδα και αρύβαλλο, αρχές 4 ου αι. π.Χ., μαρμάρινο ανάγλυφο από τις Αρχάνες με άθλους Ηρακλή (Λέοντα Νεμέας, Κέρβερο, Λερναία ύδρα), αρχές 2 ου αι. μ.Χ., μαρμάρινο αγαλμάτιο Ηρακλή από το Αμφιαράειον, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 4 ου αι. π.Χ., και μαρμάρινο άγαλμα αθλητή με ερμαϊκή στήλη, άγνωστης προέλευσης, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 4 ου αι. π.Χ.
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Όπως σημειώνει η αρχαιολόγος δρ Ολυμπία Βικάτου, «αναφορά γίνεται στη γέννηση του αθλητισμού στον ελλαδικό χώρο, καθώς και στους άλλους πανελληνίους αγώνες και τα Παναθήναια. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ. και παρατίθενται κατά θεματικές ενότητες. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα γεωμετρικά ειδώλια, οι επιγραφές, τα γλυπτά, η κεραμική με παραστάσεις αγωνισμάτων, ο λίθος του Βίβωνα και η βάση του Πολυδάμαντα, έργο του μεγάλου γλύπτη Λύσιππου, ο αλτήρας του Ακματίδη κ.α.»
Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ. Τα αρχαία έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό. Στο υπόγειο λειτουργεί ψηφιακή έκθεση με πολυμέσα.
Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια