Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε έκθεση ένα από τα πιο παλιά αποχωρητήρια του δυτικού πολιτισμού

Το εύρημα είχε έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη τη δεκαετία του '60, ωστόσο, μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε εφικτή η...


Σε έκθεση ένα από τα πιο παλιά αποχωρητήρια του δυτικού πολιτισμού

Το εύρημα είχε έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη τη δεκαετία του '60, ωστόσο, μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε εφικτή η μεταφορά του σε Μουσείο της Βόρειας Καρολίνας.

Σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη ήδη από το 1966, ωστόσο, τότε δεν του δόθηκε η δέουσα σημασία, στρέφει την προσοχή της η επιστημονική κοινότητα, γνωρίζοντας πλέον ότι έχει να κάνει με μία από τις πρώτες, σαφείς αποδείξεις προόδου του δυτικού πολιτισμού: ο λόγος γίνεται για την πρώτη πέτρινη και πλενόμενη τουαλέτα που έρχεται από τα βάθη του 18ου αιώνα, ενώ εντοπίστηκε κοντά στο Ακρωτήρι του Φόβου στη Βόρεια Καρολίνα. Το εύρημα είχε εντοπιστεί από τον αρχαιολόγο Stanley South κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του στην περιοχή και είχε εξακριβωθεί ότι επρόκειτο για τμήμα των κτισμάτων της έπαυλης Russellborough, που είχε ανεγείρει ο στρατηγός John Russell το 1751.    

Η λεκάνη, σύμφωνα με τους ειδικούς είχε τοποθετηθεί στην έπαυλη γύρω στα 1760 και θεωρείται ένα από τα πρώτα δείγματα αποχέτευσης μέσα σε σπίτι στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Καρολίνας. Άλλωστε, δίπλα στη λεκάνη βρέθηκε και το σύστημα σωληνώσεων που επέτρεπε την απομάκρυνση των αποβλήτων από την έπαυλη, προστατεύοντας τους ιδιοκτήτες της, τόσο από τις οσμές και τις μολυσματικές ασθένειες, αλλά και ταυτόχρονα προσφέροντάς τους το αγαθό της ιδιωτικότητας, πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή.

Σε έκθεση ένα από τα πιο παλιά αποχωρητήρια του δυτικού πολιτισμού

Σε έκθεση ένα από τα πιο παλιά αποχωρητήρια του δυτικού πολιτισμού

Σε έκθεση ένα από τα πιο παλιά αποχωρητήρια του δυτικού πολιτισμού

Την εποχή που ο South ανακάλυψε το συγκεκριμένο απομεινάρι, δεν είχε τη δυνατότητα της εκτεταμένης φωτογράφισης του. Έτσι, από εκείνη την εποχή των ανασκαφών υπάρχουν μόνο κάποιες φωτογραφίες εξαιρετικά χαμηλής ανάλυσης, οι σημειώσεις του αρχαιολόγου και μερικά άρθρα του σε εφημερίδες της εποχής, προκειμένου να διαφωτίσουν τους σύγχρονους συναδέλφούς του στην επίλυση συγκεκριμένων ερωτημάτων.    

Το βασικότερο από αυτά, στο οποίο καλείται να απαντήσει το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας της περιοχής είναι με το τι πραγματικά έμοιαζε -πριν καταστραφεί- αυτή η λεκάνη. Το εύρημα, μαζί με τμήμα του υπόγειου τούνελ, ως μέρος του αποχετευτικού συστήματος, θα μεταφερθεί για να εκτεθεί στο Brunswick Town/Fort Anderson Historic Site, με τον διευθυντή Jim McKee να δηλώνει ενθουσιασμένος που από τις 16 Μαρτίου φιλοξενείται στο Μουσείο της περιοχής κάτι ανάλογο.

«Μια τουαλέτα είναι κάτι παγκόσμιο. Όλοι πλέον χρησιμοποιούν κάτι σαν αυτό εδώ το εύρημα και πλέον οι επισκέπτες μπορούν να καταλάβουν πώς χτίστηκε και πώς καταλήξαμε έχοντας όλοι στο σπίτι μας κάτι αντίστοιχο», λέει, εξηγώντας ότι πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό από τα παλιά πιάτα, ποτήρια, κρεβάτια ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποίησε η ανθρωπότητα για να ζήσει με οργάνωση και τάξη, καθώς πρόκειται για μια εφεύρεση που μαρτυρά την ανάγκη μας να προοδεύσουμε, να εκπολιτιστούμε, να αφήσουμε πίσω μας τα τελευταία απομεινάρια που μας κρατούσαν δέσμιους της εξοχής και της άναρχης ζωής και τελικώς να οδηγηθούμε σ' αυτό που σήμερα ορίζουμε ως αστικό πολιτισμό. 


Πηγή: LiFO


Δεν υπάρχουν σχόλια