Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παραιτήθηκε ο Ολιβιέ Ντεκότ από το Μουσείο Μπενάκη

Ήταν θέμα χρόνου. Ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ολιβιέ Ντεκότ εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του μετά τη διαπίστωση ότι δε...


Ήταν θέμα χρόνου. Ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ολιβιέ Ντεκότ εξωθήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με το Διοικητικό Συμβούλιο και την πρόεδρό του Αιμιλία Γερουλάνου.

Η είδηση για την παραίτησή του δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους πολιτιστικούς κύκλους. Εδώ και δέκα μέρες είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι έχει επέλθει ρήξη και επίκειται συναινετικό διαζύγιο. Είναι αλήθεια πως από την πρώτη ημέρα η επιλογή τού, άνεργου εκείνη τη στιγμή, πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, για το τιμόνι ενός πολυ-μουσείου, όπως το Μπενάκειο, με ραχοκοκαλιά τον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια, δεν φαινόταν η καλύτερη.

Επιπλέον, η σύγκριση με τον Άγγελο Δεληβορριά, τον οποίο ερχόταν να αντικαταστήσει, έναν πολυτάλαντο άνθρωπο, έναν βαθύ γνώστη της αρχαίας ελληνικής τέχνης, με μεγάλη ικανότητα και ως μάνατζερ, ήταν εκ προοιμίου άνιση.

Δεν είχε ενοχλήσει τόσο το γεγονός ότι δεν ήταν Έλληνας. Πολλοί ξένοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από Έλληνες τη διαχρονία της ελληνικής ιστορίας. Ο συγκεκριμένος όμως άρχισε στους επτά μήνες της θητείας του στο Μουσείο Μπενάκη να κάνει περίεργες επιλογές, όπως για παράδειγμα να βάλει ως χορηγό σε εκδηλώσεις τις Τουρκικές Αερογραμμές.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στον Ολιβιέ Ντεκότ και τη διοίκηση του Μουσείου εντάθηκαν τελευταία και αφορούσαν τις επιλογές του για εκθέσεις, όπως και το γενικότερο προγραμματισμό για μελλοντικά σχέδια. Επί της ουσίας όμως ο Ντεκότ δεν μπορούσε ποτέ να γίνει Δεληβορριάς ούτε να φέρει πόρους σε ένα μουσείο που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Έτσι επήλθε η ρήξη και έγινε γνωστή με μια λιτή ανακοίνωση που αναφέρει ότι:

«O Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κύριος Olivier Descotes και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Mπενάκη αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους. Εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κυρία Αιμιλία Γερουλάνου θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κύριο Descotes για τις υπηρεσίες του και να του ευχηθεί ό,τι καλύτερο για το μέλλον».


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια