Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο μουσείο... με ραντεβού

Ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου είναι έτοιμος, αλλά οι αίθουσες κλείνουν στις 4 το απόγευμα. Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το υπουργείο Πολιτ...

Στο μουσείο... με ραντεβού
Ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου είναι έτοιμος, αλλά οι αίθουσες κλείνουν στις 4 το απόγευμα.
Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε ακόμη κλείσει με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για το θερινό ωράριο των μουσείων. 

Κατά τα άλλα, κόμπαζε που αυτό το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν 85 χώροι και μουσεία (έναντι των 77 πέρυσι) με το διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Το ότι ο επισκέπτης πρέπει να κλείνει ραντεβού για να επισκεφθεί άλλους 70 χώρους, κάνοντας συνεννοήσεις με την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, δεν ενοχλεί κανέναν από τους υπευθύνους. Ούτε το γεγονός ότι ύστερα από τόσα κονδύλια από εθνικούς πόρους και κοινοτικά προγράμματα που διατέθηκαν (και σπαταλήθηκαν) για την κατασκευή καθώς και τη συντήρηση μουσείων και χώρων, μετράμε 97 κλειστούς στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Κάποιοι άλλοι λειτουργούν συγκεκριμένες ημέρες, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Φυλακωπής Μήλου ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου. Το Μουσείο Βραυρώνας λειτουργεί έως τις 3 μ.μ. και του Μαραθώνα επίσης, παρότι είναι προορισμοί κοντά στην Αθήνα που θα μπορούσαν να δέχονται περισσότερους επισκέπτες.

Όμως, στο κέντρο της Αθήνας είναι ντροπή το ΥΠΠΟΑ να μη βοηθάει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, του οποίου οι αίθουσες είναι ανοιχτές μόνο μέχρι τις 4 το απόγευμα. Τον Μάιο και βλέπουμε. Μια ανάσα στη θορυβώδη πόλη, με τον καταπράσινο κήπο του δέλεαρ σε όσους κατηφορίζουν τη Βασ. Κωνσταντίνου και δίπλα στο επίσης καταπράσινο Λύκειο του Αριστοτέλη, θα μπορούσε να δέχεται περισσότερους επισκέπτες. Με την ίδια λογική φαίνεται να αντιμετωπίστηκε και το Νομισματικό Μουσείο στην Πανεπιστημίου.

Ούτε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, με τα αριστουργήματα από τη μυκηναϊκή περίοδο μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο. Από τα σημαντικά μουσεία που αγνοεί το ευρύ κοινό, συνεχίζει όλο το καλοκαίρι με το χειμερινό ωράριο. Όλα εκείνα τα σχέδια για την πολιτιστική Ακτή Πειραιά και την αναβάθμιση της πόλης και του μουσείου ξεχάστηκαν. Το ΥΠΠΟΑ δεν υπολογίζει ούτε τις προσπάθειες που κάνει μέσα από συνέργειες το Δημοτικό Θέατρο, προκειμένου να κρατήσει τους τουρίστες στην πόλη. Όπως οι δράσεις που έκανε πέρυσι στα κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια