Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τις τακτικές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης μελετών πολλών εκατομμυρίων για την αναστήλωση μνημείων από το ΔΙΑΖΩΜΑ του Σταύρου Μπένου και μεθοδεύσ...

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τις τακτικές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης μελετών πολλών εκατομμυρίων για την αναστήλωση μνημείων από το ΔΙΑΖΩΜΑ του Σταύρου Μπένου και μεθοδεύσεις που ακυρώνουν τον κεντρικό σχεδιασμό των έργων από το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στην ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι, την οποία κοινοποιούν στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τη γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη και τη γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων Ελένη Κόρκα, αναφέρουν ότι «το Διάζωμα, υπό την προστασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, σχεδιάζει κατά βούληση έργα ανά τη χώρα, στο όνομα της συνέργειας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και της ανάπλασης (κυρίως) αρχαίων θεάτρων και σχετικών πολιτιστικών διαδρομών, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου, κυρίως, χρήματος, τα οποία αναθέτει σε μελετητές αποκλειστικά δικής του επιλογής για πλήρη ωρίμανση και προσφέρει στο ΥΠΠΟΑ για κατάθεση προς ένταξη στοτρέχον ΕΣΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο:
  • Το δημόσιο χρήμα (από Περιφέρειες και Δήμους κυρίως) δεν ακολουθεί τους κανόνες διαφάνειας του δημόσιου λογιστικού αλλά κατευθύνεται σε μελετητές αποκλειστικής επιλογής του Διαζώματος,
  • Ακυρώνονται οι διαδικασίες κεντρικού σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων βάσει του ειδικού πολιτισμικού κεφαλαίου κάθε περιοχής, το οποίο γνωρίζει η καθ ́ύλην υπηρεσιακή μονάδα».

Σημειώνουν επίσης ότι «ο ΣΕΑ έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών όχι μόνο για παράκαμψη από το εν λόγω Σωματείο των προβλεπόμενων αδειών και της καταβολής τελών για τη χρήση εικόνων αρχαιολογικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και αλλού, αλλά και για τη σιωπηλή οικειοποίηση βίντεο παραγωγής υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ενσωμάτωσή τους σε δικής του έμπνευσης, χωρίς καμία σχετική αδειοδότηση, πρόγραμμα προβολής αρχαίων θεάτρων μέσω της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τις τακτικές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Φαίνεται λοιπόν πως το Σωματείο Διάζωμα όχι μόνο επιχειρεί να χαράξει πολιτική επί των αρχαίων μνημείων, αλλά βαθμιαία και ανεπαίσθητα διεκδικεί για τον εαυτό του την απαλλαγή από τους κανόνες που θεσπίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας τους, όπως για παράδειγμα αυτούς σχετικά με την αδειοδότηση και την καταβολή τελών για τη χρήση εικόνων  αρχαιολογικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ή αλλού».

Επισημαίνουν πως «η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της εκτέλεσης του πολυεπίπεδου έργου προστασίας και έρευνας των αρχαιοτήτων, αλλά και της απόδοσής τους στους πολίτες μέσω της ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και της διοργάνωσης ποικίλων συμμετοχικών δράσεων για το κοινό, όπως θεματικών και άλλων εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και πολιτιστικών διαδρομών με χρήση ψηφιακών πολυμέσων και έξυπνων εφαρμογών νέων τεχνολογιών.


Παρά την από πολλών χρόνων υποστελέχωσή της και την επιπρόσθετη σημαντική απομείωση του στελεχικού της δυναμικού στα χρόνια της κρίσης, η Αρχαιολογική Υπηρεσία υλοποίησε και υλοποιεί με επιτυχία σε όλη τη χώρα δεκάδες έργα προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με τις  διαφανείς διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού και την  επιστημονική πληρότητα που εγγυάται το καταρτισμένο προσωπικό της.

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τις τακτικές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Ασφαλώς κάθε βοήθεια στο δύσκολο αυτό έργο είναι ευπρόσδεκτη, με την αυτονόητη προϋπόθεση πως η βοήθεια αυτή σέβεται τους κανόνες της έννομης τάξης της χώρας. Τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μια σειρά από αμφίβολης νομιμοποίησης πρακτικές του Σωματείου Διάζωμα».

Και καταλήγουν ότι «ο ΣΕΑ παρακολουθεί με ανησυχία και απορία το θέμα, που φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτάται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ:
  1. για ποιους λόγους οι μελέτες ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων και ο σχεδιασμός των ποικίλων «πολιτιστικών διαδρομών» δεν αποτελούν αντικείμενο εργασίας των έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και
  2. για ποιους λόγους δεν έχει λάβει μέτρα αντιμετώπισης της δημόσιας, εμφανούς και συστηματικής παραβίασης των διατάξεων σχετικά με τη χρήση απεικονίσεων αρχαιολογικού περιεχομένου από το Σωματείο Διάζωμα.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας αλλά και του ευρύτερου κοινού είναι ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας ανήκουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο, είναι φορείς ιστορικής μνήμης και δεν αποτελούν αντικείμενο συνδιαχείρισης με Σωματεία και ιδιωτικά συμφέροντα. Ελπίζουμε ότι και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ υιοθετεί αυτή τη θεμελιώδη θέση».

Δείτε εδώ την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και του Διαζώματος.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια