Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ελληνιστικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αμισό του Πόντου

Ελληνιστικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αμισό του Πόντου

Ταφικός θάλαμος, ηλικίας 2300 ετών, της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε σε εργοτάξιο στην περιοχή Τζανικλί της Σαμψούντας.

Ο τάφος φέρεται να ήρθε στο φως τυχαία κατά τη διάρκεια εκσκαφών και διαμόρφωσης αστικού τοπίου που διεξάγονται υπό την ευθύνη του Δήμου Τζανίκ και του Αρχαιολογικού και Εθνογραφικού Μουσείου της Σαμψούντας ως μέρος του "July 15 Martyrs Hill" Project.

Ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, βαθμού 3 στη γειτονιά του Toptepe του Τζανικλί.

Τα τοιχώματα του τάφου έχουν κατασκευαστεί από φυσική πέτρα ενώ φέρει αψιδωτό διάδρομο, "δρόμο", που οδηγεί στον θάλαμο, ύψους 2,8 μέτρων, πλάτους 2,5 μέτρων και μήκους 12 μέτρων.

Ελληνιστικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αμισό του Πόντου

Ο δήμαρχος του Τζανίκ, Osman Genç εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εύρημα θυμίζοντας ότι η πόλη με τη μακρά της ιστορία έχει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο. «Η ανακάλυψη καθιστά το "July 15 Martyrs Hill" Project ακόμα πιο σημαντικό, μια και το σημείο είναι το μόνο από όπου φαίνεται όλη η Σαμψούντα».

Μια ισχυρή εκδοχή για την ίδρυση της πόλης είναι αυτή του Στράβωνα, που επικαλείται τον ιστορικό από τη Χίο Θεόπομπο και μας παραδίδει ότι ιδρύθηκε από Ίωνες της Μιλήτου τον 8ο αιώνα π.Χ.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου